Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Zagadka - Kto odgadnie dostanie nagrodę ;)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2

Kto pierwszy napisze co przedstawiają poniższe zdjęcia i prawidłowo nazwie to co je łączy dostanie wspaniałą nagrodę.

Nagrodą jest:

Balon 10l z korkiem i rurką

Dla ułatwienia podam że każde z tych zdjęć w jakiś sposób ;) łączy się z winiarstwem.
Zapraszam do zabawy ;)

nr 1
nr 2
nr 3
nr 4
nr 5
hmm to ja zaczne pierwsza
-zdj1 to pewnie skuter piaggio- no wiadomo włoski-Włochy -duuzo wina mniam mniam
-zdj drugie to pewnie sa krzesła do picia wina:pijemy::co_jest:
-zdj 3 z tym najwiekszy problem ale te paski na puszkach to mi się kojarza z kolorem winogron zółtych i bordowych
:uff:tylko bez wyśmiewania:kwasny:

EDIT by marG:

a gdzie zdjecie 4 i 5 ;)

Wszystkie przedmioty mają w sobie nazwę IRON
Skuter, krzesła, napój, czekoladki i zespół rockowy :D

EDIT by marG:

źle ;)
co iron ma wspólnego z winiarstwem??

EDIT
Cytat:Dla ułatwienia podam że każde z tych zdjęć w jakiś sposób ;) łączy się z winiarstwem.

No nic, teraz dopiero zauważyłem ten dopisek - myślę dalej :)
Według mnie to wszystkie tez rzeczy służą do sprawiania przyjemności, kupujemy je, ponieważ uważamy ze dostarcza nam miłych odczuć

-skuter frajda z jazdy
-wygodne meble komfort i zadowolenie
-napoje, radość, iż na tym świecie jest cos, co pozwala nam przetrwać dzień po spotkaniu z przyjaciółmi.
-słodkości to czysta przyjemność:)
-i muzyka, która "łagodzi obyczaje" dostarczając miłych dla ucha dźwięków

No i najważniejsze WINO to właśnie ono zawsze towarzyszy nam w naszym życiu dostarczając przyjemności i koronując miłe chwile w naszym życiu, nadając im smak i doprawiając nutką radości. Wszystkie te rzeczy łączą się tworząc możliwość odczuwania radości życia, a do tego posiadając je wszystkie możemy zawsze zorganizować ZLOT dla naszych formowych przyjaciół!

Pozdrawiam Grześ;)

EDIT by marG:

źle ;)

Znaczy, co do roli wina w życiu odgadłeś prawidłowo :big: ale to nie o to chodzi tym razem
Wszystkie te zdjęcia łączy to, że zamieścił je na Forum marG znany winiarz Wielkopolski :D

EDIT by marG:

źle ;)

istnieje bliższy związek ;) zdjęć z winiarstwem

i proszę bzdur nie wypisywać - to poważna zagadka :jezor:
Moje spostrzeżenie jest takie, że we wszystkie te rzeczy które widnieją na zdjęciach trzeba było włożyć dużo trudu, poświęcenia, precyzji i jeszcze więcej serca aby powstały, tak samo jak przy wyrobie wina, aby wyszło wyśmienite! :)

!POZDRAWIAM!

EDIT by marG:

żle ;)
Każdy z tych przedmiotów ma swoją linię, swój styl, podobnie jak wino

modernistyczny skuter
klasyczne krzesła
futurystyczne puszki
szampańskie czekoladki
folkowy zespół

i np. reńskie wino

EDIT by marG:

żle ;)
I jeszcze z innej beczki :)

S - jak skuter
M - jak meble
I - jak iron
P - jak pralinki
W - jak wiocha

POMIESZAMY

Wychodzi SWiMP

Pozdrawiam
Misio

EDIT by marG:

żle ;)
Cytat:Wysłane przez AK47ck
Mi się zdaje, że równie jak wino te elemnty łaczy Włoska ojczyzna i styl :) Trudna zagadka :) Bez podpowiedzi się nie obejdzie :p

Mam jescze jedną odpowiedź :) Gdyby wszystkich w/w przedmioty zrobić kupaż(Każdy ma swój odpowiednik np. koncert-przeżycie, krzesła wygoda itp.), otrzymalibyśmy niepowtarzalny smak i radość jakie daje nam wytwarzanie i degustacja domowej roboty winka :)

EDIT by marG:

źle ;)

nie pisz posta pod postem, opcja Edycja istnieje i Cię pozdrawia.:helo:

na poczatku fermentacja pędzi jak skuter
potem zwalnia i przysiada w miejcu
winko jest "zapuszkowane" w butelki
delektujemy sie jego wspaniałym smakiem
-pełnym harmonii (chyba że przesadzimy -wtedy gra muzyka )

EDIT by marG:

źle ;)

Sorry za powyższe :)

Każde zdjęcie jest inne, różni się od siebie i można powiedzieć, że każde jest z innej beczki.Czyli różnorodność zdjęć, a odnosząć do wina różnorodność win produkowanych.
Wszystko sie jakos wiaze z Toskania - wloskim regionem gdzie robi sie duzo dobrego wina.
1 - Skuter czyli Piaggio. Siedziba firmy jest w miescie Pontedera regionie Toskania Prowincji Piza.
2 - Nie mam pojecia i strzelam ze tez ma jakis zwiazek. Moze Rzymianie wynalezli krzeslo albo chociaz zawdzieczamy im oparcie? Mozliwe takze ze gdzies w Toskanii produkuja krzesla albo chociaz obicia do nich. To drugie jest dosc mozliwe ze wzgledu na rozwiniety przemysl wlokienniczy. Nie wyobrazam sobie tez picia wina inaczej jak na krzesle chociaz starozytni preferowali pozycje pollezaca.
3 - W toskanii maja rozwiniety przemysl hutniczy. Wyglada tez na to ze maja jakies kopalnie o znaczeniu historycznym ale tego nie potwierdze bo nie znam wloskiego :( Generalnie duzo stali sie tam przewija bo produkuja oprocz skuterow mase innych srodkow transportu. Puszki wygladaja tez na przeznaczone do wina bilego i czerwonego. Moze w Toskanii zaczeto puszkowac wino?
4 - Trufle - co prawda na rysunku sa cukierki ale jako grzyby sa zbierane na PN Wloszech (mam nadzieje ze w Toskanii tez).
5 - Koncert wywodzi sie z Baroku, ktory zaczal sie we Wloszech (mam nadzieje ze gdzies w Toskani). Sporo muzykow i kompozytorow urodzilo sie gdzies w Toskanii.
Przepraszam ze tyle razy napisalem slowo Toskania wiem ze to nie stylistycznie. :)

EDIT by marG:

źle ;)

Skuter ma DWA koła
Na obrazku widoczne są DWA różne krzesła
DWIE różne puszki
DWA rodzaje pralin
oraz DWA głośniki stojące po przeciwległych stronach sceny

tak jak DWÓCH zupełnie odmiennych ludzi spotykających się w romantyczny wieczór przy butelce wina, którzy się w sobie zakochują, a następnie:

-1)odjeżdżają na skuterze w blasku księżyca
-2) zamieszkują razem
-3)ich uczucie nabiera coraz to żywszych barw
-4) ich życie jest słodkie jak pudełko czekoladek
-5) aż rodzą im się dzieci , które hałasują jak dobra kapela

:big:

EDIT by marG:

źle ;)

Ale mam coraz większy ubaw :diabelek:
Pralinek są trzy odmiany.

EDIT by marG:

ilość odmian czekoladek nie ma znaczenia :big:

no cóż ciężka sprawa, sprubuje dokończyć moje przemyślenia
-4 zjęcie to są czekoladki do włoskiej kawy? albo sa to czekoladki z jakimś alkoholem w środku- moze z winem choc nigdy takich nie jadłam

z 5tym najciężej , jest kilka wersji
-albo trzeba znac tych wykonawców-ja nie znam
-albo oni spiewaja O WINIE
-albo oni śpiewają PO WINIE

EDIT by marG:

Jakby tak wziąść Twoje wszystkie odpowiedzi to w dwóch przypadkach jesteś bardzo blisko. :big: Próbuj dalej
Czy to kazde zdjecie ma miec cos wspolnego, czy trzeba to poprostu polaczyc w logiczna calosc? I czy kolejnosc zdjec ma znaczenie:>

EDIT by marG:

Każde zdjęcie ma coś wspólnego z winiarstwem, a tym samym ze sobą. Kolejność nie ma znaczenia, to nie rebus.
hmm ja to dopiero wymyśliłem

1. włoski skuter a włochy to wino. dobre wino
2. krzesła na ktorych mozemy w konfortowych warunkach degustowac wina.
związek pomiedzy 1 i 2 - kolor niebieski
3. dwie puszki sybolizujace wino białe i czerwone
związek miedzy 2 i 3 - krzesła i puszki są dwie, dwa rodzeje krzeseł i dwa kolory na puszkach
4. czekoladki byc moze z winem w srodku, lub wiadomo ze tak czekoladki jaki i wino mozna dawac jako podarunki
związek pomiedzy 3 i 4 - widac ze tak samo jak na puszkach jest kolor zółty i czerwony tak na czekoladkach jasny i ciemny.
5. koncert, którz na koncertach nie pije wina, mój znajomy jak idzie na koncert to obowiązkowo wczesnie wino musi wypic :] no i jesze KSU - Jabol Punk
związek miedzy 4 i 5 - na 4 na glównym planie dwie czekoladki zespoł a w tle widzowie/słuchacze czyli koncercik

no to by bylo na tyle

EDIT by marG:

Krążycie wokoło prawidłowych odpowiedzi dopatrując się SYMBOLICZNYCH znaczeń.

NIE MA SYMBOLIKI - związek jest bezpośredni, nie jakiś metafizyczny.
Więcej nie podpowiem.

acha, może jeszcze jedna podpowiedź, :big:
skuter nie jest włoski :diabelek:

stachu

a może chodzi w tej zagadce o miasto Perugia we Włoszech

EDIT by marG:

źle ;)

Kiedy sie pije nie wolno jezdzic trzeba siedziec, pic, jesc i spiewac.

EDIT by marG:

żle ;)
1. Skuter z angielska Scooter , piosenkarz ktory w 2000 roku scoverowal popularna obecnie piosenke Summer Wine. Do posluchania tutaj: summer wine
2. Krzesla - wg mnie kojarza sie bezposrednio ze stolem, a jak stol to i wino stolowe.
3.Te puszki sa z winem wlasnie , argentynskim :
[Obrazek: ironwine.jpg]
a jak nie to jest zespol muzyczny co sie zwie: Iron & wine

4. Czekoladki- sugeruja ze chodzi o wino slodkie badz deserowe.
Badz przepis na odjechane wino pralinkowe:) badz pralinki i wino to doskonaly prezent na randke ;)
5. To zdjecie nie przedstawia koncert, tylko zespol, kapele
A jak kapela to Kapela i ich plyta "Wina nalej"

EDIT by marG:

Nr 3 - świetnie, wino w puszce :1miejsce:

reszta źle ;)
4. Zdjecie przedstawia praliny . Bezposredni zwiazek z winem. link.
1. To kierowcy skuterow ponosza najcześciej WINE za wypadki ;)

EDIT by marG:

źle ;)
Stron: 1 2