28-08-2008, 14:28
Autorem receptury jest Franciszek de Raspail, który wypuścił swój napój na rynek w 1847 i zawojował serca, a raczej gardła Francuzów. Sam pan Raspail był chemikiem, niespokojnym duchem, taki troszkę pokręcony Dr Judym, który wierzył, że kamforą uzdrowi ludzkość. Poza tym był pierwszym, który docenił wartość mikroskopu podczas badania roślin.
O słuszności i niedoścignionym smaku swojego likieru był tak przekonany, że opublikował swoją recepturę rzucając wyzwanie innym producentom. Mimo poznania całego procesu, składników itd, NIKOMU nie udało się zrobić takiego samego likieru, jaki wychodził spod rąk pana Franciszka.
Receptura oryginalna była więc bazą do stworzenia mojej wersji:
na 250ml alkoholu 40-45% (u pana Raspail było to 56%)
wziąłem:
3g korzenia dzięgla
1g omanu
1g cynamonu cejlońskiego
1 goździk
1 ziarno kardamonu
1g kwiatów wrotyczu (w zastępstwie kamfory, bo zapach będzie podobny a smak może być przyjemniejszy)
0.5g gałki muszkatołowej
0.25g szafranu
(składniki na zdjęciu)
I należy to wystawić na 5 dni na ostre, mocne słońce (do dziś ta metoda maceracji jest znana jako metoda pana Raspail'a)
1szy dzień:
2gi dzień:
kolejne dni (tutaj kwiatek wrotyczu bardzo wdzięcznie spada na dno ):
Po upływie 5 dni, należy nalew zlać. Następnie przygotować syrop złożony ze 100ml wody, 20g cukru i 10g cukru waniliowego i do niego wlać nalew. Potem przefiltrować i wygląda to tak:
edit: poszperałem troszkę i oto przed Państwem 3 ówczesne receptury:
przepis pana Raspail:
w litrze alkoholu o mocy 56% macerować na słońcu przez 5 dni:
30g korzenia dzięgla
2g tataraku
2g mirry
2g cynamonu
1g aloesu
1g gożdzików
1g wanilii
50 centygramów kamfory
25g gałki muszkatołowej
5g szafranu
Tak sporządzony nalew należy połączyć z 500ml syropu cukrowego z 500g cukru.
Liqueur Hygienique de Saumur (największy rywal Raspail'a)
Na litr alkoholu o mocy 85%:
6.25g nasion dzięgla
14g tataraku
6.25g mirry
6.25g cynamonu cejlońskiego
4g aloesu
4g goździków
4g kardamonu
4g gałki muszkatołowej
28g skórki cytrynowej
Z tego bierzemy 694ml nalewu, który łaczymy z syropem zrobionym z 347g cukru. Barwimy szafranem.
Liqueur Stomachique Doree:
Na litr alkoholu 85%:
5g chinowca czerwonego
4g skórki curacao
4g cynamonu cejlońskiego
2.5g wanilii
0.2g szafranu
8 dni maceracji. Połączyć nalew z 1055ml syropu z 1041g cukru. Można udekorować płatkami złota.
O słuszności i niedoścignionym smaku swojego likieru był tak przekonany, że opublikował swoją recepturę rzucając wyzwanie innym producentom. Mimo poznania całego procesu, składników itd, NIKOMU nie udało się zrobić takiego samego likieru, jaki wychodził spod rąk pana Franciszka.
Receptura oryginalna była więc bazą do stworzenia mojej wersji:
na 250ml alkoholu 40-45% (u pana Raspail było to 56%)
wziąłem:
3g korzenia dzięgla
1g omanu
1g cynamonu cejlońskiego
1 goździk
1 ziarno kardamonu
1g kwiatów wrotyczu (w zastępstwie kamfory, bo zapach będzie podobny a smak może być przyjemniejszy)
0.5g gałki muszkatołowej
0.25g szafranu
(składniki na zdjęciu)
I należy to wystawić na 5 dni na ostre, mocne słońce (do dziś ta metoda maceracji jest znana jako metoda pana Raspail'a)
1szy dzień:
2gi dzień:
kolejne dni (tutaj kwiatek wrotyczu bardzo wdzięcznie spada na dno ):
Po upływie 5 dni, należy nalew zlać. Następnie przygotować syrop złożony ze 100ml wody, 20g cukru i 10g cukru waniliowego i do niego wlać nalew. Potem przefiltrować i wygląda to tak:
edit: poszperałem troszkę i oto przed Państwem 3 ówczesne receptury:
przepis pana Raspail:
w litrze alkoholu o mocy 56% macerować na słońcu przez 5 dni:
30g korzenia dzięgla
2g tataraku
2g mirry
2g cynamonu
1g aloesu
1g gożdzików
1g wanilii
50 centygramów kamfory
25g gałki muszkatołowej
5g szafranu
Tak sporządzony nalew należy połączyć z 500ml syropu cukrowego z 500g cukru.
Liqueur Hygienique de Saumur (największy rywal Raspail'a)
Na litr alkoholu o mocy 85%:
6.25g nasion dzięgla
14g tataraku
6.25g mirry
6.25g cynamonu cejlońskiego
4g aloesu
4g goździków
4g kardamonu
4g gałki muszkatołowej
28g skórki cytrynowej
Z tego bierzemy 694ml nalewu, który łaczymy z syropem zrobionym z 347g cukru. Barwimy szafranem.
Liqueur Stomachique Doree:
Na litr alkoholu 85%:
5g chinowca czerwonego
4g skórki curacao
4g cynamonu cejlońskiego
2.5g wanilii
0.2g szafranu
8 dni maceracji. Połączyć nalew z 1055ml syropu z 1041g cukru. Można udekorować płatkami złota.