Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: /GW 15.02.2007/ Miód nasz powszedni
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Tu jest dość ciekawy artykuł o polskim miodzie. Zwłaszcza o tym jak poznać czy jest "prawdziwy" czy nie....

ad poruszanych czasami kwestii czy dodawać miód "zimny" czy go sycić........ "W temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza enzymy zawarte w miodzie przestają być aktywne, następuje denaturacja białka i miód staje się pod względem korzyści dla zdrowia bezwartościowy"
Trochę przesadzili. Enzymy to nie wszystko. Większość witamin zostanie, nie wspominając o minerałach.
Ja z innych źródeł, bliższych pszczelarstwu, spotkałem temperaturę krytyczną, po której miód przestaje być miodem a zostaje słodzikiem, na poziomie 60 – 65 szt. C.
Czyli dodawanie miodu do świeżo zaparzonej herbaty mija się z celem (to tak na marginesie).
Cytat:Wysłane przez Boullii
Ja z innych źródeł, bliższych pszczelarstwu, spotkałem temperaturę krytyczną, po której miód przestaje być miodem a zostaje słodzikiem, na poziomie 60 – 65 szt. C.
Czyli dodawanie miodu do świeżo zaparzonej herbaty mija się z celem (to tak na marginesie).

Tak to prawda, potwierdzam.

Pozdrawiam serdecznie
Stanley