Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
do wykonania swojej pierwszej prasy potrzebujemy:
- troszkę drewna
- troszkę profili
- jednego małego chińczyka
[
attachment=8241]
tak wygląda efekt finalny
może jeszcze nie pomalowana, ale sok już wyciska i przynosi wiele radości (zdjęcia robione w 2007 r.)
dla bardziej wymagających (czytaj posiadających mniej miejsca) w tym roku poczyniłem to:
niby nic nadzwyczajnego na pierwszy rzut oka, ale po złożeniu, można ja sobie schować pod łóżka, albo i za szafę
a to widok na tłok, łożyska, śrubę i kosz. Elementy drewniane wykonane z dębu a elementy mające kontakt z sokiem wykonane ze stali nierdzewnej. Konstrukcja wykonana z kształtowników stalowych pomalowanych farbą antykorozyjną.
dodatkowym plusem tej prasy jest lejek, przez który "odbiera" się wyciśnięty sok.
Jest on wykonany w ten sposób, aby nie uronić ani jednej kropelki ( bez problemu można wlewać sok nawet bezpośrednio do butelki).
na tym zdjęciu widać dokładnie, jak przy wykorzystaniu tego patentu równiutko leci wyciśnięty sok. Na rurkę można również założyć gumowy wężyk, który umożliwi wlanie soku nawet do zamkniętego pojemnika.
Robert.
W tym drugim przypadku stosowałeś śrubę trapezową czy zwykłą? Nie widzę dokładnie na zdjęciu.
Czy możesz podać orientacyjne wymiary, wagę?
Prasy nie mają mocowania do podłoża. Czy nie utrudnia to pracy?
w obydwu przypadkach zastosowałem śrubę klasy 8.8 z gwintem metrycznym.
Mocowania do podłoża również można zrobić ale wyciskanie soku bez mocowanie nie przysparza większych problemów (widać na zdjęciu, że sok płynie
).
W końcowym etapie wyciskania, kiedy trzeba użyć większej siły, na wszelki wypadek przytrzymywałem sobie prasę, po prostu kładłem stopę na poprzeczną belkę na dole stojaka.
Fajny patent ze składaniem. Pomyślę na tym przy drugiej, mniejszj prasie.
Świetny wynalazek!
w tym roku zamierzam zrobić kilka takich pras i mam takie pytanie: jako potencjalnych nabywców, jaka cena by Was interesowała.
Do wyboru jest prasa droższa składana i tańsza nieskładana. Wielkość 25l
Witaj ropcio -a może robisz prasy o mniejszej pojemności?
Faktycznie potrzebuję tylko do owocków z nalewek.
Ta składana prasa ile kosztuje?
Cytat:Wysłane przez ropcio
w tym roku zamierzam zrobić kilka takich pras i mam takie pytanie: jako potencjalnych nabywców, jaka cena by Was interesowała.
<ciach>
Hmmm, marketingowo, to raczej fatalne zagranie - gdybym był zainteresowany to zażądałbym 500zł
DOPŁATY
No, może w drodze wyjątku przyjąłbym prasę za darmo
ropcio - pewnie znasz koszt wykonania takiej prasy, czyli koszt materiałów, robocizny własnej czy tez potencjalnych fachowców (ja swoją prasę podliczyłem dość skrupulatnie). Do tego dorzuć własny zysk i zaproponuj cenę wyjściową "do negocjacji"
Jeżeli będą chętni, to niechybnie dogadacie się na PW
Krzysztof
No przyznam ze bylbym zainteresowany ale wyczuwam w sobie szkocka krew wiec lepiej nie bede wie wypowiadal
Napewno wyslawienie na allegro da jakis poglad na potencjalna cene. Co prawda pewnie dla mnie za wysoka, ale coz ....
Potraktowałem to jako ofertę forumowego kolegi a nie baby z Kleparza.
A może angielska aukcja?
Jestem zainteresowany. Kupiłem w zeszłym roku praskę hydrauliczną Taco ale te mię się podobują bardziej.
I ja bym kupił taką prasę ale jak zawsze ważna jest cena
Cytat:Wysłane przez drajla
Witaj ropcio -a może robisz prasy o mniejszej pojemności?
Faktycznie potrzebuję tylko do owocków z nalewek.
Ta składana prasa ile kosztuje?
mniejszą również można zrobić.
co do mojego zapytania o cenę to wiem jaki jest koszt wykonania, chodziło mi o to, że może orientujecie się w innych cenach niż te na allegro. Moim zdaniem są one nieco zawyżone.
myślę, że 25 l to koszt około 500 - 550 zł (w zależności od cen materiałów i podwykonawców np.stolarza).
To są prasy bardzo tandetnie wykonane, widziałem je w jakimś markecie...
Jak ktoś chce naprawdę porządną prasę to lepiej w nią zainwestować trochę więcej, a cena pras Robcia jest i tak niska.
Ja osobiście polecam jego wyroby - sam miałem możliwość wypróbowania prasę (tą z fotek wyżej). Sprawdziła się lepiej niż myślałem, więc zamówiłem dla siebie wersje składaną. Korzystam z niej na razie 1 sezon i dodam jeszcze że jest warta swojej ceny.
500 zł ?? dla mnie zdecydowanie za drogo. Maksimum to 250 do 300 zł góra. Kilka profili, spawów i trochę drewna nie jest tak dużo warte, poza pracą oczywiście - tu nie mam żadnych zastrzeżeń.
Cena 20 L prasy ramowej:
http://www.sklep.hortmasz.com.pl/go/_inf...33a8c59f33
U robcia max. 550 zł za prasę 25 L, czyli 50% ceny tej firmowej. W dodatku ma 5 l więcej.
Wiadomym jest że zakup prasy wiąże się w konkretną inwestycją, którą trzeba przemyśleć, bo przecież to inwestycja na długie lata.
Dla osób które nie mają możliwości zrobić samodzielnie prasy jest to bardzo dobre rozwiązanie cenowe i jakościowe.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11