25-12-2007, 21:41
25-12-2007, 21:48
Jak chcesz naprawdę tanio - śledź forum. Periodycznie robimy wspólne zakupy u pszczelarzy po bardzo atrakcyjnych cenach.
Póki co, napisz PW do fisha z Krakowa. On realizuje właśnie taki zakup.
Generalnie jest już po zbiórce kasy, ale może akurat się jeszcze załapiesz.
Póki co, napisz PW do fisha z Krakowa. On realizuje właśnie taki zakup.
Generalnie jest już po zbiórce kasy, ale może akurat się jeszcze załapiesz.
26-12-2007, 10:58
Dzięki bardzo ale Kraków , Gliwice to nie moje tereny. Mieszkam koło Świebodzina a Świebodzin jest koło Zielonej Góry. Nie śledziłem forum- jestem nowy w tej dziedzinie.Pierwszy raz coś tu napisałem,nie byłem pewny czy wogóle ktoś to przeczyta i odpowie na moje pytanie.Tym bardziej dzięki ,że się odezwałeś. Jak wyglądają takie wspólne zakupy miodu?,rozsyła się go póżniej pocztą czy jak? Może byś mi nieco przybliżył ten temat. Pozdrawiam!
Maciek OiM
26-12-2007, 11:40
Cytat:Wysłane przez zeus94
Jak wyglądają takie wspólne zakupy miodu?,rozsyła się go póżniej pocztą czy jak? Może byś mi nieco przybliżył ten temat. Pozdrawiam!
Prekursorem wspólnych zakupów miodów był użytkownik o nicku Witek. Ostatnio jednak nie udziela się czynnie na forum.
Ale możesz spytać użytkowników Favita i Luigi. Są oni zaprzyjaźnieni z Witkiem więc mogą mieć informacje o ewentualnych zakupach.
Ola i ja wspólnie zorganizowaliśmy kilka akcji miodowych. Najbliższa planujemy pod koniec zimy lub wczesną wiosną 2008. Pszczelarz gdy ma sprzedać słoiczek czy nawet wiaderko miodu stosuje ceny detaliczne. Jednak jak wspólnie znajdziemy chętnych na jednorazowy zakup 200-300 kg wtedy możemy wynegocjować cenę hurtową. Miody wielokwiatowe (w tym malinowy) można kupić za 6-8zł/kg. Miód lipowy 7-9zł/kg. Miód gryczany 8-10zł/kg. W beczkach 200-300 kg jest nawet jeszcze taniej, ale jest problem z transportem takiej beczki i późniejszym wybieraniem i dzieleniem miodu. Przeważnie wozimy wiaderka 10 litrowe do sprzedawcy. Mieści sie w nich zwykle 14kg miodu. Dajemy info na forum, zainteresowani wpłacają nam pieniążki na konto. Po uzbieraniu kaski jedziemy do pszczelarza i przywozimy miód. Miód można odebrać od nas w Łomży albo poprzez zaprzyjaźnionych forumowiczów z całej Polski. Często jeździmy na zloty do Warszawy, Krakowa, w lutym prawdopodobnie będzie złot na Dolnym Śląsku na który sie wybieramy . Istnieje tez opcja wysyłki firmą spedycyjną GLS. Koszt 20 zł/wiaderko.
26-12-2007, 11:45
W zeszłym roku* zamówiłem u Oli i Maćka wiaderko miodku gryczanego z wiadomym zamiarem. Niestety jest tak dobry, że znika w oka mgnieniu i nastawu to chyba z niego już nie będzie. To jest nauczka na przyszłość, żeby brać więcej
. Jeżeli potrzebujesz miodu już, to zobacz tutaj, może coś sobie wypatrzysz:
http://www.pszczoly.pl/gielda/gielda_wys...20pszczele
Pozdrawiam
Misio
*EDIT: Ojej, jakoś jedną nogą jestem już w 2008 roku, to było jeszcze w tym roku.

http://www.pszczoly.pl/gielda/gielda_wys...20pszczele
Pozdrawiam
Misio
*EDIT: Ojej, jakoś jedną nogą jestem już w 2008 roku, to było jeszcze w tym roku.

27-12-2007, 13:37
lub zadzwoń do najbliższego oddziału PZP (chyba G.Wlkp.lub Poznań)
Tam udzielą ci informacji o najblizszych, Pasiekach i pszczelazach. Z tego co wiem w Lubuskiem jest ich sporo.
A potem juz tylko telefon i na zakupyyyyyy;P
Tam udzielą ci informacji o najblizszych, Pasiekach i pszczelazach. Z tego co wiem w Lubuskiem jest ich sporo.
A potem juz tylko telefon i na zakupyyyyyy;P
27-12-2007, 15:09
Cytat:Wysłane przez zeus94
Gdzie kupić tanio miód- mieszkam w powiecie świebodzińskim
Witam, Jestem z ZG. Właśnie rozmawialem z pszczelarzem z okolic Szprotawy, miód akacjowy z lekką domieszką może sprzedać w cenie 9 zł/litr - zamówiłem wstępnie 10 litrów, jeżeli chcesz to mogę kupić również dla Ciebie. Odbiór byłby po nowym roku. Musiałbyś jedynie podjechać do mnie odebrać. Mówił, że zostało mu w beczce około 20 litrów, a pełnych beczek nie będzie napoczynał. Gdybyś się zdecydował to napisz.
27-12-2007, 16:20
Możesz się zaopatrzyć u Noconia link http://www.nocon.com.pl/main/kontakt.html , blisko, ale ceny ogólnie obowiązujące w detalu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
27-12-2007, 16:36
Cytat:Wysłane przez SmakMiodu*PL
Witam, Jestem z ZG. Właśnie rozmawialem z pszczelarzem z okolic Szprotawy, miód akacjowy z lekką domieszką może sprzedać w cenie 9 zł/litr
Jeśli za litr to cena bardzo przyjemna . Nie zastanawiaj się długo .