Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: XII OGÓNOPOLSKI TURNIEJ NALEWEK
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
XII Ogólnopolski Turniej Nalewek w Kazimierzu!
Już w piątek, 14 września w Knajpie u Fryzjera w Kazimierzu Dolnym.
Po raz XII. Zaczynamy o godz. 18. Ale jurorzy pracują od godz. 17. Do tej godziny należy dostarczyć nalewki.
Jury
Kto oceni nalewki? Na pewno Piotr Bikont. Zaproszenie przyjął Robert Makłowicz. Robert Sulkiewicz, właściciel Knajpy U Fryzjera zaprosił Grzegorza Komendarka, kucharza i aktora w serialu Złotopolscy. Jury pracuje na kartach ocen przygotowanych przez Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich.
Jury Artystów i Malarzy będzie pracować pod przewodnictwem Stanisława Bałdygi ze Związku Polskich Artystów Plastyków.
Nagrody
Złote nożyce Knajpy U Fryzjera
Dyplom za zajęcie II i III miejsca
Nagroda Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich
Anioł Kresowej Akademii Smaku
Nagroda Artystów i Malarzy
Co w programie?
Zagrają klezmerzy, będzie poczęstunek od lubelskich restauracji. I wspomnienia o dymieniu kazimierskich śliwek na śliwowicę. Oraz specjalny stół z Janowa Lubelskiego z regionalnymi przysmakami przygotowany przez okoliczne gospodynie. Popróbujecie gryczaków, pirogów jaglanych i żurawinówki.
Już szykujcie nalewki.
Informacje
Waldemar Sulisz
Kresowa Akademia Smaku

697770369
Bardzo kuszący jest ten konkurs i zapewne nie jeden(a) naszych nalewkowiczów (ek)ma duże szanse na sukces. Niestety, ilość dostarczonej nalewki w celach konkursowych jest powalająca (2 x 1/2 l ).

pozdrawiam
pozwolę sobie zacytować moja odpowiedź na takie same uwagi czynione przy okazji zaproszenia na XI Turniej.
"...pamiętajcie że wstęp jest "wolny" tzn. że uczestnicy turnieju nic nie płacą ,a jadła znakomitego jest obfitość wielka.piwo i napoje wyskokowe w postaci innych nalewek jest za free i nikt nie wyszedł stamtąd głodny.organizator ponosi też wszelkie inne koszty więc koszt litra nalewki nie wydaje się wygórowany jako ekwiwalent. normalnie za takie atrakcje zapłaciło by się grubo ponad 100,- od osoby.
w tej sytuacji nie wydaje mi się żeby warunek postawienia literka by wygórowany ,zwłaszcza jeśli uczestnik przybędzie z osobą towarzyszącą." - biorąc pod uwagę koszt ok. 40 zł za 1l.nalewki i przekładająć go na dwie osoby (bo zazwyczaj turniejowicze przyjeżdzają +1, to wychodzi za wstęp po 20 zł. na głowę, jeśli to drogo? to ile zapłacić trzeba za dobrą suto zakrapianą kolację na dwie osoby w super knajpie, na której można się obeżreć po uszy samych samkołyków?acha i doliczcie też do tego koszt biletów , bo Waldek zawsze zaprasza zespoły muzyczne oraz aktorów którzy grają małe formy teatralne) ,zdarzało się też że do konkursu wystawiono 2x0,3l. i organizatorzy przymykali wyrozumiałe oko.
Nie chodzi mi o kwestie finansowe. Tylko większość z nas robi nalewki raczej w niewielkich ilościach i trudno do konkursu wystawić cały litr nalewki. Reszta jest jak najbardziej ok.

pozdrawiam
Moze i racja, ale jak by ktos chcial zglosic swoje nalewki listownie, to "biletow" wtedy nie kupuje :(
jedna flaszka idzie na stół sedziowski, a druga dla "tłumu" któren w trakcie "prac" komisji robi się niecierpliwy, więc dla znieczulenia i podkreślenia demokracji otrzymuje te same napitki co komisja sędzowska. taka jest przyjęta zasada od kilku edycji Turnieju i nic się na to nie poradzi. :niewiem:
@mamcar
rozumiem że to była uwaga z rodzaju satyryczno- humorystycznych? :spoko:
na wszelki jednak wypadek uprzedzam ,że organizatorzy nie zwracaja też kosztów przejazdu,pobytu,noclegu i za ew. znaczki. :big:
Stawie się osobiście, czy jak to tam.
Do zobaczenia na miejscu.
Marzy mi sie wstąpić na Turniej, choćby i na chwilę, ale jeszcze nie wiem czy dam rade. :(

Nikt z Lublina sie nie wybiera? :ysz:

arek
Arku, w razie czego dzwoń do mnie 0695905588 bo impreza jest zamknięta i tak z ulicy nie wejdziesz.
Ok.

W międzyczasie zachorzałem, jakby angina, ale zobaczymy jeszcze jak będzie, może sie wykuruję... :eyes:

arek
Niestety, nos zamurowany, napadowe ataki kaszlu... nie dam rady. A tak sie nastawiałem... buuu! :placze: Może za rok.

arek
Dzidku mozesz zlozyc relacje:> Co wygralo itd:>
Cytat:Wysłane przez mamcar
Dzidku mozesz zlozyc relacje:> Co wygralo itd:>

http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=537&kat=
Ho ho ... widac ze pigwowiec w mocnej obstawie juz od kilku lat.