Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Temperatura
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hmm mam pewien problem który nie daje mi spokoju.Robie wino z dzikiej róży dodałem do miazgi wodę,MD i wodę rozpuszczona z cukrem,pożywkę Ale nie daje mi spokoju jedno po dolaniu wody z cukrem miazga stała sie ciepła czy drożdże mogły paść? Ale nie było gorące tylko cieple trochę.
ciepłe trochę?
a jakie było to trochę?
wiesz, to jest tak: do pewnej temperatury to im cieplej tym szybciej drożdże pracują, lecz po przekroczeniu tego progu termicznego one padają...

czy Twój nastaw pracuje? jeśli tak to nic się nie stało, jeśli nie pracuje... to zaczekaj do jutra i powiedz (a kiedy to popełniłeś?)
Jak nachylić sie to słychać co jakiś czas jakby bąbelki.
"Ciepłe trochę"? - niezłe:jupi:
Chyba się orientujesz, że temperatura twojego ciała to ~36,6 st C, więc jeśli czujesz ciepło, to dotykana substancja ma 40-50 st C.
Sam sobie odpowiedz, co taka temperatura robi z drożdżami.
No racja poczekam do jutra. Jak nic sie nie będzie dziać dodam MD dobrze ze miałem dwie.
niekoniecznie bo 30*C też odczujesz jako troszke ciepłe

a skoro słychać babelki to spox:) ŻYJĄ tylko daj im się w spokoju namnożyć
WloBeb nie strasz, nie strasz... Goła, odkryta dłoń nie ma tamperatury 36,6.
Pozdrawiam Jacek.
I jeszcze jak przemieszam robi sie piana.
poczekać jeszcze można , z pewnością ruszy . a jak nie ruszy za max 4 dni zapodaj drożdże aktywne i będzie wszystko ok:)
Drożdże wytrzymują zawyżaj 35 max. do 40C
Jak nawet wlałeś roztwór który ma 45 C (bo nie sądzę że poczęstowałeś drożdże 60 C syropem ?) to po wlaniu do nastawu który ma np. 25 C temperatura tylko nieznacznie się podniosła. Zależy ile tego było w stosunku do tego co zostało z owocami.
Moim zdaniem nie ma co panikować raczej nie ma szanse ze zagotowałeś drożdże jeśli już to tylko ich cześć czyli fermentacji ci nieco spowolniła ale jak się namnożą to pewnie ruszy tym bardziej ze maja teraz co jeść. A na maginesie najtańszy termometr winiarski to 4 zł - naprawę warto go mieć bo na oko to chłop ..... sami wiecie ;)
Pojawiła sie jakby taka warstwa a jak ja przebije mnóstwo piany, juz kilka razy wymieszałem. Wszystko ok?
Cytat:Wysłane przez Maciek37
Pojawiła sie jakby taka warstwa a jak ja przebije mnóstwo piany, juz kilka razy wymieszałem. Wszystko ok?

skoro jest piana to OK ale co do tej warstwy to nie mam pojęcia co to jest... opisz to lepiej

a jak otworzysz balon to jaki zapach sie wydobywa????
Dość duża warstwa owoców i pestek no jak wy to nazywacie czapa. Wszystko jest ok?
Ok. Mieszaj kilka razy dziennie.