Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: APERITIF
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Na pierwszy dzień Świat polecam jako aperitif FLAMINGO.

Najczęściej spotykamy się w gronie rodzinnym i nim zbierzemy się przy wspólnym stole warto się podelektować tym drinkiem:

Do kieliszka typu "flute" napełnionego potłuczonym lodem wlać: 6/10 wódki i 4/10 Campari. Uzupełnić winem musujący i udekorować plasterkiem pomarańczy. Po takim drinku nawet zięć z teściową sie dogada, nie wspominając wyższych wartości:buziak:
A ma ktoś pomysł na jakiś fikuśny aperitif z udziałem martini bianco?
A co Ci się Maćku kojarzy ze słowem "fikuśny"? Uwielbiam ten przymiotnik:buziak:
Pytasz co mi się kojarzy, czy co miałem na myśli?:diabelek: (BTW bez offtopów, obiecałem w innym topicu być "regulaminowym":podstep: )
Napisałem tak, żeby ktoś wrzucił propozycję inna niż Martini z cytrynką:big:
Martini z cytrynką lub limonką + tłuczony lód + oliwka, drop of tabasco - to bardzo męski drink. Ale może Pigwa odezwie się z czymś interesującym:buziak:
Jeszcze dwa drinki na bazie Martini:

Gibson
--------
2,5 cl ginu
1,5 cl dry martini
1-3 cebulek koktailowych

Składniki wlać do shaker`a z lodem. Wymieszać i wlać do kieliszka. Ozdobic cebulkami.

Perfect Martini
------------------
2 cl ginu
1/2 cl dry martini
1/2 cl sweet martini
twist z cytryny

Składniki wlać do shaker`a z lodem. Wymieszać. Przelać do kieliszka. Ozdobić twistem.

:polewam: [wachtanguri!]