Na wstępie chciałem powiedzieć, iż ciężko określić ogólne zasady tworzenia etykiet. Pewnie by można ale od każdej zasady można by pewnie odstąpić, a i tak przy tym stworzyć ciekawą etykietę. Chcę przez to powiedzieć, iż mój kurs będzie tylko przykładem stworzenia etykiety, który
mam nadzieję, że komuś pomoże.
Możemy więc podzielić, tworzenie etykiety na kilka etapów:
I. Stworzenie tła - aby stworzyć tło możemy użyć dowolnego zdjęcia, dowolnego koloru, ramki, efektów uzyskanych za pomocą photoshopa(np. gradient, filtry artystyczne, renderowanie chmurek..., oczywiście wybór zdjęcia, koloru, układu to kwestia gustu, i ciężko powiedzieć czy chodzi tu o jakieś artystyczne uzdolnienia - mi jak zawsze raczej brakowało, więc praca i spokój, jak przy robieniu winka
II. Wstawienie obrazka - zawsze staram się umieścić zdjęcie, które w jakiś sposób kojarzy się z rodzajem wina. Możemy więć dodać zdjęcie, które pstrykneliśmy aparatem, przy produkcji wina. Można wtedy pominąć opis na etykiecie, z czego wino zostało zrobione. Na każde zdjęcie możemy użyć
filtrów z menu(artystyczne,zniekształcenie), dodać ramkę do zdjęcia, przerobić na czarno-białe, zmienić kontrast, asycenie (photoshop ma kilka możliwości)
III. Dodanie tekstów - Na etykiecie można umieścić kilka opisów dotyczących wyrobu wina: przede wszystkim nazwę wina(może pochodzić od nazwy owoców, z których zostalo wyprodukowane wino, czy też być nazwą specjalnie wymyśloną na dany rocznik i gatunek), rocznik, zawartość alkoholu, podział wina ze względu na zawartość cukru, producenta. Na kontr etykiecie zazwyczaj umieszcza się dodatkowy opis o danym winie.
IV. Dodatki - zdjęcia, efekty, linie, paski, ramki, kółka ...
gorąco polecam: Adobe PhotoShop CS 2. Podęcznik użytkownika.
Etykieta na chmielniak
1. Tworzymy nowy plik File->New, zmieniamy jednostki na centymetry i wpisujemy zadane wielkości: 5cm szerokość, 8cm wysokość, oraz wpisujemy nazwę pliku: "etykieta na chmielniaka"
2. W internecie znalazlem plik na tło capucino_faktury.jpg. Po otwarciu pliku w photoshopie File->Open (Ctrl+O) koryguję poziomy: z menu: Image->Adjustments->Auto Levels (czyli automatyczne dopasowanie poziomów). Czasami ręcznie trzeba skorygować poziomy(Levels), czasami wystarczy skorygować kontrast i jasność(Auto Contrast lub Brightness/Contrast...), Desaturate zmienia obraz na czarno-biały
3. Toworzymy tło(etap I) zaznaczamy obszar do skopiowania: z okna Tools(narzędzia) wybieramy Rectangular Marquee Tool (w nawiasach będą albo tłumaczenia albo skróty klawiszowe, tu można wcisnąć przycisk "V"). Następnie wciskamy w odpowiednim miejscu lewy klawisz myszki i przytrzymując go przsuwamy myszke zaznaczając obszar.
3b. Wciskamy Ctrl+C, i przechodzimy do obszaru naszej etykiety, klikając na okno. Wciskamy klawisze Ctrl+V.
4. Teraz skorzystamy z narzędzia Clone Stamp Tool(S), czyli będziemy klonować(stemplować?) fragmenty obrazka i wstawiać je w inne miejsce:
4a. Najpierw klikając prawym klawiszem myszki ustalimy sobie parametry klonowania. Master Diameter oznacza wielkość obszaru, a Hardness oznacza stopień rozmycia brzegów
4b. Zazaczmy obszar z którego będziemy klonować: klikamy klawisz Alt i przytrzymujemy, ustawiamy kursor w odpowiednim miejscu i klikamy lewy klawisz myszy. Puszczamy klawisz Alt. Teraz przesuuwamy myszkę na biały obszar i klikamy lewy klawisz myszy
4c. Możemy zauważyć, że obszar, z którego klonujemy po naciśnięciu kolejnych razów lewego klawisza myszy, także się przesuwa
4d. musimy więc od nowa wybierać miejsce z którego będziemy kolnować (Alt+Lewy klawisz myszy) i klonujemy do póty nie zapełnimy całego tła (dodatkowo przerobiłem obraz na czarno-biały (Desaturate))
5. Wstawiamy obrazek (etap II). Otwieramy inny plik. Pomocna jest tu linijka: View->Rulers, gdyż musimy tak przeskalować obrazek, aby po wklejeniu do naszej etykiety, jego proporcje były odpowiednie. Jeśli etykieta ma 5cm szerokości, to obrazek może mieć np 3.
Z menu: Image->Image Size, wybieramy z grupy Document size: Width i ustawiamy na 3cm. Następnie zaznaczamy cały obszar zdjęcia Ctrl+A, kopiujemy Ctrl+C, przechodzimy do okna etykiety i wklejmy Ctrl+V
6. Ustawiamy obrazek w odpowiednim miejscu. Wybieramy narzędzie Move Tool(V). Klikamy na obrazek lewym klawiszem, przytrzymujemy i przeciągamy w odpowiednie miejsce. Na zrzucie ekranu przedstawiłem także okno Layers(Warstwy)(F7). Jest to istotna rzecz w programie Photoshop. Na moim przykadzie, przy wklejaniu tła i zdjęcia utworzyliśmy dwie nowe warstwy(klikając dwa razy lewym klawiszem możemy nadać im nazwy). Aktualnie wybrana jest warstwa Syców-ratusz, co mówi nam, że jakiekolwiek zmiany robimy tylko i wyłącznie na tej warstwie.np przy przesuwaniu nie przesuwaliśmy warstwy tło! Operacje na warstwach pozwolą nam na dodanie ramki w późniejszym etapie tworzenia etykiety.
7. Dodanie tekstów (etap III). Czcionki znalazłem w innym temacie forum(później może podam linka).
a. Wybieramy narzędzie Horizontal Type Tool(T). Przy korzystaniu z narzędzi warto mieć włączone okno dodatkowych opcji: menu: Window->Options. Zaznaczamy obszar w którym będziemy wpisywać tekst(Później będziemy mogli go zmienić). Klikamy lewy klawisz myszy, przytrzymujemy i przesuwamy myszkę, zaznaczając obszar.
7b. Gdy najedziemy myszką na kontur obszaru tekstu, możemy zmieniać wilkość obrazka, przesunąć, obrucić(gdy pojawi się odpowiednia ikonka, przyciśnij lewy klawisz
myszy, przytrzymaj, przeciągnij)
7c. W opcjach (od lewej)możemy wybrać rodzaj czcionki, typ(pogrubiona...),wielkość,efekt,położenie, kolor, wygięcie czcionki według kształtu, styl.
Widzimy na załączonym przykładzie, że moja czcionka nie ma polskich liter, i 'ł' jest od innej czcionki
7d. dokładamy zawarość alkoholu, rocznik oraz nazwę producenta w podobny sposób
e. Dodatkowe efekty do czcionek możemy uzyskać klikając na nową warstwę(Z okna Layers(Warstwy)(F7)) 'Trójniak chmielniak z jalow' prawym przyciskiem myszy i wybierając zakładkę Blending Options
7f. Ja zazwyczaj zaznaczam tylko dwie opcje: Drop Shadow(opadjący cień), który powoduje że na jakim kolwiek tle czcionka będzie widoczna, jeśli cień jest kontrastowym kolorem w stosunku do koloru tła; Drugą opcją jest Bevel and Emboss, które nadają charakter faktury na czcionce(Na niewielkich etykietach efekt może być niewidoczny). Oczywiście zachęcam do zabawy innymi stylami warstwy czcionki, czy parameterami danego efektu.(może w innej części możnaby conieco więcej opisać)
8. Dodatki(etap IV)
a. Linię można dodać używając narzędzia Line Tool(U)(czasami jeśli mamy włączony Rectangle Tool musimy kliknąć i przytrzymać, aż się rozwinie menu, mały trójkącik - ten który na rysynku wskazuje kursor myszki)
8b. dodatkowe tło. Otwieramy plik i korzystamy z narzędzia Magic Wand Tool(W). Korzystając z różczki magicznej możemy zaznaczyć obszar o danym kolorze (w opcjach możemy definiować jak duża może być tolerancja(Tolerance) przy 'łapaniu' odcieni tego samego koloru).
Klikamy więc różczką na czarny kolor-zaznaczyliśmy tło. Klikamy prawym klawiszem myszki i wybieramy z menu kontekstowego: Select Inverse,Klikamy Ctrl+C
8b cd1 Przechodzimy do okna z naszą etykietą, Ctrl+V, i używając narzędzia Move Tool(V) przesuwamy szyszki chmielu w dowolny obszar.
8b. cd2.Następnie trzeba by szyszki przerobić na czarno-białe. Jednakże użycie narzędzia Image->Adjustment->Desaturate, powoduje utratę danych o kolorach, co objawia się tym że zielone szyszki są za 'ciemne'.
8b. cd3. Klikamy Image->Adjustment->Channel Mixer, zaznaczamy Monochrome, ale ustawiamy Green na 100% a Red na 0% lub 10% jeśli chcemy troszkę jeszcze przepalić i rozjaśnić w ten sposób.
8c. Ustawienie kolejności warstw. Tekst 'Alchemig' znalazł się niestety pod zrobioną przed chwilą warstwą z szyszkami chmielu. Jest to związane z tym, że ostatnia warstwa jest na wierzchu, czyli jest najbardziej widoczna. Aby to zmienić rozwijamy paletę warstw(F7) i kilkamy na warstwę, która ma być 'bardziej' widoczna.
Przytrzymując lewy klawisz myszy, przenosimy warstwę ponad z szyszkami chmielu. To samo robimy z warstwą z napisem 'trójniak'
8d. Dodajemy ramkę do obrazka. Przechodzimy na paletę Warstwy i dwukrotnie klikamy na miniaturce warstwy z naszym obrazkiem rynku (lub wybieramy warstwę z palety, a z menu Warstwa wybieramy -> Styl warstwy -> Opcje mieszania).
Wybieramy styl wartstwy Stroke(Obrys). Zmieniamy opcję Fill Type(typ wypełnienia) na gradient. Zmieniamy Size(wielkość) obrysu na 8px, Blend mode(Tryb Mieszania) na Pin Light i Opacity(Przeźroczystość) na 50.
9. Końcowy efekt może nizbyt powalający, ale chciałem Wam po prostu pokazać jakie są etapy pracy nad tworzeniem etykiety