30-07-2008, 10:57
Nastaw na 25L zrobiłem w ten sposób:
ok. 35 kg wiśni (niedrylowanych) rozdrobniłem za pomocą wiertarki i mieszalnika do betonu, z pektopolem i zostawiłem na ok. 10 godzin zgodnie z instrukcją. Potem wycisnąłem sok prasą do owoców.
Wziąłem 16L moszczu i dodałem 2,5 kg cukru rozpuszczonego w 1L wody na gorąco, po czym garnek po cukrze przemyłem jeszcze 0,5L wody. Dodałem pożywkę i drożdze Sherry z IBPRS, które nastawiłem 3 dni wcześniej w 0,33 L wody z 3 łyżeczkami cukru. Resztę moszczu zamroziłem, żeby dolać później jak przestanie się pienić i wychodzić z balona (trochę soku wypiłem
).
Po 4 dniach szybkość fermentacji osłabła więc dodałem 2 kg cukru rozpuszczone jak poprzednio w 1+0,5L wody, po 5 dniach dodałem 2L rozmrożonego moszczu, zostało go jeszcze ok. 3L na dolewki. Kwasu cytrynowego na razie nie dodawałem bo jest sporo soku więc może będzie wystarczająco kwaśne.
Wino powinno mieć ok. 15-15,5% założenia są takie że cukier z wiśni (9,8% za Cieślakiem) to ok. 1,8 kg + 4,5 kg z cukrowni da 3,7L alkoholu, sumaryczna objętość z uwzględnieniem objętości cukru to 25L. No i takie założenie żeby jak najmniej rozcieńczać wodą
Załączam fotoreportaż z produkcji
ok. 35 kg wiśni (niedrylowanych) rozdrobniłem za pomocą wiertarki i mieszalnika do betonu, z pektopolem i zostawiłem na ok. 10 godzin zgodnie z instrukcją. Potem wycisnąłem sok prasą do owoców.
Wziąłem 16L moszczu i dodałem 2,5 kg cukru rozpuszczonego w 1L wody na gorąco, po czym garnek po cukrze przemyłem jeszcze 0,5L wody. Dodałem pożywkę i drożdze Sherry z IBPRS, które nastawiłem 3 dni wcześniej w 0,33 L wody z 3 łyżeczkami cukru. Resztę moszczu zamroziłem, żeby dolać później jak przestanie się pienić i wychodzić z balona (trochę soku wypiłem

Po 4 dniach szybkość fermentacji osłabła więc dodałem 2 kg cukru rozpuszczone jak poprzednio w 1+0,5L wody, po 5 dniach dodałem 2L rozmrożonego moszczu, zostało go jeszcze ok. 3L na dolewki. Kwasu cytrynowego na razie nie dodawałem bo jest sporo soku więc może będzie wystarczająco kwaśne.
Wino powinno mieć ok. 15-15,5% założenia są takie że cukier z wiśni (9,8% za Cieślakiem) to ok. 1,8 kg + 4,5 kg z cukrowni da 3,7L alkoholu, sumaryczna objętość z uwzględnieniem objętości cukru to 25L. No i takie założenie żeby jak najmniej rozcieńczać wodą

Załączam fotoreportaż z produkcji
