Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: leżakowanie - dojżewanie z piro czy bez?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam pytanie. Fermentację burzliwą mam za sobą ilość procentów osiągnięta ok.14-15%.

Zamierzam zlać do mniejszych balonów i znieść do piwnicy żeby dojrzewało przez ok. 6 do 9m-cy.

I tu mam pytanie:

1. Czy teraz potraktować pirosiarczanem, odpowiednio dosłodzić i w takiej postać i pozostawić, żeby dojrzewało?

czy

2. Odstawić do dojrzewania bez piro i po pół roku zasiarkować + odpowiednio cukier.

Pytam bo nie wiem czy dojrzewanie po dodaniu piro ma sens. Bo teoretycznie można by było od razu do butelek zlać. Jak będzie lepiej dla walorów smakowych?
Teraz piro, cukier za pare mies.

Oleńka i Maciuś

Cytat:Wysłane przez lacho11
dojżewanie
A co to za pies ?
Cytat:Wysłane przez moonjava
Teraz piro, cukier za pare mies.

Dzieki za ekspresową odpowiedź.

"dojżewanie" ups :glupek:
lacho, zlituj się i wyedytuj co trzeba... Oczy bolą...
Cytat:Wysłane przez lacho11

"dojżewanie" ups :glupek:
Mnie też oczy bolą.. - Witek rację ma, jak zwykle..
Pozdrawiam.
Ja nie mam racji zawsze, ale w kwestiach orto tak!!! Brrr, jak taki cóś widzę, brrrrrrrr, fujjjjjjj
Wiku - u mnie gorzej , mam NOWY monitor...:big:
:diabelek:...
Pozdrawiam serdecznie.
Michał.