Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: "Niezłe Ziółka"
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Zachęcony wynikami dyskusji prowadzonych na Zlotach oraz na Forum w temacie nalewki "Niezłe Ziółka" pokusiłem się na eksperyment. O tej nalewce wypowiadał się ciekawie 1stgreen, żywo także Megana...
Wraz z mcb, Zdzisławą, Mychą, Fridą postanowiliśmy kontynuować - każdy w swoim zakresie - onąż nalewkę, a wyniki publikować na Forum, ku ogólnemu pożytkowi i uciesze.
Trzy zioła - komorac, rozmaryn, kłącze tataraku zostały zalane.
Teraz czekamy na efekty.

Edit
Dołączyli także :big: Pigwa i conrad :big:
Mam nadzieję, że poznamy skład tajemny - proporcje owych ziół oraz czas maceracji, woltaż, ilość cukru/miodu i całą resztę?
Oczywiście- jak najbardziej - wszak po to ten temat otworzon został
Cytat:Wysłane przez small
Trzy zioła - komorac, rozmaryn, kłącze tataraku zostało zalane. Teraz czekamy na efekty.
Nu, jakże tak? Bez koperku??? :chytry:
Ależ oczywiście, że z koperkiem :diabelek:
Zaczynając przedstawmy uczestników :)

1. Komorac czyli fenkuł lub koper włoski odmiana słodka - Foeniculum vulgare var. dulce

Zwany bywa różnie:
anason, divlja mirodija, kopar, koromac, mirodija krupna, morac, moraca, pitomni morac, razijan, sladki anis, sladki janez, sladki janus, slatki kopar, slatki morac

Jak niejednokrotnie pisano na Forum - nie zawsze nazwy zwyczajowe odnoszą się do tych samych gatunków.
Stąd też i powyższy "anason" - który oznacza także anyżek. Nazwa "koromac, vrtni janez" odnosi się takoż bezpośrednio dla anyżku (Pimpinella anisum) i w tej nalewce nie należy mylić tego zioła z koprem.
Do koperku to młode ziemniaczki <rozmarza się> Albo mizeria ze śmietaną...
Fenkuł, to to co dzieciom na wzdęcia się daje? :lol:
Tak, ale zależy który. Robi się wszak z niego i sałatki i mieszanki warzywne. W tym temacie ChefPaul zapewne wiele by nam przybliżył.
Miło mi donieść, że zgodziła się także Frida zaeksperymentować. Wiele sobie obiecuję po Jej działaniach :big:
Jeszcze tylko mi wyjasnij, ktora czesc kopru wloskiego (fennel) uzywac (zielona, czy dolna) i zaraz nastawiam.
Small,

takie małe pytanie : DLACZEGO nie było " trzech ziółek " w Poznaniu ?
Cytat:Wysłane przez Pigwa
Jeszcze tylko mi wyjasnij, ktora czesc kopru wloskiego (fennel) uzywac (zielona, czy dolna) i zaraz nastawiam.

Zieloną, ale tą konkretną nalewkę robimy z odmiany słodkiej - jeśli masz inną, efekt będzie oczywiście odmienny.
Cytat:Wysłane przez tasmol
Small, takie małe pytanie : DLACZEGO nie było " trzech ziółek " w Poznaniu ?

Przyczyna 1
Ambiwalentne odczucia uczestników Zlotu w Stolycy :diabelek:

Przyczyna 2
PO ZG i ZS zostały mi marne resztki :( moglibyście stwierdzić, że Wam żałuję :diabelek:
Dostarczę jak będzie gotowa nowa porcja :eyes:
Cytat:Wysłane przez small

Zieloną, ale tą konkretną nalewkę robimy z odmiany słodkiej - jeśli masz inną, efekt będzie oczywiście odmienny.

Akurat mam odmiane slodka. Dobrze sie sklada, ze ma byc zielona czesc, bo tej dolnej uzywam do potraw a gorna odrzucam. Bedzie nalewka i Pasta alla Veronese.
Kolejny składnik, czyli:

2. Rozmaryn - Rosmarinus officinalis

Zwany takoż:
ruzmarin, rozmarin, rusmarin, luzmarin, zmurod, ruzman
Ciekawy eksperyment small. Moze tez cos nastawie. Mam tylko pytanie, skad pomysl na taki zestaw ziol?
Cytat:Wysłane przez conrad
Ciekawy eksperyment small. Moze tez cos nastawie. Mam tylko pytanie, skad pomysl na taki zestaw ziol?

Będzie bardzo pomocne dla eksperymentu - wszak Ty dysponujesz świeżymi ziołami wyrosłymi w idealnych warunkach. Nastawione i nastawiane obecnie nalewki są także na 2 ziołach środziemnomorskich (przywiezione z Dalmacji) lecz z konieczności już wysuszonych.
Pomysł - widziałem wielokrotnie w Chorwacji rakiję z fenkułem lub rozmarynem, dodawane jako efekt smakowo-wizualny, ale nie w połączeniu.
Pomyślałem o nalewce ale tylko te dwa zioła - to trochę ubogo, a kłącze tataraku (smak i zapach) pasowało mi - jako gorzkawy składnik korespondujący z rozmarynem i słodyczą fenkułu.
Rozmaryn (rosemary) hoduje w domu. Jako, ze czesto uzywam w kuchni - mam 4 roslinki. Jest to przepiekna roslina ozdobna (i uzytkowa) o mocnym zapachu i przeslicznych malych kwiatuszkach pod jesien.
W takim razie nie ma co czekac tylko trzeba nastawiac. Mam wszystkie niezbedne skladniki, z koprem wloskim (finocchio dolce) i rozmarynem nie ma u mnie najmniejszych problemow. Natomiast klacze tataraku, u nas zwane calamo aromatico, mam tylko suszone, ale bardzo aromatyczne. Moze sprawdze jeszcze czy da sie zdobyc swieze.
Nie sprawdzaj - wszystkie nastawiane i planowane są na kłączu suszonym. Nastaw teraz na suszonym a jak zdobędzie świeży - to dla porównania na świeżym.
Naprędce - na butelkę 0,33 L dałem 1 g suszonego kłącza, tj. ok 3 cm długości kawałek z ćwiartki - tzn. ciętego wzdłuż kłącza. Może nastaw też na grappie ? Mcb puścił na rakiji winogronowej.
Dobrze wiec nastawie na grappie ;)
Jako ciekawostke moge podac, ze na poludni Wloch (Calabria) robi sie likier z kopru wloskiego, nazywa sie on Liquore di Finocchietto lub po prostu Finocchietto - jest do kupienia w sklepach.
A ja zgromadzę te składniki i też zrobię " Trzy ziólka "

Small poprosimy o proporcje.
Cytat:Wysłane przez small
Nie sprawdzaj - wszystkie nastawiane i planowane są na kłączu suszonym.

Prawde mowiac, jeszcze nie spotkalem tutaj swiezego. Bardzo czesto uzywam klacza tataraku (sweet flag) do nalewek zoladkowych i zawsze tylko suszony.
Ostatni ze składników:

3. Tatarak - Acorus calamus

Przedstawiony obszerniej w wątku Dziko Rosnące Rośliny Użytkowe, a wygląda tak:

http://www.wino.org.pl/forum/viewthread....pid=179141
To jedziemy.

"Niezłe Ziółka" wg smalla.

Butelka szklana, przezroczysta o pojemności 0,33 L z zakrętką metal/plastik (wyściółka wewnętrzna).
Alkohol o mocy 45 % uzyskany ze spirytusu 96% rozrobionego wodą źródlaną (sklepowa).
Ilość poszczególnych składników (suszone), przedstawione na poniższym zdjęciu:
- komorac - 2 liście
- rozmaryn - gałązka (wraz ze zdrewniałą częścią)
- tatarak - 1/4 kłącza (cięcie podłużne), długość 3 cm, waga ok. 1 g

Czas maceracji 2 miesiące, w ciemności.
UWAGA - po 2 tygodniach wyjęty tatarak
Wyjąłem tatarak ze względu na powstający zbyt mocny, gorzki smak. Podyktowane zostało to doświadczeniami ze stosowaniem tataraku w innych nalewkach. Nie próbowałem z dłuższym czasem maceracji kłącza tataraku, być może nie byłoby aż takie złe - pole do kolejnych doświadczeń... :eyes:
Dzieki small :spoko: To zdjecie jest bardzo pomocne, bo nie do konca wiedzialem co rozumiesz jako 2 liscie (ps. moj tatarak wyglada nieco inaczej :diabelek: ). Mysle, ze jeszcze dzis powinienem to nastawic.
Godnie ze sztuką formułowania przepisów powinno się podać wagę składników - lecz w przypadku suszonego komoraca są to dziesiąte części grama - a mało :diabelek: kto z Forumowiczów może w domowych warunkach tak dokładnie zważyć. Stwierdziłem, że lepiej będzie to zobrazować.
Stron: 1 2 3