Mam taki problem. Otóż mam 44 krzaków vinifer. Po 11 sztuk Pinot Noir, Gris, Blanc, Saint Laurent. Chciałbym zakupić prasę i balony. Jakiej pojemności powinna być prasa by w jednym tłoczeniu zmieścić winogrona z 11 krzków jednej odmiany ? Czy powinienem kupić 18 litrową, czy 36 litrów. Tak samo z balonami. Jaką uzyskam średnią wydajność z krzaka, zakładając, że nie zależy mi zbytnio na jak największej wydajności, a raczej na jakości wina. Czy balony 10 litrowe, czy 15 litrowe ??? Stanowisko uprawy bardzo dobre - pod wzgórzami trzebnickimi - dolny śląsk. Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
Aby uzyskać dobrą, jakość winogron przyjmuje się, że z jednego krzaka powinieneś zebrać 3-4kg owoców.
Jaką prasę masz wybrać? Nie wiem. Pamiętaj przy wyborze, że w dużej prasie możesz wyciskać również mniejsze ilości owoców a w małej już tylko dwie tury ratują.
Balon kup 25L i do tego 30L fermentator. To jest optymalne zestawienie, aby miejsce w balonie się nie marnowało.
Czy te 3-4 kg z krzaka, to nie za dużo dla vinifer ?? Przyznam sie szczerze, że myśłałem ze z krzaka będę miał 1,5, max 2 kg.
Cytat:Wysłane przez Korbol
Czy te 3-4 kg z krzaka, to nie za dużo dla vinifer ?? Przyznam sie szczerze, że myśłałem ze z krzaka będę miał 1,5, max 2 kg.
Masz rację. I to na te 1,5-2 kg trzeba sobie zapracowac prawidłową agrotechniką. Policz wydajność moszczu rzędu 70% i masz wszystko, czego potrzebujesz.
To jeszcze mam jedno głupie pytanie, by stała się dla mnie jasność. Mogę zebrać mniej więcej od 16,5, do 22 kg. Czy ta 18 litrowa prasa nie będzie za mała, czy jest w sam raz ??
Cytat:Wysłane przez Korbol
To jeszcze mam jedno głupie pytanie, by stała się dla mnie jasność. Mogę zebrać mniej więcej od 16,5, do 22 kg. Czy ta 18 litrowa prasa nie będzie za mała, czy jest w sam raz ??
Nie podzielisz wyciskanie soku na dwie tury (od 8,25 do 11 kg ). Prasa jest ok!