kiedyś gdzieś na forum widziałem na taka nalewkę jak w temacie... niestety nie zapisałem sobie tego i wczoraj spędziłem sporo czasu na jej poszukiwanie i nie odnalazłem... czy ktoś ma namiary na nią??
Lodowe to chyba te niebieskie ICE i one chyba nie są eukaliptusowe
ale np. na forum
smaczny.pl piszą o takim likierze. Podobno robi się go tak jak likier z kukułek i jest pyszny. PODOBNO
Tak, zdecydowanie chodzi o te niebieskie cukierki ICE. niestety nie jestem pewien tego przepisu z forum smaczny.pl ale thx. Jak coś to czekam dalej ja nowinki
Cokolwiek powstanie z tych cukierków, czy z jakichkolwiek innych, to na pewno nie nalewka. Co najwyżej jakaś wódka o smaku .... czegoś tam.
Nazywanie tego napitku nalewką jest nadużyciem.
Przenoszę do "Drinki oraz pozostałe".
Dodam ze wszelkie cukierkowe nalewki nalezy robic w ten sposob ze najpierw
cokierki rozpuszczamy w goracej wodzie do dopiero pozeniej laczymy z alkoholem. Ja probowalem kiedys trzymac sie stricto przepisu i cukierki wrzucilem
odrazu do alkoholu,
nierozpuściły sie przed bodajze rok, a spirytus
nienabral nawet posmaku
Przepraszam za literówki, aczkolwiek wytykanie ich także jest w złym tonie..
@Pohi – oczywiście, że nie
Dawid ,
jak masz spirytus i nie masz co z nim zrobić to zrób np. nalewkę Janeczki,farmaceutów lub kup w Darach Natury gotowe ziółka i zalej je spirytusem.
Dawniej jak nie było nic w sklepach( czyli czasy PRL) ludzie kombinowali w ten sposób i z biedy wychodziły im "pseudonalewki".
Nie wiadomo co oni w te cukierki tam ładują
, a szkoda spirytusu.
Ale, skoro się uparłeś to zrobiłbym małą próbną partię, a potem dopiero więcej
Pozdro i udanej nalewki Marcin
Ta cukierki nafaszerowane chemią ,a my to potem pijemy to "niszczy wątrobe bardziej niż picie wódki przez 30lat"
To też nie nalewka tylko wódka smakowa jak pisał administrator "Frida" Ja tam jestem za tradycyjnymi metodami tworzenia nalewek owoce+cukier+słońce+czas+sok z owoców+spirytus+czas i dla mnie bomba!