Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino z żurawiny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam.

Ostatnio znalazłem w jednym z marketów suszoną żurawinę pakowaną po pół kilo. Pomyślałem czy można z tego zrobić to i owo. Czytałem o ryżowcu z żurawina. A ja dumam nad samym, tylko jest taki problem bo ta żurawina jest z olejem jakimś. Tak wyczytałem na opakownaiu. To co trzebaby było je sparzyć ajk wrzątkiem czy dać sobie na luz i zrobić ze świeżej?
Tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5986
masz trochę informacji o żurawince.
Miłej lektury :ksiazka:
Osobiście odpuściłem sobie taką żurawinę i kupiłem mrożoną. Cena lepsza, o jakości nie wspomnę i bez oleju :podstep:
Winko ze świeżej żurawiny z kaszubskiego lasu nastawiam co rok. Jest pyszne, pyszne....i zdrowe, zdrowe,...:sloik:

Wino żurawinowe Alltid:

Proporcje: na 5l gąsior

1/3 obj. szerokiej gąsiorka dojrzałych owoców żurawiny
1 kg cukru ( na początek 0,5 kg cukru; potem cukier lub miód )
2 - 3 l wody
drożdże Burgund, Malaga

Owoce wsypać do 1/3 objętości szerokiej butli.
Zalać przegotowaną wodą (ostudzoną) do szerokiej wysokości butli,
dodać rozpuszczony cukier ( 0,5 kg),
dodać pracujące drożdże winne: Burgund lub Malaga,
zostawić w temperaturze pokojowej, zatykając rurką fermentacyjną.

Po zlaniu wina owoce można 2-gi raz zalać, ale zmniejszyć ilość wody i cukru lub połączyć owoce z 2 gąsiorków i zalać.:sloik:

[attachment=15935]
Nie wiem dlaczego, ale wpisała się data mojego j.w. postu 2010r jest 2012.
Może teraz się uaktualni:sloik::sloik:
A ja mam tony żurawiny i ani litra wina nie robię, bo słyszałam, że się nie da (kwas benzoesowy) i że jest niedobre!!!

Miliony słoików żurawiny do mięs, do ciast, o nalewkach nie wspominając, bo skoro wina się nie da....

I akurat mam wolny balonik 5l...:chytry:
(21-09-2012, 11:47)Laryssa napisał(a): [ -> ]A ja mam tony żurawiny
A skąd koleżanka pochodzi? (Warto byłoby uzupełnić profil użytkownika forum o miejscowość):).
Może można byłoby zaopatrzyć się w żurawinę u koleżanki drogą kupna lub wymiany albo zbieractwem na miejscu?
warminsko-mazurskie
a co do dokładniejszej lokalizacji, wolę zostać anonimowa :-)

a co do kupna - na allegro też sprzedają, nawet kurierem wysyłają.
A te tony mam na bagnach niedaleko domu i nie będę zbierać ponad własne możliwości przerobu, bo czasu brak na to pracochłonne zajęcie.
Ale gdyby winko miało być dobre, to bym nazbierała jeszcze sobie.
Czyli sama nie będę zbierać, ale nikomu też nie dam :D
(21-09-2012, 14:22)dewas napisał(a): [ -> ]Czyli sama nie będę zbierać, ale nikomu też nie dam :D

Czyli pies ogrodnika... :diabelek:
(15-02-2010, 19:34)Alltid napisał(a): [ -> ]Winko ze świeżej żurawiny z kaszubskiego lasu nastawiam co rok. Jest pyszne, pyszne....i zdrowe, zdrowe,...:sloik:

A to moje wino żurawinowe z 2012 r.
Alltid a czy mógłbyś podać bardziej szczegółowy przepis na to swoje winko. Powiedzmy przepis na 10lt winka. Bo podajesz że 1/3 butli żurawiny i 3 lt wody czyli po wszystkich obciągach to 2 lt wina zostanie :)
Harlley!
Tu jest link z ze zdjęciami do mojego wina jagodowego:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12528

Tak robię też wino żurawinowe.
Z 5 l damy wychodzi 4 l wina.:pijemy:
Alltid czy wyjdzie wino z suszonej żurawiny ?
(11-03-2013, 11:52)bazylwidzew napisał(a): [ -> ]Alltid czy wyjdzie wino z suszonej żurawiny ?

Wyjdzie też, ale ja używam owoce tylko polskie.Bez chemii.
Mam przelicznik w innym komputerze( ile suszonych dodać).
Jeżeli jesteś zainteresowany , to podam później.

Nie wiem jak z żurawiną amerykańską?
Zimą to raczej suszona i jeszcze trzeba poszukać polskiej bo w handlu to większość amerykańskiej. Dlatego pytam o suszoną
(09-03-2013, 10:04)Alltid napisał(a): [ -> ]Harlley!
Tu jest link z ze zdjęciami do mojego wina jagodowego:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12528

Tak robię też wino żurawinowe.
Z 5 l damy wychodzi 4 l wina.:pijemy:

Witam. Alltid Twój link niestety nie odpowiada na moje pytanie. Nie ma tam podanej dokładnej ilości owoców jakich używasz (jagody, żurawina) w kg oraz ilości wody. Może jak następnym razem będziesz robił winko to zmierz wszystko dokładnie będę za to wdzięczny. Tymczasem ja mam 2,5kg żurawiny amerykańskiej w zamrażarce. Jak myślisz ile wina mogę nastawić co jeszcze dodać do nastawu może rodzynki lub DR sugestie mile widziane.
(12-03-2013, 13:26)Harlley napisał(a): [ -> ]
(09-03-2013, 10:04)Alltid napisał(a): [ -> ]Harlley!
Tu jest link z ze zdjęciami do mojego wina jagodowego:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=12528

Tak robię też wino żurawinowe.
Z 5 l damy wychodzi 4 l wina.:pijemy:

Witam. Alltid Twój link niestety nie odpowiada na moje pytanie. Nie ma tam podanej dokładnej ilości owoców jakich używasz (jagody, żurawina) w kg oraz ilości wody. Może jak następnym razem będziesz robił winko to zmierz wszystko dokładnie będę za to wdzięczny. Tymczasem ja mam 2,5kg żurawiny amerykańskiej w zamrażarce. Jak myślisz ile wina mogę nastawić co jeszcze dodać do nastawu może rodzynki lub DR sugestie mile widziane.

Witaj!
Ja robię wszystkie wina i nalewki na objętość w litrach lub w stosunku do objętości naczynia. Nie używam wagi.
Moje owoce zawsze kupuję w litrach.
Jeżeli masz zamrożone owoce, to je wsyp do słoja/butli dużego i zmierz wg objętości.
I wtedy sobie obliczysz wg wagi swojej.

Z mrożonych owoców wino jest inne. Lepsze są owoce świeże lub suszone.

Ela
(11-03-2013, 11:52)bazylwidzew napisał(a): [ -> ]Alltid czy wyjdzie wino z suszonej żurawiny ?
Wyjdzie i stosuje się ich mniej niż świeżych.
Dzisiaj otworzę mój komputer z zapiskami i podam Ci proporcje.
bazylwidzew,
0,4kg żurawiny suszonej naturalnej=1 kg żurawiny surowej

Harlley,
na 5 l balon owoców surowych od 2,5-4 kg;tak podają inni.
Lepiej zrób wino czyste. Sama żurawina jest smaczna.
Potem możesz dodawać i mieszać.:)

Nie pijałem wina żurawinowego. Lecz bardzo lubię wódkę tego smaku!
Na początku nie czytając receptury pomyślałem, że może być puste w smaku.
Lecz domieszka miodów jest wspaniałym rozwiązaniem! Bądź co bądź inne słodkie, gorzkie, kwaśne owoce.:ksiazka:
Przeciwieństwa są rewelacyjną kompozycją.