Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jakie najniższe Blg w trójniaku?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Do jakiego najniższego Blg udało wam się odfermentować trójniaka?? i w jakich warunkach??
Do 0 od 35. Ten miodek miał 21% alkoholu. Po dosłodzeniu miodem jeszcze ruszył ;)
Fermentowałem na L43 i Fermaid K w dość niskiej temperaturze - około 17-18 C.
Do 8 z 38, Drożdże do miodów na zamówienie z SGGW + DFA.
Temperatura domowa (20-28). Bayanusy w takich temp. kończą na ~15BLG
Teraz robie miody tylko w piwnicy ~18C

Paweł
U mnie najpierw z 26 do zera a potem (po dodaniu koejnej porcji miodu) z 15 do zera
tak cos mysle ze jak doslodze to bedzie dalej bulczyc. Ambitny jakis ;)
kilis


Do ilu % doszły te Bayanusy w temperaturze 20-28C a te w 18C?
Trójniak w domu zszedł do 15BLG i się sklarował, nie bede go restartował.
Trójniak w piwnicy ma po 3 tygodniach Blg 10 i dalej ładnie pracuje.
Dwójniak w domu zszedł do 40BLG z 48 i musiałem restartować, nic dobrego z tego nie wyszło.
Dwójniak w piwnicy chodzi, choć powoli ale ma już 32Blg.
Półdwójniak wiśniowy w piwnicy, który miał dodane 4 z 5 litrów miodu ma teraz 12BLG, niedługo dodam tę resztę miodu.
Rób w piwnicy, wolniej ale pewniej! Bayanusy mogą pracować nawet przy 10*C, np. AnkaC

Paweł
moj trujniaczek ma 3 tygodnie, blg spadlo do 10, fermentacja wyraznie zwolnila i podejrzewam ze padnie w granicach 8blg, miodek jedzie na drozdzach biowin specjalnych do miodu, w temp. 22-24*C, czy jesli przeniose miod w chlodniejsze miejsce 17-18*C to pomoze drozdzom wiecej przerobic ?? czy moze spowoduje szok termiczny i wykoncze drozdze ?
Fakt moje nastawy potwierdzają przytaczane przykłady na Bayanusach Trójniaki w temperaturze pokojowej stają w okolicach 15 Blg lub nieznacznie niżej. Za to w chłodniejszym miejscu Trójniak Jabłczak zszedł do 0.

Mateusz23 spokojnie możesz przenieść nie powinno to spowodować szoku termicznego.
Na przyszłość radził bym po kilku dniach w wyższej temperaturze, jak drożdże dobrze się namnożą i zaczną mocno fermentować, przenieść do chłodniejszego miejsca. Wyższa temperatura dobrze robi głównie na początku fermentacji.
Po trzech tygodniach z 33Blg startowego zlazł do 2Blg. Drożdze Zamojskie typu "Tokaj". Pożywka kompleksowa "Biowin".
Na marginesie, to mój pierwszy trójniak :polewam:
Jeżyniak – z 37 Bllg do 0 Bllg na Zamojskich Johannisberg M/35 w temp. 15-17 st. C.

Mała uwaga przy końcowych pomiarach należy wiedzieć, że wynik jest zaniżony z powodu alkoholu.
U mnie trójniak z dodatkiem soku w wiśni z 33blg to 11blg w temperaturze pokojowej.
Mój tegoroczny wiśniowy trójniak z 38* do 7.5* ( blg pozorny ) w temp ~ 20*C - drożdże bajabongusy jeszcze hasały lecz go zlałem bo taka słodycz mi odpowiadała.
Podając wasze ballingi podajecie je jako rzeczywisty czy pozorny ?
u mnie Trójniak naturalny zszedł z jakiś 33 do 10 - ale niestety po restarcie przy 15
natomiast aroniak którego nastawiłem 14dni temu zszedł z 35 na 7 - trochę za szybko jak dla mnie, ale to ocenię za rok:-)
oba fermentowały w temp pokojowej tzn 20-22st.
Imbirak z bananami w 3 tyg z 38 Blg do 2 Blg na aktywnych z Euro-win ,ale.... jak dla mnie to alkohol na poczatku zabijał wszelkie aromaty. Dosłodzony leżakuje i czeka na kolejne zlewanie w grudniu :polewam:
Dzisiaj zlewałem trójniak niesycony na wielokwiacie z DR z ubiegłego roku.Fermentacja w piwnicy w zakresie temp. 17-20 st.C.
Wskazanie -2blg więc teoretycznie ma powyżej 20%alk.
Dość klarowny,ale w smaku jest paskudny.Trzeba będzie domiodzić i niech dalej leżakuje.
Edit: na 12l nastawu 10g drożdży Bayanus G-995+10g pożywki ACTIVIT,fermentacja bez dodatku kwasku.
Ja miałem podobny przypadek z trójniakiem DR. Blg - 2 ( czwórniak nie miał takiego tempa fermentacji a te same drożdże ).
Dosłodzone i czeka dalej.
Tym samym rodzi się pytanie po co pozwalać drożdżom zjeść cały cukier jak potem miód nie dość, że mocny jak diabli to i w smaku paskudny i jeszcze trzeba dosładzać :diabelek:
A to dlatego,że nigdy nie wiadomo jaki te cholery będą miały apetyt:big:.
Moje na Bayanusach w temp 18 - 19 st
maliniak - z 34 do 6
jagodniak - z 34 do 7
wisniak - z 33 do 5

Takie zejście mi odpowiada
Alekor, Tasmol, Soter - dodajcie do opisu użyte drożdze, pożywkę - ew ilości. Może wyedytujcie posty. Myśle że nikt się nie obrazi.

Paweł
Wczoraj zlewałam czeremszak, zero, winomierz się niemal utopił, M. określił, ze jest zero ujemne.
Jeszcze został jabłczak trójniak, na razie pracuje, reszta tegorocznych miodów wyzerowana.
Mój jagodziak (na G995) z 38 na 2Blg. "Dosłodziłem" miodem do 7Blg.
Zaobserwowałem, że G995 po półrocznym leżeniu w lodówce zdecydowanie lepiej fermentowały niż od razu po zakupie :niewiem: (albo coś wtedy "chrzaniłem" albo nabieram coraz większego doświadczenia :diabelek: )
Albo ta lodówka jest w jakimś laboratorium i Ci drożdże zmutowały. :diabelek:
Trójniak korzenny na bayanusach zszedł w temperaturze 17-19 st.C do 8blg (pozorny).
Cytat:Wysłane przez agnostos
Trójniak korzenny na bayanusach zszedł w temperaturze 17-19 st.C do 8blg (pozorny).

agnostos...może napisz w jakim czasie? Mam podobnie, też trójniaczek korzenny na bayanusach z 32 do 7blg "zszedł" przez dwa tygodnie, nieco zwolnił ale równo sobie plumka.
Zastanawiam się czy nie za szybko? w temperaturze 21-22 st.C. Rzadko kto pisze w jakim czasie od nastawienia "spada" blg z początkowego ileś?? do ostatniego odczytu ileś?? moim zdaniem czas to też jakaś wskazówka. pozdrawiam
Stron: 1 2 3