Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kiedy dodawać kwasek cytrynowy do DR?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy ma to jakieś znaczenie?
Czy dawać go na początku w ilości według przepisu czy może lepiej dodawać "do smaku" pod koniec fermentacji?
1/3 przed
kolejne 1/3 po
i kolejne 1/3 w porcjach 'do smaku'
Ja daję całość lub ewentualnie większość (np 75%) na początku. Na pewno ma to znaczenie - choćby zmienia pH, które to jak wiadomo ma wpływ na pracę drożdży.
pH ma skalę logarytmiczną, więc jeśli dodamy 50%, na początku i później resztę do smaku, czy 100% na początku bez możliwości późniejszej korekty nie będzie to miało większego wpływu na wynik końcowy (moim skromnym zdaniem - z chemią jako nauką nie mam do czynienia kilkanaście lat).
Tak na moje odczucie późniejsze korekty wymagają więcej czasu, żeby się zharmonizować, niż przy dodaniu podczas głównej fermentacji. Ale na pewno się da. Chyba, że się zapomni w ogóle o kwasku. Wtedy może wyjść coś innego.
Ale tak tylko na wyczucie - nie eksperymentowałem w tej dziedzinie.
Nikt chyba nie lubi kwaśnego wina, więc odpowiedź nasuwa się sama...
Domyślam się, że nastawiłeś na suszonej DR , Twojej nagrodzie na I Zlocie Zachodniopomorskim w Szczecinie :brawo:

Jeśli wino z pierwszego nastawu ma być wytrawne lub półwytrawne to wogóle nie dodawaj kwasku - ta róża ma go w sam raz.
Jeśli wino półsłodkie lub słodkie to kwasku dodaj przy pierwszym ściąganiu a to czy zharmonizował się oceń po kilku miesiącach.

Zamiast kwasku cytrynowego (kryształki) lub cytryn lepiej jest użyć zagęszczonych soków/zapraw cytrynowych. Nie są tak ordynarne jak kwasek a jednocześnie nie dają aromatu owoców cytryny, których zapewne w DR byś nie potrzebował.
hey,

ja mam wrazenie ze dzika roza sama w sobie jest kwaskowata, tzn zawsze potem mam problemy przy dosladzaniu zeby zgubic ten kwasek dlatego przestalem w ogole dodawac cytryny czy kwach