24-08-2007, 13:34
24-08-2007, 13:41
Opisz dokładnie co zrobiłeś i stan obecny nastawu.
Inaczej nikt Ci nic nie poradzi...
albo poradzi na tylko ogólnikowo, na ile sam zapytałeś, Henryku.
Inaczej nikt Ci nic nie poradzi...
albo poradzi na tylko ogólnikowo, na ile sam zapytałeś, Henryku.

24-08-2007, 18:21
Ja bym zmierzył gęstość i dosłodził tak do 8-10Blg, oczywiście miodem.
24-08-2007, 19:08
Witam.
I wcześniej dodac piro co by nie wznowiło fermentacji.
Pozdrawiam, wisienka.
I wcześniej dodac piro co by nie wznowiło fermentacji.
Pozdrawiam, wisienka.
24-08-2007, 20:23
Przy 15-17% alko nie ma sensu dodawac piro.
Jak się podwyższy miodem gęstość na 8-10Blg to będzie około 140-160g cukru , drożdże nie maja żądnych szans...
Jak się podwyższy miodem gęstość na 8-10Blg to będzie około 140-160g cukru , drożdże nie maja żądnych szans...
24-08-2007, 20:28
4-niak nie jest pare % słabszy od 3-niaka? 

25-08-2007, 14:37
Obecnie nastaw jest po pierwszym zlaniu. Jest to czwórniak wiśniak. Mam nadzieje ze jeszcze mogę go dosłodzić. Proszę o radę.
25-08-2007, 16:07
ile miodu dodać? połowę tego co dałeś na początku, tak wynika z proporcji...(jaki będzie efekt smakowy nie wiem)
tylko dlaczego z czwórniaka chcesz zrobić trójniaka?
tylko dlaczego z czwórniaka chcesz zrobić trójniaka?
25-08-2007, 20:16
Jak Twój czwórniak jeszcze jest na etapie fermentacji burzliwej możesz dodać miodu do trójniaka ale lepiej abyś zrobił to np. w dwóch ratach i każdorazowo sprawdzał Blg czy spada. Jak fermentacja ustała to raczej nie dodawaj miodu bo wyjdzie Ci słodki ulepek i nie będzie to ani trójniak ani czwórniak
26-08-2007, 10:23
Nastawiłam czwórniak, który bardzo szybko przerobił cukier do 0%, po spróbowaniu okazalo się, że mi ten smak nie pasuje, dla mnie wytrawny cienkusz. Domiodziłam do trójniaka, drożdże jeszcze popracowały, na 7% stanęły i jest ok.