W dziale nalewki nie jestem mocny, ale czytałem artykuł o małych producentach tego specjału- wywiady z nimi. Zdaje sie, że tu (pomijając wszystko pozostałe) podatek akcyzowy jest zabójczy- wyczytałem, że 45zł/1l. Wydaje mi się, że jedynie sensowne było by połaczenie produkcji destylatów i robienie z nich nalewek...
Witam wszystkich,
jestem ogromnie zainteresowana wyrobem oraz sprzedażą nalewek, ale uzyskiwanych z legalnie zakuionego alkoholu (sama desytlowac go nie chcę). Jednak ilośc gotowych nalewek nie przekraczałaby 1000 l / rok.
Bardzo chętnie przyłączę sie do inicjatywy zmiany w ustawi, aby wspomóc swobodny rozwój małej przedsiebiorczości, a moja propozycja zmiany w ustawie jest taka:
Kupując legalny spirytus, na który mam faktury zakupu, udaję sie do US , aby nabyć znaki akcyzowe, i tu propozycja:
1. albo nieodpłatnie, jeżeli zapłacę akcyzę w momencie zakupu alkoholu u sprzedawcy (producenta)
2. nabywam znaki akcyzy odpłatnie w US, jeżeli legalnie zakupiony spirytus u sprzedawcy (producenta) nie był obarczony akcyzą, a jest przeznaczony do dalszego przetworzenia i odsprzedaży.
Oczywiście ja przychylam się do 2. rozwiązania, przy czym wysokość podatku akcyzowego, byłaby ustalana na podstawie ilości posiadanego do odsprzedaży gotowego wyrobu (nalewka).
Jak przeyjdzie mi jeszcze coś do głowy na pewno napiszę, na razie oceńcie proszę przydatnośc takiego rozwiązania
Podłączam się pod pytanie Baabeczki. Mój Teść ma wizję żeby produkować lokalne nalewki (z akcyzowego spirytusu), które n.b. robi znakomite i zamierza je dystrybuować w swojej okolicy. Prosił mnie o pomoc "formalno-prawną" ale ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
Czy jest ktoś, kto mógłby pomóc? Ktoś, kto zna procedury i mógłby podpowiedzieć krok po kroku co trzeba zrobić?
Z góry dzięki ...
Tak zwany Szczególny Nadzór Podatkowy usytuowany jest we właściwych terytorialnie Urzędach Celnych. Proponuję zatelefonować, umówić się na rozmowę i ... nie za bardzo liczyć na sukces, bo już wróble ćwierkają o kolejnej "rewolucji" w ministerstwie Finansów. Nie mniej warto sprawdzić czy np. nabywanie spirytusu do dalszego przerobu ( robią to uczelnie!) nie jest źródłem tańszego półproduktu i w efekcie nie "osładza" paraliżującej stawki akcyzy. Kolejny temat pytania to kwestia od ilu litrów zaczyna być obowiązkowy szczególny nadzór ( polega on na tym, że urzędnicy skarbowi uczestniczą w każdej fazie produkcji pilnując aby alkohol nie "parował" ) . Następny temat to warunki jakim musi odpowiadać pomieszczenie produkcyjne... jest tego trochę ale - jako się rzekło - właściwym jest Urząd Celny i komórka Szczególnego Nadzoru.