Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka z cukierków lodowych???
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
kiedyś gdzieś na forum widziałem na taka nalewkę jak w temacie... niestety nie zapisałem sobie tego i wczoraj spędziłem sporo czasu na jej poszukiwanie i nie odnalazłem... czy ktoś ma namiary na nią??
Jeśli chodzi o cukierki eukaliptusowe, to mamcar wspomniał o nich tutaj http://www.wino.org.pl/forum/showthread....7#pid84047 i tu http://www.wino.org.pl/forum/showthread....#pid120242.
Lodowe to chyba te niebieskie ICE i one chyba nie są eukaliptusowe :niewiem:

ale np. na forum smaczny.pl piszą o takim likierze. Podobno robi się go tak jak likier z kukułek i jest pyszny. PODOBNO :chytry:
Tak, zdecydowanie chodzi o te niebieskie cukierki ICE. niestety nie jestem pewien tego przepisu z forum smaczny.pl ale thx. Jak coś to czekam dalej ja nowinki:)
Cokolwiek powstanie z tych cukierków, czy z jakichkolwiek innych, to na pewno nie nalewka. Co najwyżej jakaś wódka o smaku .... czegoś tam.
Nazywanie tego napitku nalewką jest nadużyciem.

Przenoszę do "Drinki oraz pozostałe".
Dodam ze wszelkie cukierkowe nalewki nalezy robic w ten sposob ze najpierw cokierki rozpuszczamy w goracej wodzie do dopiero pozeniej laczymy z alkoholem. Ja probowalem kiedys trzymac sie stricto przepisu i cukierki wrzucilem odrazu do alkoholu, nierozpuściły sie przed bodajze rok, a spirytus nienabral nawet posmaku :(
ale sie niezmarnował pewnie:):cool::polewam:
Przepraszam za literówki, aczkolwiek wytykanie ich także jest w złym tonie..

@Pohi – oczywiście, że nie :pijemy:
Dawid ,
jak masz spirytus i nie masz co z nim zrobić to zrób np. nalewkę Janeczki,farmaceutów lub kup w Darach Natury gotowe ziółka i zalej je spirytusem.

Dawniej jak nie było nic w sklepach( czyli czasy PRL) ludzie kombinowali w ten sposób i z biedy wychodziły im "pseudonalewki".

Nie wiadomo co oni w te cukierki tam ładują :glowa_w_mur::placze: , a szkoda spirytusu.
Ale, skoro się uparłeś to zrobiłbym małą próbną partię, a potem dopiero więcej

Pozdro i udanej nalewki Marcin
Ta cukierki nafaszerowane chemią ,a my to potem pijemy to "niszczy wątrobe bardziej niż picie wódki przez 30lat":podstep: To też nie nalewka tylko wódka smakowa jak pisał administrator "Frida" Ja tam jestem za tradycyjnymi metodami tworzenia nalewek owoce+cukier+słońce+czas+sok z owoców+spirytus+czas i dla mnie bomba!:spoko: