Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak zrobić etykiety?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Edit by TWK: Wątek wydzieliłem ze Skrzychowych plagiatów.

Super Skrzych sam bym się pobawił w etykiety niestety nie wiem jak się do tego zabrać jaki programik itd .Pozdrawiam

Ps może ktoś chcialby opisać co i jak krok po kroku dla takiego dyletanta jak ja.
Qrcze, plecionko, opisać "krok po kroku" Corela (ja robię w Corelu), czy Photo Shopa będzie trudno. Dość spore książki są na ten temat.
W sumie jedyna rada, to zainstalować i zacząć cokolwiek. A pytać nieco bardziej konkretnie, już na jakimś przykładzie.
Cytat:Wysłane przez Maciej
Qrcze, plecionko, opisać "krok po kroku" Corela (ja robię w Corelu), czy Photo Shopa będzie trudno. Dość spore książki są na ten temat.
W sumie jedyna rada, to zainstalować i zacząć cokolwiek. A pytać nieco bardziej konkretnie, już na jakimś przykładzie.
corel czy photoshop to dla mnie za wysokie progi ,poza tym nie posiadam. myślałem raczej o jakimś prostym programie za free na początek . Mam DesignPro 5 ,ale za Chiny i Bangladesz nie wiem jak to ugryźć. :niewiem::pomocy:
"Krok po kroku" podejmę sie opisać wykonanie etykiety w... Wordzie. Opisz, co byś chciał zrobić.
Wiadomo że w Wordzie wodotrysku się nie zrobi ,ale od czegoś trzeba zacząć.
Podaję przykłady ,jeśli niewykonalne trudno

w pustym polu u góry jakis znak lub grafika,ew zdjęcie
albo coś takiego ale na wino
poprzednia chyba nie na Worda :niewiem: ale może taki styl ?:)ponadto podobają mi się etykiety mamcara skromne ale ładne http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4943
1. Otwieramy program MS Word. Obowiązkowo ;)
2. Za pomocą "polecenie rysowania office" rysujemy prostokąt, w którym ma zmieścić sie cała etykieta.
3. Najeżdżamy kursorem na prostokąt, prawy klik myszką, formatuj obiekt, rozmiar i ustalamy zamierzony rozmiar etykiety, np. 6x9 cm.
4. Wstawiamy uprzednio przygotowane/znalezione w necie bitmapy (herb, zdjęcie, rysunek itp.): "wstaw" - "obraz" - "z pliku" - wybieramy plik, który mamy zapisany na dysku.
5. Ważne: w opcjach "obraz" ustawiamy "przed tekstem"
6. Dobrze jest użyć opcji "polecenie rysowania Office" z menu "obraz" w celu uzyskania przezroczystości białego tła grafiki.
7. Używając opcji "rysuj pole tekstowe" wprowadzamy napisy (w opcjach pola tekstowego wybieramy "brak linii", żeby pole nie miało obramowania i "kolor wypełnienia" - brak wypełnienia.. Oczywiście wybieramy atrakcyjna czcionkę. Napisy ustawiamy sobie tam, gdzie nam sie podoba.
8. Akurat w tym momencie wybrałem kolor wypełnienia prostokąta - jasnożółty. Lepiej jednak drukować etykiety na fakturowanym, barwnym papierze.
9. Wstawiłem kolejny prostokąt (ten z grubymi liniami); prawy klik, "kolejność", "przesuń pod spód". Wybieramy też, jak poprzednio, kolor wypełnienia.
10. I już. Koniec.

Oczywiście dokładność ustawienia elementów, kompozycja, grafika, dobór czcionki itd może zając więcej niż 5 minut, jak w tym przypadku, co powinno dać w efekcie lepszy rezultat.
Takie coś np. wyszło:
Bardzo dziękuję ,przy chwili wolnej popróbuję .Teraz mam na tapecie kurs wyplatania koszy. Jutro lub w sobotę kolejna odsłona.
Dodatkowe może infantylne pytanie Czy to samo da się zrobić w OpenOffice T7 Writer?
Pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez plecionka Czy to samo da się zrobić w OpenOffice T7 Writer?
Nie mam 100% pewności, ale myślę, że tak. Jak? - nie wiem, OO nie używam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Swoją drogą jeśli jest ktoś kto wie jak się posługiwać DesignPro 5 proszę o pomoc.
plecionka jeśli już to:

Adobe Photoshop (każda wersja - trial)
Adobe Illustrator (każda wersja - trial) lub CorelDRAW (każda wersja - trial)
poćwicz, a będziesz mistrzem w tworzeniu wszelakich grafik i fotografii
a DesignPro 5 to wizytówki

zobacz jakie to proste - plagiat etykiety SKRZYCHA dla Ciebie
ewentualnie GIMP - możliwości i obsługa zbliżona do Photoshopa lecz program darmowy - opensource :)
Serdeczne dzięki ,jak już coś wypocę to pokarzę i poproszę o rzeczowa krytykę.
Pozdrawiam

Maciek OiM

Cytat:Wysłane przez plecionka
... wypocę to pokarzę ...

Tak od razu się nie karz, na karę, tudzież pokutę przyjdzie jeszcze czas po rzeczowej krytyce :diabelek::diabelek::diabelek:
Nie myli sie tylko ten ,kto nic nie robi ,ztem nie będę sie karał.

naturalnie będę chciał pokazać to co uda mi się "spłodzić",zatem pokażę :glupek::glupek: very sorry ,Entschuldigung ,
excusez-moi ,mi scusi ,itd
A co myślicie po prostu o zleceniu etykiet jakiejś firmie? Przyznam szczerze, że w komputerach jestem kompletnym laikiem. No i nie mam nawet drukarki :P

Dlatego w akcie desperacji (nieoznakowane butelki wyglądają tak... biednie) zdecydowałam sie przejrzeć co mi doradzą internety i trafiłam na cos takiego:

http:

Będzie to opłacalne jeżeli chcę kupić jakies 50 sztuk etykiet?

Zibi

(29-06-2016, 12:15)Endura napisał(a): [ -> ]A co myślicie po prostu o zleceniu etykiet jakiejś firmie? Przyznam szczerze, że w komputerach jestem kompletnym laikiem. No i nie mam nawet drukarki :P

Dlatego w akcie desperacji (nieoznakowane butelki wyglądają tak... biednie) zdecydowałam sie przejrzeć co mi doradzą internety i trafiłam na cos takiego:

http:

Szkoda że nie masz drukarki, ja tam przestałem kombinować z wymyślnymi etykietami..Tak wygląda moja etykieta na tegoroczne mniszkowe. To zbiorówka do druku na kolorowej atramentówce.
(29-06-2016, 12:15)Endura napisał(a): [ -> ]A co myślicie po prostu o zleceniu etykiet jakiejś firmie? Przyznam szczerze, że w komputerach jestem kompletnym laikiem. No i nie mam nawet drukarki :P

http

Zlecanie przy takiej ilości mija się z celem. W necie  i marketach jest sporo gotowców w różnych kombinacjach nazewniczych. Ich jakość jest przyzwoita. I do każdego wina można kupić inne.
Coś mi się wydaje, że to spam reklamowy.
Mi się otwiera szampon z odżywką.

Zibi

(29-06-2016, 13:17)drajla napisał(a): [ -> ]Coś mi się wydaje, że to spam reklamowy.
Mi się otwiera szampon z odżywką.

Mnie też..
U nowych osobników zawsze jest ryzyko głupich reklam.
To wywalam ten link.
Kilka godzin temu ktoś reklamował wodę destylowaną.
Stron: 1 2