Witam, chciałbym poruszyć temat przepisów w książce Andrzeja Gałuszki pt. "Miody pitne, krupniki i piwa miodowe."
Otóż, chciałbym wiedzieć czy ktoś robił według jednego z powyższych przepisów i jak mu to wyszło.
Może się ktoś podzielić swoją opinią?
Podaj tutaj przepisy które Cię zainteresowały bądź budzą wątpliwości, to nawet jeżeli ktoś nie robił miodu w/g akurat tego przepisu, to będzie mógł się mu przyjrzeć choćby teoretycznie, a ludzi o ogromnym doświadczeniu na forum nie brakuje.
Przepisy bardzo ogólnikowe, jak na mój gust często za mało przypraw. Brak uwzględnienia ilości alfa kwasów przy receptach zawierających chmiel. Nie proponuje dodać 10 g chmielu Magnum (14 % alfa kwasów) na 10 l brzeczki.
Ciekawe jaki efekt do 10 g świeżych malin na 10 l dwójniaka panieńskiego. Takich idiotycznych perełek jest więcej.
Ogólnie przepisy wielokrotnie przepisywane od innych autorów, nic nowego. Proponuję wrócić do korzeni – Ciesielski i Cieślak.