Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z tarniny suszonej
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam zamiar zrobić 10l wina z tarniny suszonej ale nie wiem ile jej musi być.
- czy dodaje się kwasku (jeśli tak to ile)
- jakie winko z tarniny jest najlepsze (ilość alkoholu i ilość cukru w smaku)
Szukałem ma forum ale nie znalazłem o suszonej jeśli jest to proszę o odpowiedz albo link.
Pjrzałem wszysktie linki i nic nie znalazłem ( tam pisze o suszonych śliwkach a nie o tarninie).
Proponowalbym:
zebrac tyle tarniny co na wino z nie suszonej, ususzyc ja i zrobic z ususzonej wino.
Skorzystac z generalnego przelicznika do owocow swiezych-> suszonych, ktorego wartosci zapomnialem:( 3kg swiezych ->1kg suszonych ? to musisz sprawdzic.
Czy 1 kg suszonej starczy na 10 wina.
Za mało, na 10 litrów potrzeba 3-4 kg świeżej. Więc ok 2 kg suszonej.
Na jaką moc mogę nastawić zeby było B. dobre. :pomocy: :niewiem:
Jakie najlepsze jest w smaku ( wytrawne, półwytrawne, półsłodkie) :jupi: :spoko:


Pozdrawiam Paweł
Pilem dwa wina tarninowe z takim samym pochodzeniem i rokiem zbioru owocow, slodkie bylo niezbyt, wytrawne calkiem calkiem:) I w to drugie bym celowal:)