Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: 2 pytania o wino z winogron.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Mam dylemat i może mi ktoś mógłby pomóc. Jestem właśnie po winobraniu. Wyszło nadspodziewanie dużo.
Oberwałem winogrona z szypułek rozgniotłem na miazgę i był pomiar cukru. Wyszło mi 15Blg (już po uwzględnieniu poprawki na niecukry), a więc dosyć sporo. Trochę mnie to dziwi bo winogrono jest dość cierpkie. Czy to możliwe, że ma tyle Blg mimo raczej kwaskowego smaku? Ono w sumie takie jest z jednej strony słodkie a z drugiej cierpkie.
Druga kwestia. Planowałem fermentacje w miazdze przeprowadzić w 16L wiaderku, ale mi cholera tak obrodziło, że wiaderko zapełnione bardzo. Do krawędzi brakuje jakieś 10-15cm. Czy mogę tak przeprowadzić fermentacje? Boje się, że przy takim zapełnieniu moje winogrona wybiorą się w podróż:(
Tak czy tak mam czas do jutra, bo narazie zasiarkowałem miazgę 1g pirosiarczanu (ale to syf, przy otwieraniu torebeczki się sztachnąłem i mało nie spadłem z krzesła). Mam nadzieję, że do tego czasu rozwiejecie moje wątpliwości.

Pozdrawiam

PS: Przepraszam za zdublowanie pytań. Zadałem też je w wątku o MD, ale się tam duży OT zrobił, zaś odpowiedź musze mieć do rana.
Może masz drugie takie wiaderko? Możesz fermentowac w dwóch, nawet nierównych. Możesz dokupić sobie 10 l wiaderko z PP z pokrywa - kosztuje parę zł. Jak za pelno to nie dobrze - czapa bedzie sie podnosić, trzeba to mieszać.

Co do Blg to wcale nie tak dużo. Nie wiem jaką poprawkę na niecukry odjąłeś - jeśli te książkowe 4 tzn, że cukromierz wskazał 19 Blg - no to taka wartość średnia. Ja np. zbieram (jesli nie ma jakiś super niekorzystnych warunków) przy wartościach Blg 21-22, ale to też zależy od odmiany.
To co piszesz o kwasowości winogron i cierpkości może świadczyc o tym, że albo to mieszaniec v. Labrusca - one mają zwykle wiekszą kwasowośc podkresloną jeszcze aromatem labruski - albo też winogrona sa zwyczajnie mało dojrzałe i maja duzo kwasu jablkowego (jest cierpkawy- poza tym, że kwaśny).

Ze względu na kwasy moze trzeba bedzie dolac wody do tego wina.

pozdrawiam,
Darek
Witam

Właśnie chyba się wstrzymam z dodaniem MD i polecę kupić drugie wiaderko. Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć większego niż 16L z atestem. Nie zaszkodzi miazdze jak postoi ok. 15 godzin po zasiarkowaniu a przed MD?

Wody będę dawał na pewno, przynajmniej w stosunku 2:1 w czym kierował się będę smakiem. Czy przed dodaniem ostatniej raty cukru będzie się już dało ocenić na "język" czy jeszcze mocniej rozcieńczać czy już nie (oczywiście mniej więcej)?

Poprawkę na niecukry przyjąłem książkowe 4Blg, tak więc pomiarowo wyszło 19Blg tak jak piszesz. Niestety nie wiem jaką mam odmianę oprócz tego, że ciemną. Zebrać już chciałem gdyż primo bałem się, że mi za dużo zjedzą. Mam winorośl przy płocie i się każdy przechodzący częstuje. Secundo już pojedyncze winogronka się robiły takie klapnięte więc uznałem to za oznakę dojrzałości.

Co ciekawe zbudowałem 3 lata temu na to winogrono sporą altankę i w ogole go nie przycinałem, gdyż chciałem aby zarosło (chociaż może to niesłuszne założenie, że bez cięcia mi szybciej urośnie). Nie liczyłem w związku z tym na owoce specjalnie. A tu w tym roku normalnie oszalało. Jak na mój gust zaowocowało jak głupie i to całkiem sporymi gronami :)

Pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez barjab
Witam

Nie zaszkodzi miazdze jak postoi ok. 15 godzin po zasiarkowaniu a przed MD?

Raczej nie.

Cytat:Wody będę dawał na pewno, przynajmniej w stosunku 2:1 w czym kierował się będę smakiem. Czy przed dodaniem ostatniej raty cukru będzie się już dało ocenić na "język" czy jeszcze mocniej rozcieńczać czy już nie (oczywiście mniej więcej)?

Jesli masz na mysli 2:1 = moszcz gronowy:woda to bardzo dobrze; jesli odwrotnie to zdecydowanie za duzo wody. Wody zawsze mozesz dolac - nawet do gotowego wina (ze spirytusem, lub zrobić wino wiekszej mocy 15-16% np.). Ja bym nie dawal wiecej wody jak 1:1. Co do mozliwosci prawidlowej oceny smakowej po organoleptyzowaniu nastawu przed I obciagiem, czy nawet po i obciagu - to tak...... po ok. 20-30 nastawach dojdziesz do takiej wprawy, że bedziesz mógl to ocenić. jesli nie masz doswiadczenia zawsze zrobisz wino za malo kwaśne w końcowym efekcie.

Cytat:Poprawkę na niecukry przyjąłem książkowe 4Blg, tak więc pomiarowo wyszło 19Blg tak jak piszesz. Niestety nie wiem jaką mam odmianę oprócz tego, że ciemną. Zebrać już chciałem gdyż primo bałem się, że mi za dużo zjedzą. Mam winorośl przy płocie i się każdy przechodzący częstuje. Secundo już pojedyncze winogronka się robiły takie klapnięte więc uznałem to za oznakę dojrzałości.



A pestki są zielone czy brązowawe?


Życzę powodzenia,
Darek
Ok. Wlałem jednak MD do jednego wiaderka. Jak zacznie uciekać to będe się ratował zakupami. Uznałem, że nie ma sensu inwestować w wiadra. Jeśli się to okaże konieczne to pojadę kupić fermentor i tyle (tylko, że mam do Biowinu kawał drogi więc na razie ryzyk-fizyk).

Co do proporcji to oczywiście 2 miarki wina i 1 wody. Pisząc o kwasowości, że ciężko trafić rozumiem, że trzeba zrobić trochę kwaśniejsze niż by się wydawało? Tak zrozumiałem twoją wypowiedź. Ogólnie jak to na początku voltarz planuje jak największy 16-17% :)

Pestki niestety są raczej jasne, czyli rozumiem, że się pośpieszyłem? :(

Pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez barjab
Uznałem, że nie ma sensu inwestować w wiadra. Jeśli się to okaże konieczne to pojadę kupić fermentor i tyle (tylko, że mam do Biowinu kawał drogi więc na razie ryzyk-fizyk).

Zrobisz jak chcesz. Ja mam dwa fermentory 15 l z Biowinu i kilka duzych 30-40 l z innych źródeł. Generalnie używam tylko tych dużych do fermentacji miazgi- w małych trzymam na strychu korki, pozywki, wodoroweglan itp. pierdóły a do fermentacji małych nastawów miazgi uzywam 10-15 l wiaderek z pokrywką z PP. Otwieranie tych fermentorow doprowadza mnie do szału, szczelnosci i tak nie mają za dużej, zresztą nie jest ona potrzebna. Te fermentory to akurat jeden z mniej udanych zakupów.

Cytat:Co do proporcji to oczywiście 2 miarki wina i 1 wody. Pisząc o kwasowości, że ciężko trafić rozumiem, że trzeba zrobić trochę kwaśniejsze niż by się wydawało? Tak zrozumiałem twoją wypowiedź.
Dobrze zrozumiałeś. Możesz probować, ale to naprawdę niełatwo trafic. Nie dośc, że CO2 zaburza odczucia kwasowosci to te kwasy jeszcze mogą znacznie (do końca nie wiadomo ile) spaść w czasie dojrzewania - osad je zredukuje, coś się wytrąci, może zajść fer. jablkowo -mlekowa (FJM) a w dodatku po I obciągu ilość cukru zazwyczaj nie jest taka jak w winie docelowo - wiec to też nie pomaga we właściwej ocenie.

Cytat:Ogólnie jak to na początku voltarz planuje jak największy 16-17% :)

Pestki niestety są raczej jasne, czyli rozumiem, że się pośpieszyłem? :(

Pozdrawiam

Jesli nie było jakichś nadzwyczajnych okolicznosci, że musiałes zrywać teraz, to zdecydowanie tak.
Pzdr.
Darek
Cytat:Zrobisz jak chcesz. Ja mam dwa fermentory 15 l z Biowinu i kilka duzych 30-40 l z innych źródeł. Generalnie używam tylko tych dużych do fermentacji miazgi- w małych trzymam na strychu korki, pozywki, wodoroweglan itp. pierdóły a do fermentacji małych nastawów miazgi uzywam 10-15 l wiaderek z pokrywką z PP. Otwieranie tych fermentorow doprowadza mnie do szału, szczelnosci i tak nie mają za dużej, zresztą nie jest ona potrzebna. Te fermentory to akurat jeden z mniej udanych zakupów.

Właśnie nad tkaim 30L z biowinu myślałem. Chyba pojemnościowo byłby dla mnie w sam raz.

Cytat:Jesli nie było jakichś nadzwyczajnych okolicznosci, że musiałes zrywać teraz, to zdecydowanie tak.

No może i trochę było tych okoliczność, za rok postaram się bardziej to przemyśleć, no ale wtedy już będę dużo mądrzejszy.

Pozdrawiam