Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Mrożenie dzikiej róży.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. Jak długo mógłbym przetrzymać zebraną dziką róże w zamrażalniku? Wiem, że najlepsza jest przemrożona, a mi chodzi o przechowanie jej w zamrażalniku przez dłuższy czas z powodów jakby to ująć "technicznych". Pozdr.
Zapewne dłużej niż inne owoce. Jeśli zamrożona w temp <-10stopni to myśle, że spokojnie rok wytrzyma. W końcu mamuty jeszcze teraz sie do jedzenia nadają, choć nie wiem czy ktoś próbował zrobić z nich wino :rotfl:
realna temperatura przy której można przetrzymywać owoce koło roku powinna wynosić mniej niż -18*C
Owszem powinna ale chyba nie do osiągnięcia w zamrażalniku takiej zwykłej lodówki. U mnie w małej lodóweczce gdzie sie musi bić owoc o miejsce z kocim żarciem jest ponizej 10 ale 18 raczej nie ma. Nie obawiałbym się jednak trzymać tam owoców tyle czasu. Nie ma co demonizować, grunt że jest zamrożone.
mam lodówke w której komora zamrażlnika jest osobno ( no lodówka taka wieża jakby postawić lodówkę na zamrażarce :) )
I nie mam możliwości ustawienia tempertury w zamrażalniku wyższej niż -18*C ( najniższa do osiągnięcia -24*C )
- wartości z panelu kontrolnego - potwierdzone pomiarami dokładnym termometrem rtęciowym ( laboratoryjny :) )
no to fajną masz lodówę. do -25 to schodziła mi tylko zamrażarka taka stara ruska wielkości sporego kufra. 20 kilo wiśni ginęło w jej przepastnym wnętrzu. Niestety odeszła na emeryture. Wiśnie przerabiam na bieżąco ;).