Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Gwint prostokątny w śrubie do prasy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Zdobyłem śrubę, do budowy praski :), lecz nie jestem pewny co do gwintu. Ma ona gwint prostokątny. W Wikipedii wyczytałem, że cechuje się on największą sprawnością, ale i najmniejszą wytrzymałością. Może mi ktoś poradzić jak to wygląda w praktyce? Czy nada się ona do praski? Śruba ma średnice 32 mm, długość gwintu 73 cm, a ma służyć w prasce 30L.
Pozdrawiam
Smieło do roboty. Na takiej śrubie zrobisz i 60 litrową praske.
Nie jestem specjalistą od wytrzymałości materiałów, ale z tego co pamiętam z technologii i warsztatów szkolnych to gwint trapezowy jest najlepszy do pras. Jednak sądząc po przeznaczeniu prasy gwint prostokątny wystarczy. Wytrzymałość gwintu zależy także od jego gęstości i głębokości gwintowania.

Jeżeli chcesz zwiększyć wytrzymałość prasy to poszukaj możliwie najdłuższej nakrętki, w ten sposób siła nacisku prasy rozłoży się równomiernie na większą ilość wierzchołków gwintu.
Cytat:Wysłane przez widget
Jeżeli chcesz zwiększyć wytrzymałość prasy to poszukaj możliwie najdłuższej nakrętki, w ten sposób siła nacisku prasy rozłoży się równomiernie na większą ilość wierzchołków gwintu.
IMO to nakrętka o długości 30mm spokojnie wystarczy, wcześniej klepki drewniane się połamią niż gwint w tej śrubie puści.
Dziękuje, za wszystkie odpowiedzi, teraz jestem spokojny :). Nakrętkę mam długości około 8 cm, więc powinna wystarczyć :).