Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód trójniak czy wszystko ok?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

poraz pierwszy robię miód i chciałbym aby bardziej doświadczeni ocenili czy wszystko dobrze obliczyłem.

10L miodu 20L wody 12g pożywki 60g kwasku cyt. i oczywiście drożdże od Zamojskich do miodu.

Miodzik będzie stał w piwnicy temp. około 18 stopni miód rozdzielę na dwie raty czyli do 20L wody dam 5L miodu a po paru dniach dodam resztę, ale głównie chodzi mi o proporcje czy wszystko jest ok?
Twoje proporcję wyglądają jakbyś liczył wg Cieślaka lub JM to powinieneś dać 75g kwasku cytrynowego.

Czy planujesz zrobić miód niesycony ?
Tak to ma być miód niesycony proporcje z forum tylko zastanawiałem się czy kwasku nie za mało.
Lepiej mniej niż za dużo. Można dokwasić w miarę potrzeby, gorzej odwrotnie.
Ale nie wydaje mi się żeby kwasku było za mało.
Ok więc kwasku dam 60 a pożywka, mam ACTIVIT wieloskładnikowa starczy 12g
Popieram Fridę w całej rozciągłości, ja też bym raczej ilości tego kwasku już nie zwiększał. Gdzieś tu na Forum była dyskusja o kwasku, że w przepisach są trochę zawyżone dawki tego specyfiku. Zawsze można później dokwasić.

EDIT: Resztę wyliczeń oczywiście masz prawidłową, powinien wyjść klasyczny trójniaczek.
EDIT2: No i MD Zamojskich wg receptury powinna mieć cieplutko - najlepiej posłużyć się termometrem.
Daj 15, drożdże muszą być nakarmione. Nawet jak sypniesz więcej to nic się nie stanie. W miodzie jest mało "jedzenia" dla drożdży.
Cytat:Wysłane przez Frida
Daj 15, drożdże muszą być nakarmione. Nawet jak sypniesz więcej to nic się nie stanie. W miodzie jest mało "jedzenia" dla drożdży.

A jeszcze lepiej 10 g ACTIVITU i 5 g zwykłej pożywki czyli fosforanu dwuamonowego. Z mojego doświadczenia wynika, że zwykła pożywka dobrze wpływa na drożdże. Ja po prostu robię mieszankę pożywek pół na pół.
Z miodem na 2 raty bym nie kombinował. Jest ryzyko że lekko "nawalone" drożdże zostaną zaszokowane dodatkowo cukrem. Kiedyś robiłem takiego trójniaka różano-korzennego gdzie kombinowałem z dodawaniem miodu (po prostu nie miałem dość miodu na początku). I doświadczenie mam takie że po dodawaniu miodu fermentacja była słabsza niż przy klasycznej metodzie robienia trójniaka.
Przy trójniaku i "Zamojskich" śmiało możesz nastawiać całość.
Dopalacze - jw koledzy i koleżanki ci podpowiedzieli.
Zmierz Blg na początku i zdawaj relacje z kolejnych pomiarów.
A teraz do roboty :)
Cytat:Wysłane przez 1stgreen
Zmierz Blg na początku i zdawaj relacje z kolejnych pomiarów.
A teraz do roboty :)

Nie ma sprawy tylko mój cukromierz nia ma takiej skali i nie wiem jak go dopasować!
Zrób roztwór 20blg potem doklej do cukromierza plasteline(np) tak żeby w tej samej wodzie wskazywał 0blg :) Wtedy mierzysz blg miodu wychodzi np 12 to twój miód ma 32 blg (20 + 12) :)

Pozdrawiam
Tylko dodaj cały miód od razu. Nie ma żadnej potrzeby aby dzielić miód na raty. To trójniak więc, jeżeli MD jest poprawnie zrobiona, wystartuje bez problemów.
Cytat:Wysłane przez kalinowa11111
... Nie ma żadnej potrzeby aby dzielić miód na raty. To trójniak więc, jeżeli MD jest poprawnie zrobiona, wystartuje bez problemów.

A jak jest z dwójniakami i półtorakami?
Cytat:Wysłane przez Djuke
Zrób roztwór 20blg potem doklej do cukromierza plasteline(np) tak żeby w tej samej wodzie wskazywał 0blg :) Wtedy mierzysz blg miodu wychodzi np 12 to twój miód ma 32 blg (20 + 12) :)

A nie lepiej np. do 1 części nastawu dodać taką samą ilość wody i całość przemnożyć przez 2?

Np. 16 blg x 2 = 32 blg

pozdrawiam
Misio
Cytat:Wysłane przez MirkoT
A jak jest z dwójniakami i półtorakami?

Nie robiłem jeszcze półtoraka ( ale na pewno takowy popełnię w najbliższym czasie) ale zgodnie ze znaną mi recepturą robi sie go z całej ilości miodu.
Dwójniak i owszem nastawiłem i za każdym razem również z całej zawartości miodu. Moje dwójniaki są niesycone i nastawiane na aktywnych bajanusach, które spokojnie wystartowały. Wg. mnie nie ma potrzeby w takim wypadku dzielić miodu na raty choć słyszałem ( czytałem na forum :big: ), że ktoś nastawił trójniaka i po jakim czasie dosłodził miodem do dwójniaka. Teoretycznie jest to możliwe ale ja tak nie robiłem więc nie będę się w tej kwestii wypowiadał. :diabelek:
Cytat:Wysłane przez Misio
Cytat:Wysłane przez Djuke
Zrób roztwór 20blg potem doklej do cukromierza plasteline(np) tak żeby w tej samej wodzie wskazywał 0blg :) Wtedy mierzysz blg miodu wychodzi np 12 to twój miód ma 32 blg (20 + 12) :)

A nie lepiej np. do 1 części nastawu dodać taką samą ilość wody i całość przemnożyć przez 2?

Np. 16 blg x 2 = 32 blg

pozdrawiam
Misio

Owszem, ale pod warunkiem, że zrobisz to _wagowo_