Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosładzanie miodu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chciałbym dosłodzić czwórniaka do trójniaka ale nie wiem kiedy dosłodzic i ile miodu dodać? Proszę o radę.
Opisz dokładnie co zrobiłeś i stan obecny nastawu.
Inaczej nikt Ci nic nie poradzi...
albo poradzi na tylko ogólnikowo, na ile sam zapytałeś, Henryku. :)
Ja bym zmierzył gęstość i dosłodził tak do 8-10Blg, oczywiście miodem.
Witam.
I wcześniej dodac piro co by nie wznowiło fermentacji.
Pozdrawiam, wisienka.
Przy 15-17% alko nie ma sensu dodawac piro.
Jak się podwyższy miodem gęstość na 8-10Blg to będzie około 140-160g cukru , drożdże nie maja żądnych szans...
4-niak nie jest pare % słabszy od 3-niaka? :chytry:
Obecnie nastaw jest po pierwszym zlaniu. Jest to czwórniak wiśniak. Mam nadzieje ze jeszcze mogę go dosłodzić. Proszę o radę.
ile miodu dodać? połowę tego co dałeś na początku, tak wynika z proporcji...(jaki będzie efekt smakowy nie wiem)
tylko dlaczego z czwórniaka chcesz zrobić trójniaka?
Jak Twój czwórniak jeszcze jest na etapie fermentacji burzliwej możesz dodać miodu do trójniaka ale lepiej abyś zrobił to np. w dwóch ratach i każdorazowo sprawdzał Blg czy spada. Jak fermentacja ustała to raczej nie dodawaj miodu bo wyjdzie Ci słodki ulepek i nie będzie to ani trójniak ani czwórniak
Nastawiłam czwórniak, który bardzo szybko przerobił cukier do 0%, po spróbowaniu okazalo się, że mi ten smak nie pasuje, dla mnie wytrawny cienkusz. Domiodziłam do trójniaka, drożdże jeszcze popracowały, na 7% stanęły i jest ok.