Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kupażowanie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Proszę o radę - może ktos ma doswiadczenie w tej kwestii. Otrzymałem od niecierpliwego winiarza w spadku wino z kwiatów akacji 30l, ale jest "bezpłciowe" w smaku - dziwny posmak - trudny do okreslenia. Nie mam pojęcia jaki był skład i w jakich proporcjach. Wino jest już sklarowane i nadal czeka w butlu. Moje pytanie brzmi - czy mozna zmieszac to wino z innym i jeżeli tak to z jakim, w jakich proporcjach, lub co zrobic aby polepszyc jego smak, aromat. Czy wogóle można jeszcze cos zrobic z takim winiarskim iksem oprócz wylania do kanału?
Dzięki za wszelkie propozycje.
Nic nie szkodzi poprobowac na malej ilosci. Nie mam pojecia jak smakuje wino z kwiatu akacji, ale na pewno jest to wino biale. Mysle, ze z jabolkiem mogloby to pasowac.
Wylac do kanalu to jednak lekka przesada.
Oprocz kupazowania mozna jeszcze wzmacniac, doprawiac i aromatyzowac na rozne sposoby.
Zachęcam do eksperymentowania.
Kurcze - nic nie dalo się a tym winkiem zrobic - łapę na nim położyła moja "derekcyja" mówiąc, że jest przepyszne - chyba mam wypaczony smak:podstep: - ale dzieki za rady.
Znaczy sie derekcja blad popelnila, ktory winienes natychmiast zdyskontowac.

Po pierwsze oswiadcz, ze takiego czegos do ust nie wezmiesz !!!

Po drugie oswiadcz, ze tytulem rekompensaty musisz niezwlocznie kupic ... i tu wymieniasz stosowne sprzeta i akcesoria do elektrycznego filtra wlacznie.

Po tzecie od jutra wprowadzasz slowa w czyn i nastawiasz ulubione przez CIEBIE wielkosci nastawow.

Zareczam Ci, ze nastepnym razem derekcja smakujac kwestionowane przez Ciebie wino splunie z niesmakiem i pojdzie na wszelkie koncesje ws. kupazowania etc.