03-10-2013, 09:12
03-10-2013, 10:59
(03-10-2013, 09:01)Castleman napisał(a): [ -> ]Nie zastanawialiście sie czy dodać pigwy, albo pigwowca,Pigwę czemu nie. Pigwowca byłoby mi szkoda, chyba że takiego ponalewkowego.
aby uzyskać trochę więcej kwasów?
03-10-2013, 12:21
ja zamierzam dodać dodać 500g daktyli suszonych na 20l nastawu
zobaczymy co z tego wyjdzie.

03-10-2013, 16:18
No i się uzbierało:
7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu
Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy.
A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi
Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?
7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu
Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy.



Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?
03-10-2013, 16:57
Ja bym odpuscił trochę tarniny. Jak dla mnie to ten owoc jest 'jakis dziwny'
04-10-2013, 05:08
Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
Pigwowiec w tym roku jakoś w ogóle nie owocuje.
Co do tej pigwy, to muszę się pokręcić koło sąsiadów
Pigwowiec w tym roku jakoś w ogóle nie owocuje.
Co do tej pigwy, to muszę się pokręcić koło sąsiadów

04-10-2013, 08:27
Od nastawienia mojego porto minął roczek a dalej gęsta zupa jest, cóż widocznie samo mówi że jeszcze nie czas

04-10-2013, 08:30
(04-10-2013, 05:08)Castleman napisał(a): [ -> ]Tarnina bardzo dobra do porto jest, nie odpuszczaj.
ale aż 4.2kg? Troche dużo. To prawie na osobne wino
05-10-2013, 19:54
Maly problem z moim nastawem...
W malym skrocie, owoce przemrozone, wrzucone do fermentatora (6kg), dodalem litr soku z czarnego bzu i litr winka wisniowego. Do tego litr wody zeby zakryc owoce i pektopol.
Po dobie drozdze bayanusy, saszetka pozywki z biowinu i pierwsza porcja cukru (1,5 kg i poltora litrze wody) i tyle.
Po dobie winko nie pracuje i na powierzchni powstaje sztywna 5-6 centymetrowa warstwa z owocow. Po zamieszaniu pod spodem winko pracuje ale mija kilkanascie minut i dytuacja sie powtarza...
Efekt podobny do zasiarkowanej miazgi owocowej tylko ze nie jest to piana...
Pomocy, co to jest i jak z tym walczyc?
W malym skrocie, owoce przemrozone, wrzucone do fermentatora (6kg), dodalem litr soku z czarnego bzu i litr winka wisniowego. Do tego litr wody zeby zakryc owoce i pektopol.
Po dobie drozdze bayanusy, saszetka pozywki z biowinu i pierwsza porcja cukru (1,5 kg i poltora litrze wody) i tyle.
Po dobie winko nie pracuje i na powierzchni powstaje sztywna 5-6 centymetrowa warstwa z owocow. Po zamieszaniu pod spodem winko pracuje ale mija kilkanascie minut i dytuacja sie powtarza...
Efekt podobny do zasiarkowanej miazgi owocowej tylko ze nie jest to piana...
Pomocy, co to jest i jak z tym walczyc?
05-10-2013, 20:06
Sprawdź cukromierzem to będziesz wiedział czy drożdże pracują. To co masz to na 99% czapa z owoców i wystarczy co jakiś czas zamieszać fermentatorem aby to rozbić. Jakby czapa się nie robiła to oznaka że wino już zwalnia.
05-10-2013, 21:03
Zrobilem w zyciu kilka win ale zawsze z samego soku 
Czapa z owocow - nowe zjawisko
ale jak z czsem zniknie to super. Dzis i jutro dokonam pomiarow i bedzie wszystko jasne

Czapa z owocow - nowe zjawisko


05-10-2013, 22:00
Do tego winka koniecznie dodac trochę czeremchy i nalewki orzechowej

05-10-2013, 22:11
Ponawiam pytanie, czy czeremchę i czarny bez fermentować razem z resztą(6 tygodni) czy osobno przeprowadzić 3 dniową wstępną fermentację.
05-10-2013, 22:17
Pomiar poziomu cukru wykonany,odczyt nie znany... zamknięta skala, obstawiam jakieś 27blg o ile cukromierz nie mógł pokazać więcej.. na moje oko za mało wody.
Początkowe blg nastawu 13 + 1,5 kg cukru to wcale nie jest tak dużo jak na start
Jeżeli do rana cukier nie spadnie spróbuje rozcieńczyć wino wodą i może wtedy drożdże ruszą, w końcu to bajanusy
Początkowe blg nastawu 13 + 1,5 kg cukru to wcale nie jest tak dużo jak na start

Jeżeli do rana cukier nie spadnie spróbuje rozcieńczyć wino wodą i może wtedy drożdże ruszą, w końcu to bajanusy

06-10-2013, 00:08
Dziś drugi raz zlałem zeszłorocznego portwein'a. Bogowie ależ to mocne
. Wyszło mi hmmm.... smakuje jak klasyczne wytrawne czerwone wino winogronowe
, tylko ta moc
... Część rozlałem do butelek a część jeszcze poleżakuje w balonikach. Trzeba zrobić konsultację wśród rodziny i przyjaciół czy takie może zostać czy jednak dosłodzić? Jak dla mnie będzie pasowało do jakiegoś mięsiwka. A tak wogóle na jakieś 13 litrów winka dałem 3kg głogu, 1kg dzikiej róży, 1kg czarnego bzu, 1 kg aronii, mnóstwo cukru i już na wiosnę 0,5 litra miodu zmieszanego z 0,2 litra spirytusu.



06-10-2013, 07:18
Wersja optymistyczna, 25blg i albo drożdże pracują albo zmierzyłem mniej słodka część nastawu jeżeli jest to możliwe.
Chcąc nie chcąc do fermentatora wlałem 0,5 litra wody i mam nadzieje że będzie dobrze i drożdże ruszą

Chcąc nie chcąc do fermentatora wlałem 0,5 litra wody i mam nadzieje że będzie dobrze i drożdże ruszą

06-10-2013, 07:30
Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!! 
4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.

4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.
06-10-2013, 08:27
(06-10-2013, 07:30)Zbyszek T napisał(a): [ -> ]Nastawiłem i ja Portwein 2013 !!!
4 kg Głogu
4 kg Dzikiej Róży
2 kg Tarniny
3 kg Czarnego Bzu
Fermivin PDM.
Ile na taki zestaw dodałeś wody i cukru.Też chcę zrobić Portwein z tym tylko że nie znalazłem konkretnego przepisu.
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki.
06-10-2013, 08:51
Moje składniki na Porto (20L) 18% wytrawne:
2,3kg DR (rugosa) (1L)
2,5kg Głogu (1L)
1,8kg CzB (1,3L)
1,6kg Tarniny (0,8L)
6,2kg cukru (3.7L)
12L wody
dosłodzić wg gustu.
06-10-2013, 09:01
Dzięki mrX.
Rozumiem,że wszystko do balona na jeden raz.CzB wygotować i do balona z owocami czy sam sok?
Ja każde winko dosładzam na koniec.Powód:Ja preferuje półwytrawne a moja lepsza połówka słodkie
Rozumiem,że wszystko do balona na jeden raz.CzB wygotować i do balona z owocami czy sam sok?
Ja każde winko dosładzam na koniec.Powód:Ja preferuje półwytrawne a moja lepsza połówka słodkie

06-10-2013, 09:20
Kilka(naście) postów wcześniej pisałem o swoim nastawie, każdy tutaj Porto robi inaczej 
W Biedronce portugalskie Porto Tawny po 19,99zł/0.75l - kto nie próbował - warto, bo cena super.

W Biedronce portugalskie Porto Tawny po 19,99zł/0.75l - kto nie próbował - warto, bo cena super.
06-10-2013, 11:21
(03-10-2013, 16:18)robinson0126 napisał(a): [ -> ]No i się uzbierało:
7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,8 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
4,2 kg tarniny
4,7 kg Czarnego bzu
Wszystko się mrozi, zamrażarka pęka w szwach, muszę startować nastaw, bo wylecę razem z owocami jak moja LP wróci jutro i to zobaczy.A tu jeszcze jeżynowe w obu fermentatorach stoi
Na 25 litrów docelowego wina to trochę dużo wyszło. Ile czego zmniejszyć z tych dodatków?
Dzięki za podpowiedzi owoce się rozmrażają, póżniej zaleję wodą i pekto.
Ostatecznie bedzie:
7,5 kg głogu
1,5 kg zeszłorocznej DR
1,0 kg jeżyn
0,4 kg jarzębiny
3,0 kg tarniny
2,0 kg Czarnego bzu.
Mam 2 pytania:
1. Ile z tych owoców będzie cukru?
2. Ile owoce oddadzą soku(głóg,DR,jarzębina i tarnina), bo nie wiem ile dać wody? Docelowo 25l porto.
06-10-2013, 14:16
Soku to Ty za dużo z tych owoców nie wyciągniesz
, może z CZB i jeżyny trochę. Proponuję 20 l wody i 6,25 kg cukru, dosłodzić zawsze można później.
Wino powinno wyjść mocno ekstraktywne z tego zestawu.Po fermentacji dopełnisz do 25l i ewentualnie dosłodzisz do 4 blg.

Wino powinno wyjść mocno ekstraktywne z tego zestawu.Po fermentacji dopełnisz do 25l i ewentualnie dosłodzisz do 4 blg.

13-10-2013, 14:05
Witam Koledzy,
Czy dla takiego zestawienia 3kg bzu nie będzie za dużo? Nie chciałbym by zagłuszył resztę.
4kg głogu,
2kg dzikiej róży,
1kg tarniny.
Czy dla takiego zestawienia 3kg bzu nie będzie za dużo? Nie chciałbym by zagłuszył resztę.
4kg głogu,
2kg dzikiej róży,
1kg tarniny.
15-10-2013, 07:43
Witam
A czy mogę zrobić porto z już gotowych win?
Czytając ten temat mam ochotę zrobić własne porto, ale cierpię na brak wolnych balonów. Za to będę miał tegoroczne wina solo z prawie wszystkich potrzebnych składników, tj:
- wino z głogu
- wino z DR
- wino z CzB
- wino z tarniny
- wino z czeremchy
dodatkowo mam jeszcze inne tegoroczne:
- wino z jeżyn
- wino z czarnej porzeczki
- wino z aronii
- wino z malin
- wino z wiśni
A czy mogę zrobić porto z już gotowych win?
Czytając ten temat mam ochotę zrobić własne porto, ale cierpię na brak wolnych balonów. Za to będę miał tegoroczne wina solo z prawie wszystkich potrzebnych składników, tj:
- wino z głogu
- wino z DR
- wino z CzB
- wino z tarniny
- wino z czeremchy
dodatkowo mam jeszcze inne tegoroczne:
- wino z jeżyn
- wino z czarnej porzeczki
- wino z aronii
- wino z malin
- wino z wiśni