(23-06-2016, 16:33)_Krzysztof_ napisał(a): [ -> ]Jaką ilość nalewki orzechowej dodaje się do porto?
Przymierzam się do nalewki orzechowej wg. Cieślaka 200ml spirytusu, 100g orzechów i 60ml wody.
Nastawy robię raczej 5-10l i nie wiem ilo krotnie powiększyć przepis na esencje orzechowa.
Ja np. nie dodaję w ogóle nalewki orzechowej. Goryczkę uzyskuję z czeremchy. Robię zazwyczaj osobny nastawik 4-5 L z ok. 2,5kg czeremchy w małej damie i dodaję do portweina po oddzieleniu białych owoców (głóg, DR, jarzębina) z nastawu podstawowego. Ostatnio wlewałem 4L nastawu z czeremchy na ok. 50L wina.
A nastawy 5-10L przy portweinie chyba mają mały sens? Po kilkukrotnym zlaniu znad osadów zostaje tak mało, że nawet nie opłaca się butelkować :-) Moim zdaniem nastaw eksperymentalny na Portwein min. 10L, a optymalnie 25-50L.
EDIT:
Tak przeglądam ten wątek po dość długiej przerwie i zobaczyłem, że ostatni mój wpis jest odnośnie PORTWEINA 2013. W związku z tym krótkie podsumowanie roczników 2013, 2014 i 2015, może się komuś przydadzą proporcje w przyszłości... Wykonywane metodą kombinowaną (łączenie częściowo przefermentowanych nastawów)
2013:
*20,0 L bardzo ekstraktywnego nastawu z Cz.B. (8,2 kg Cz.B; 4,6 kg cukru; 10 L wody)
*Nastaw z 1,3 kg czeremchy
*Nastaw dwukrotny z owoców białych:
-9,5 kg głogu
-0,3 kg jarzębiny
-1,9 kg DR rugosa
-1,0 kg DR canina
-13L wody i 5,5 kg cukru na I nastaw (uzyskano 17L nastawu, z czego wykorzystano do Portweina 12L)
-11L wody i 4 kg cukru na II nastaw (uzyskano 15L nastawu, z czego wykorzystano do Portweina 10L)
-3L wody i 3kg cukru w kilku porcjach na dosłodzenie
-pożywka
-drożdże Bayanus
-do smaku trochę pigwowca z nalewki
Uzyskano ok. 40L wina Blg 4.
2014 -wersja oszczędnościowa w związku z przeprowadzką :-D :
*15L nastawu z CzB (6,0kg CzB, 3,6 kg cukru, 7,5L wody)
*Nastaw z owoców białych (tym razem tylko II nastaw po winie DR-głóg):
-2,0 kg DR canina po pierwszym nastawie
-1,0 kg głogu jw.
-2,0 L soku jabłkowego
-150g hibiskusa suszonego
-50g owoców DR suszonych
-50g jarzębiny suszonej
-100g suszonego kwiatu CzB
-w sumie 8,5L wody
-w sumie 2,5kg cukru
-pożywka
-drożdże Bayanus
-do smaku trochę wina czeremchowego
Uzyskano ok. 26L wina Blg 4,5.
2015:
*15L nastawu z CzB (6,2kg CzB, 3,5 kg cukru, 7,5L wody)
*Nastaw z czeremchy (2,8kg owocu, 2L wody, 1kg cukru)
*Nastaw dwukrotny z owoców białych:
-9,4 kg głogu
-1,9 kg DR rugosa + dodatkowo 1,0kg do II nastawu
-13L wody i 7 kg cukru na I nastaw (wykorzystano do Portweina 12L)
-17L wody i 7 kg cukru na II nastaw (wykorzystano do Portweina 20L)
-pożywka
-drożdże Bayanus
Uzyskano ok. 50L wina Blg 5.