Czarny Bez zagotować.
Resztę owoców przemrozić.
Gnieść nie trzeba.
Pektopol można.
Fermentacja w miazdze ze 4 tygodnie.
Drożdże - bezproblemowo bayanusy.
na jaksa ilosc nastawu wystarcza mi zebrane owoce?? DO dyspozycji mam 15l, 20l, i 34l

(19-09-2013, 12:29)lukasz86 napisał(a): [ -> ]Bylem dzisiaj na malych zbiorach i oto wyniki:
3 kg głogu
2 kg dzikiej róży
1 kg tarniny
200g czeremchy
500g czarnego bzu
300g jarzębiny
oczywiscie rodzynki
sok z dwoch cytryn
cukier w ilosci takiej jakiej sie rozpusci 
Na jaki nastaw wystarczy to co zebralem?? Jakies sugestie co do innych proporcji??
Taka ilość wystarczy spokojnie na 20l. Jeśli masz 34l dymion to w nim fementacja burzliwa, a na cichą do 20l.
Pozdrawiam
Pierwsza farmentacje w miazdze przeprowadze w fermentatorze a po 4 tygodniach od razu do 20

34l zostawie na wino gronowe albo wingoronowe

Z przyczyn niezależnych / rodzinnych muszę zejść z winiarstwem niemal do podziemia.
Skutek jest taki, że nastawiłem dzisiaj moją wersję Portwein i rozpocząłem od rugosy.
Głóg się mrozi ale trzeba dozbierać. Jutro w drodze z biura zerwę jarzębinę. Tarninę i czarny bez zostawiam na weekend.
nie jestem pewny moich zbiorow... chodzi mi o czeremche... ma ktos jakas fotke pogladowa ze swoich zbiorow?? nie moge wstawic swojej fotki...
W j. polskim występują polskie litery i znaki interpunkcyjne. Zdania zaczyna się pisać od dużej litery.
Zacznij stosować zasady pisowni w j. polskim, albo się nie dziw w przyszłości jak Twoje posty będą usuwane bez ostrzeżenia.
Zajrzyj do wikipedii - tam znajdziesz fotki lub
tutaj
obejrzałem bardzo dużo zdjęc i nic nie pasuje do mojej fotki... jak dodac zdjęcie???
(26-09-2013, 20:44)lukasz86 napisał(a): [ -> ]obejrzałem bardzo dużo zdjęc i nic nie pasuje do mojej fotki... jak dodac zdjęcie???
Poczytaj
tutaj
Ogarnąłem
oto i fotka mojej czeremchy... jest ktos w stanie powiedziec czy to jest to a jeżeli nie to co to?? i czy jadalne bo siedzi juz ze wszystkim w fermentatorze
Ogarnąłem
oto i fotka mojej czeremchy... jest ktos w stanie powiedziec czy to jest to a jeżeli nie to co to?? i czy jadalne bo siedzi juz ze wszystkim w fermentatorze
To nie wygląda jak czeremcha. Czeremcha tak jak wiśnia, czereśnia wisi na patyczkach, to stoi na sztorc na krzaku. Liście inne, jakbyś lepsze zdjęcie liści zrobił to można coś powiedzieć. Szkoda że wcześniej nie zapytałeś bo możliwe że trujące to jest
Sprawdziłem i wygląda to jak ligustr pospolity ale głowy nie dam. Raczej trujące:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Owoce_truj%C4%85ce
Czeremcha to nie jest na 100% ona wisi na takich pojedyńczych gałązkach;widać to na moim zdjęciu.
Do rozpoznania roślin polecam forum ogrodnicze tam rozpoznają ci każdą roślinę,
Wrzuć na forum zdjęcia w lepszej jakości. Zrób zbliżenia liści i owoców.
No to mnie panowie nie pociesziliście... troszke lepsza fotka, jestem około 100 km od miejsca zbioru i troszkę ciężko o dobre foto
nie dałem tego dużo gdyż nie byłem pewny, jakieś 120gr na łączną ilośc nastawu 7kg...
czyli całośc do wywalenia
[
attachment=17594]
lekki off topic.
powyzszy przypadek uzmyslowil mi, ze musz eporozmawiac z dziecmi zeby nie jadly same niczego co wyglaga jak... jakikolwiek owoc, ktory znaja.
Zrobie to dziesiaj po powrocie z biura.
Dziele sie ta mysla z wami bo byc moze takze i wasze niedorosle dzieci uczestnicza z wami w zbieraniu owocow i moga wpasc na pomysl zjedzenia czegos co wyglada podobnie jak owoce, ktore zbieraly z ojcem (czy mama)
zgadza się, jak nie jesteśmy pewni - nie zbierac!!!
ligustr pospolity - W Polsce jest pospolicie uprawiany. Miejscowo w okolicach Gdyni i na południu występują rozwijające się na naturalnych stanowiskach populacje poza uprawą. Status gatunku we florze Polski nie jest jasny, prawdopodobnie jest on rośliną zdziczałą i zadomowioną (kenofit), możliwe jednak że przynajmniej część populacji ma charakter naturalny. Zaliczany do roślin średnio trujących!
Może ktoś wie gdzie w Dąbrowie Górniczej w okolicach mydlic jest szansa na znalezienie czeremchy??
To byl dobry dzien

. Pojechalem na czarny bez, ale nie zebralem wiele, tylko 0,7 kg. Wiec z tym co w zamrazarce, mam 4,7 kg. Zebralem 0.88 kg resztek jezyn.
Trafilem na nowe poklady tarniny i glogu - niewyczerpalne! moge sprzedac miejsce jak ktos potrzebuje

Zebralem 2.6 glogu i 2.5 kg tarniny. Jutro jade znow na zbiory, tyko nie bardzo wiem co zbierac, zeby miec dobre proporcje na docelowe 25litrow portwaina porto. mam tez 1,5 kg zamrozonej DR z zeszlego roku, tegoroczna jeszcze nie dojrzala.
Prosze o sugestie.
Czy wykonania portwein będzie się nadawał II nastaw z wina głogowego?
Będę robił nastaw z 6kg głogu, po odcedzeniu i po dodaniu do drugiego nastawu mam zamiar dodać:
- 0,5kg świeżego głogu
-200gr rodzynek
-0,5kg dzikiej róży
-0,2kg borówki amerykańskiej
-50gr czarnej herbaty
-1,9kg czeremchy(nie za dużo?)
-1,5kg owoców czarnego bzu
-200g jarzębiny(dzika)
-215g jarzębu szwedzkiego
-5g chipsów dębowych
Docelowo chcę ~18l nastawu,zwiększyć/zmniejszyć ilość któregoś surowca?
Taka ilość owoców zajmie sporo miejsca a do dyspozycji mam butlę 18,9,czy mogę je przefermentować w np. 10 litrach wody,a po oddzieleniu owoców od nastawu dodać brakujące 5 litrów?
Czy znajdujące się w nastawie przez sześć tygodni owoce nie oddadzą za dużo goryczki?
Mój Portwein pyka regularnie.
Zabrakło cukru. Trzeba jutro doosypać
Proporcje:
4.5kg głogu
2kg rugosy
1.5kg czarnego bzu
garść róży gęstokolczastej
2 garscie tarniny
250g rodzynek
celuje w jakieś 15 litrów choć w tej chwili osadu mam sporo więc nie wiem ile zostanie po pierwszym 'ciągnięciu'
Portwein 2013. czas zacząć :-)
Rok temu zacząłem pisać o portweine 2012, więc dla śledzących wątek warto byłoby jakieś podsumowanie strzelić...
PORTWEIN 2012:
-10 kg głogu
-1,65 kg owoców jarzębu szwedzkiego
-0,3 kg DR canina
-0,8 kg DR rugosa
-7,5 kg cukru
-22,5 L wody
-pożywka, drożdże Bayanus
Owoce fermentowane w miazdze 4 tygodnie. Zlane do balonu 50L.
Część nastawu (4L) odlana na "białe wino mix".
Owoce zalane drugi raz 12L wody + 4 kg cukru z dodatkiem jarzębu, śliwek i pigwowca z jakichś innych win. Po 4 tygodniach zlane do baniaka 50L i znowu część (6L) do baniaczka "białe wino mix" - Nawiasem mówiąc jako produkt uboczny wyszło 10L genialnego winka :-)
Dodane:
-
20L (!) mocno ekstraktywnego nastawu z czarnego bzu
-3L soku wiśniowego domowej roboty
-1L nastawu z czeremchy.
Fermentowało długo.
Po roku już jest to jedno z lepszych moich win i z każdym miesiącem zyskuje
Dlatego przyniosłem dziś 2 wiadra głogu, DR i jarzębinę na edycję 2013

Zapomniaem o jarzębie szwedzkim, który również zasilił mój nastaw w ilosci około 500g.
Jak zmierzyć zawartość cukru w nastawie z tego typu owoców?? Po rozmrożeniu ilość soku a raczej wody w nastawie 7kg wynosi kilkanaście mililitrów... Mierzyć blg przed dodaniem soku z czarnego bzu i wina z wiśni (brak felernej czeremchy) czy po??
Nie zastanawialiście sie czy dodać pigwy, albo pigwowca,
aby uzyskać trochę więcej kwasów?