Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Mieszanie Miodów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Mam nastawione 7.5l trójniaka, 4l czwórniaka, 4l dwójniaka. :polewam:
Mineło już 1,5 miesiąca i miody nie pracują ( nawet czwórniak jest słodki). Drożdze były zamojskie do miodów.
Chciałbym to wszystko pomieszać i zrobić restart na bayanusach. (I nie wiem czy to będzie trójniak czy czwórniak czy może coś pośrodku). :pomocy: :niewiem:
JAk dobrze wymierzyłeś - wyjdzie Ci prawie dokładnie trójniak (5,5 l. miodu i 10 l. wody).

Mieszać oczywiście mozesz, ale czy są szanse na restart - nie wiadomo - podałeś za mało danych.

Musisz przede wszystkim podać blg i zawartość alkoholu swoich miodków. Jeśli zawartość alkoholu nie jest zbyt duża - możesz próbować - oczywiście uprzednio hartując MD.

Pozdrawiam
MILBAS
Trójniak powyżej 22 BLG, dwójniak powyżej 22 BLG, czwórniak ok. 8 BLG.
Dam 7 - 8 g bayanusów i tyle pożywki Activit.
Myślę ze będzie dobrze?:uff: :uff: :niewiem: :niewiem:
Wg mnie co najmniej drugie tyle drożdży. A i nie zaszkodzi więcej pożywki.
Niewiem jak odmierzyć te 15g drożdży i pożywki. Ile to będzie PŁASKICH łyżeczek a może jakoś w strzykawce.

Oleńka i Maciuś

Cytat:Wysłane przez logitech12345
Niewiem jak odmierzyć te 15g drożdży i pożywki. Ile to będzie PŁASKICH łyżeczek a może jakoś w strzykawce.

1. "Nie wiem" pisze się oddzielnie.
2. Tak samo, jak odmierzyłbyś 7g-8g , tylko razy dwa
3. W łyżeczce może być 2g do 4g bayanusów ( w zależności jaką masz płaską łyżeczkę )
15 g drożdży to 3 łyżeczki lekko czubate. 15 g pożywki AKTIVIT to - powiedzmy - 2 takie łyżeczki. A tak w ogóle, to nie apteka i będzie ok.

Większość pożywki do nastawu, a nieco do MD. MD zrób klasycznie z wody (nie żałuj ilości), dodaj pożywkę i małą ilość cukru/miodu. Po kwadransie dodaj nastawu w ilości ca. 1/2 tej MD. Po następnym kwadransie znowy taką ilość nastawu. Oczywiście najlepiej taką MD robić powiedzmy w baniaku 5L. Nie zaszkodzi sporo machać baniakiem, żeby MD sie porządnie natleniała.
OiM dobrze piszą co do płaskiej łyżeczki, ale generalnie to nie apteka.
Wczoraj zlałem miody do jednego balona. Po zmieszaniu wyszło ok.20 BLG. Właśnie robię matkę drożdżową do restartu na 20g Bayanusach + 20g pożywki activit.
Dzisiaj zrobiłem restart mojego miodku. :slinka:
Mam nadzieje ze ruszy.
Miodek zaczyna bardzo powoli pracować 1 bulknięcie na 1,5 minuty (ale chyba powinien się rozbujać).
1 pytanie. ile mógł mieć % przed restartem. :niewiem:
2 pytanie. ile powinien mieć BLG po fermentacji. :niewiem:
Trochę się pogubiłem i nie wiem, o który miód pytasz. Podaj Bllg początkowe (lub czy trójniak, czy dwójniak) i przed restartem.

edyt

Doczytałem - podaj tylko początkowe i ilość poszczególnych miodów w litrach.
Chodzi mi o miód po zmieszaniu czyli trójniak (5,5 l. miodu i 10 l. wody).
Po zmieszaniu wyszło ok.20 BLG
- Ile mógł mieć % przed restartem.
- Ile powinien mieć BLG po fermentacji.
Czyli taki mocny trójniak, Blg początkowe można przyjąć nawet 40. Teoretycznie masz około/do 13%. Przy sprzyjających wiatrach powinno zejść jeszcze o jakieś 5 Blg albo więcej. Ale to tylko zgadywanka za dużo niewiadomych .
Przy restarcie miodów zdecydowanie polecam metodą Kgusera bądź Witka, wybaczcie nie pamiętam, metoda "na odwrót" tzn. silna matka drożdżowa z drożdży aktywnych i powolne dolewanie miodu partiami. Trochę z tym zabawy i przy tak dużym nastawie potrzebne będzie kilka balonów, ale naprawdę działa.
Restart chyba się nie powiódł. :placze: Miodek pyka co 1,5 minuty (mineło 5 dni), BLG nie spadło, na powierzchni utworzyła się cieńka piana.
Czytałem na forum ze b. dobry jest sok z czarnego bzu do pobudzania fermentacji. :big:
Nie mam soku ani owoców świeżych. Mam natomiast suszone owoce 50g.
- Czy mogę dodać suszone.
- Zalać je wodą i wycisnąć.
- Fermentować w miazdze.

Czy te 50g nie bedzie za mało na 14 litrów. :pomocy:
Logitech12345 czy przed dodaniem MD zahartowałeś ją, bo coś za szybko ją wlałeś. Bayanusy poradzą sobie z Blg 20 ale te +/- 13 % to co innego. 3 XI robiłeś MD a 5 XI już wlałeś. Przy takim tempie mas marne szanse na powodzenie. :niewiem:
Uwodniłem drożdże po 25 minutach dodałem pół szklanki brzeczki i trochę pożywki jak zafermentowało (piana) dałem 2 szklanki brzeczki i pożywkę i zostawiłem na noc. Rano dałem ok. 1l brzeczki i tak aż miałem ok. 3l pracującej MD. :niewiem:
MD robiłem od 2 listopada. :diabelek:

Czy można dodać czrnego bzu. :pomocy:
Można ale nie trzeba bo już dodałeś wcześniej pożywkę.
Poza tym jak dodasz CZ. b. zmienisz początkowo zakładany charakter swojego miodku.
Proces hartowania prawidłowy ale ostatnia porcja powinna być większa (1:1, MD : brzeczka ) i przerwy ja robię 24-48 godzin . Ale i to mogło nie pomóc, czasami tak bywa. :placze: Cz.b. nie wiem czy coś pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
Restart nie powiódł się. Piana znikła, osad się utworzył, BLG nie spadło i bardzo słabo pracuje 1 bulknięcie na 6 minut. :placze:
Czytałem na forum ze należy drożdże zmienić ale nie wiem które będą lepsze.
(Niestety zadnych nie mam i musze sobie zamówić).
bayanusy G995 czy ANKA EXTRA :pytajnik:

Pomyślałem sobie zeby to przerobić na miód owocowy z dzikiej róży lub czarnego bzu. U mnie w okolicy nie ma świeżych (w niedziele szukałem i nic ) to muszę kupić suszone i nie wiem ile. (Miodu mam ok. 14l). :pytajnik:
Nie robiłem restartu na G995 ale robiłem na Anka Extra (udany).
Ja restartowałem na Efficience i restart udany aż za bardzo, trójniak zjechał mi z 16 do 0 blg:big:
Jutro będę robić restart części miodu (5l). :) Chciałbym zrobić z tego czarno-beziaka (owoce suszone mam już kupione 50g) i nie wiem ile mam dodać. :pytajnik:
Restart 5l miodu chyba się udał bo miodek ładnie pracuje. Dolewałem małymi partiami co 24 godziny. Drożdze bayanus ok. 15g + pożywka activit. Teraz czekam na paczkę z euro-winu zamówiłem drożdże G995 i będę robił restart ok. 10l. Zamawiałem wczoraj ( przesyłka kurierska, wpłata na konto) dzisiaj wpłaciłem pieniądze i niewiem za ile dni może przyjść. :pytajnik:
Stron: 1 2