Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: czereśniowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witajcie

popelnilem pierwsze czereśniowe jako ze obrodziła mi czeresnia na działeczce, w przeciwieństwie do wisni ktore liche tego roku

projektowane na 12L

6kg czeresni
jako zakwas 1kg porzeczek czerwonych i 1kg agrestu
miazga w fermentatorze + IOC Bayanus
nie wiem czy nie za duzo tego kwaśnego:ysz:

na starcie sama miazga miala 16blg , moze to być?

pierwsze koty za płoty:)

pozdrawiam
Bayanusy to nie jest dobry wybór do takiego winka - będzie za mocne.
zdaje sobie z tego sprawe

ale miazga siedziala juz 3 dni a MD nie wypaliła w tym czasie :/
trudno, bedzie trzeba jakos z tym zyc

tak przy okazji ile moze fermentować agrest
(ile wg prawidel fermentacji w miazdze)
Witam, podłącze się pod ten wątek,nie chce zasmiecac forum.

Mianowicie mam taka sytuację, znajomy zrobil wino z czeresni, w sumie dokładnie nie wiem jak postepowal z jego produkcja ale mam tu teraz butelke produktu finalnego i tak, jest sklarowane, pol slodkie, ale strasznie gazuje nie wiem dlaczego,pewnie jeszcze fermentuje. no i jest gorzkie w smaku, czy to aby z tego ze fermentowal z pestkami?
Czereśniowe robiłam kilka razy, zawsze z pestkami. Nigdy nie było gorzkie. Jakaś inna przyczyna goryczy. Może stało na osadzie zbyt długo?
Jak gazuje, to znaczy, że jeszcze żywiutkie ono.
chyba po 3 tyg zlewal, ma taki pestkowy smak. jak nim poruszam to gazuje jak pepsi :P
Witam.
Mam takie pytanie.
Miałem 48kg czereśni, fermentowałem 7 dni w miazdze, wytłoczyłem i uzyskałem 30l czystego soku ( w miedzy czasie dodałem 3l wody i 3 kg cukru plus drożdże pożywkę itp) teraz mam pytanie ile wody łącznie na to wino? Tzn na te owoce? planuje słodkie mocne.
mizar: owoców na wina białe nie fermentujemy w miazdze
Masz namyśli że wino czereśniowe jest winem białym?
To chyba o agrest chodziło;)
Cytat:Wysłane przez xjungle_dj

Zależy jakie czereśnie . Są jasne ,ale są też prawie czarne.
Cytat:Wysłane przez xjungle_dj

Eeee tam, nie byłabym aż taka kategoryczna!
A co powiesz o dzikiej róży na całych owocach :diabelek:
Właśnie pracuje u mnie [a także u Kubsona, Taśmola i może jeszcze u kogoś] wino z kubsonowych czereśni jak najbardziej fermentowane w miazdze i do tego jeszcze z pestkami i ogonkami :glupek: I mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś sympatycznego [of course, po skupażowaniu z jakąś porzeczką, albo innym wyrazistym owocem, bo, IMHO, wino z samych czereśni specjalnie nie rokuje].

Powodzenia
Iceberg: dokładnie chodziło mi o agrest.
Han_ka: alez ja nie jestem kategoryczny :big:
Podpowie mi ktoś czy taka ilość wody jak podałem jest dobra?
romeek:
a jaka objetosc nastawu? jakie BLG moszczu?
Ja pytam tylko czy według książkowych teorii taka ilość wody jaką podałem nie jest za duża. Po prostu pytam ile dać wody ogólnie na te moje 48kg, 30l soku.
Czytałem to oczywiście. Ale zastanawiam się czy te 20l wody na 30l soku to jednak nie za dużo
romeek: a powiedz mi gdzie zamiesciłes informacje o tych 20 litrach wody(nie licze postu zaraz na gorze). Bo jakoś sie nie mogę dopatrzeć. Wydaje mi sie że takie rozcieńczenie soku czereśniowego nie jest potrzebne. I tak wiekszosc twierdzi ze czereśniowe jest puste w smaku.
zdecydowanie za dużo, skoro chcesz mocne, słodkie. Wystarczy obliczyć sobie proporcje z przepisu, do którego wyżej masz link.

Moim zdaniem, skoro masz 30l soku, to najlepiej odpuść sobie wodę zupełnie. A cukier rozpuść w soku, partiami.

Pozdrawiam
Hanka