Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Korzeń cykorii w nalewkach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Mialem okazje sprobowac nalewki na korzeniu cykorii. W smaku przypominala troche suszone sliwki, aromaty koniakowe. TO chyba ta cykorie dodaje sie rowniez do kawy (?). Dodatkowo dodatek suszonych skorek z mandarynek skutecznie zabijal alkoholowy zapach. Jednak ani na forum, ani w Cieslaku nie udalo mi sie znalezc zadnej informacji na temat tego dodatku do nalewek. Ktos ma jakies doswiadczenia z tym surowcem?

(Pewnosc ze to korzen cykorii to jakies 95%).
Do kawy zbożowej dodaje się korzeń cykorii podróżnik, rośnie ona sobie w wielu miejscach naszego kraju, sporo na poboczach dróg. Nie spotkałem się jak do tej pory z przepisami uwzględniającymi cykorię w nalewkach.
Cytat:Wysłane przez small
(...) Nie spotkałem się jak do tej pory z przepisami uwzględniającymi cykorię w nalewkach.
Przepisu na nalewkę, w której cykoria jest dodatkiem nie widziałem, ale znalazłem takie poniższe dwa tylko z cykorią.

Nalewka cykoriowa

5 dag korzenia cykorii
0,25 l spirytusu (70°)

Rozdrobniony, wysuszony korzeń cykorii wsypać do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Naczynie szczelnie zamknąć i postawić na słońcu na trzy tygodnie. Po tym czasie zlać, przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Nalewkę pić po łyżeczce w szklance wody dwa razy dziennie w razie dolegliwości wątroby.

Szwedzki sznaps z korzeni cykorii

Korzenie cykorii
Wódka czysta (40°)

Korzenie cykorii dokładnie i szybko umyć pod bieżącą wodą, rozdrobnić, rozłożyć cienką warstwą i obsuszyć. Potem pokroić w talarki i wsypać do szklanego naczynia. Zalać korzenie wódką, tak aby zakrywała je na dwa palce. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce ciemne, i ciepłe na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Podawać w temperaturze pokojowej. Sznaps jest wytrawny i nieco gorzkawy.

Źródło: A. Sarwa, Wielka Księga Nalewek, Książka i Wiedza, str. 78.
W sumie nie za wiele tego :( Trzeba bedzie poeksperymentowac.
Gdzieś mi się kolacze, że charakterystyczny smaczek cykoriowy uzyskuje się poprzez podrumienienie (palenie) korzenia cykorii.
Oj, chyba muszę poeksperymentować. Surowiec wszak dostępny.