Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód Żmudzki sycony
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nowy rok nowe przepisy i nowe wyzwania.
Znalazłem w literaturze "Miody pitne i pitne miody owocowe" Taki oto przepis pod nazwą "Miód Żmudzki" Wygląda trochę jak przepis na kwas chlebowy:kwasny: Ale zaciekawił mnie (tempo w jakim można go uzyskać) i chcę taki zrobić tylko jak zawsze mam parę wątpliwości:glupek:
Wpierw przepisik.

(składniki na 10l SYCONEGO)
1,66l miodu wielkokwiatowego
8,34l wody
4g szyszek chmielu
1 duża skórka chleba razowego
4g kwasku cytrynowego
Więc jest to szóstak
No a teraz moje wątpliwości.

Czy nie za dużo tego chleba ( skórki) i czy autor myśli o skórce z całego chleba:pytajnik: Przecież jak wiem są chleby i chleby:)
".....Po wystygnięciu płyn przelewamy do balonu, dodajemy rozsmarowane na skórce chleba razowego, matkę drożdżową..." I tutaj mam znowu wątpliwość czyżby autor używał piekarskich?:glupek:
No i w reszcie 4 g kwasu:diabelek:
Może ktoś z Was miał juz jakieś doświadczenia z wyżej wymienionym przepisem bo ja jestem:ysz:
Cytat:Wysłane przez skyhook
... pod nazwą "Miód Żmudzki" Wygląda trochę jak przepis na kwas chlebowy:kwasny: ...
No i wyjdzie z tego kwas.
Miód pitny z tego na pewno nie wyjdzie.