Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino śliwkowe small problem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nie jestem początkującym winiarzem robi sie u mnie wino od lat, jednak zawsze z porzeczek, winogronu, jabłek. W tym roku z braku w/w owoców zrobiłem wino ze śliwek (podobnej do wegierki) - Robiłem po swojemu czyli wypestkowane śliwki przepuściłem przez maszynkę do mięsa

30kg śliwek
6litrow wody
2kg cukru (śliwki były bardzo słodkie)

Wino zrobiłem 4 dni temu temperatura jest odpowiednia niestety nie poleciał jeszcze żaden bąbelek.


Niestosuje żadnych wspomagaczy typu pożywka drożdże.

Mieliście podobny przypadek? Nie chce zepsuć tego winka bo mnie bedzie suszyć w przyszłym roku hihi
Cytat:[i]
Niestosuje żadnych wspomagaczy typu pożywka drożdże.

Heheh :-) No niestety bez tego drugiego wspomagacza to Cię będzie suszyć, oj będzie;-)
Drożdze to nie wspomagacze, tylko... po prostu drożdże i mają za zadanie przerobić cukier na alkohol. Zasadniczo stosuje się kupne "wspomagacze" w postaci drożdzy, dzięki czemu wychodzą nam lepsze winka i generalnie cały wyrób jest prostszy. Rozumiem, że dotychczas robiłeś wina na drożdzach dzikich, które żyly sobie na owockach wrzucanych przez Ciebie do balonu. Może o tym nie wiedziales, ale w Twoich winach zawsze były owe wspomagacze, skoro wychodziły jakies procenty;-) Tym razem nie miałeś tyle szcześcia - dzikusy nie ruszyły. Dlatego należy zakupić drożdże winne, najlepiej aktywne, przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do winka.
Acha, no i pożywka również jak najbardziej wskazana:)

Pozdrawiam!
No mój dziadek robił wino, mój ojciec, i nigdy nikt nie kupowal drożdży ze sklepów naturalnie byly one w owocach winka zawsze były mocne i 100% naturalne no ale jak mus to mus


Gdzie moge dostać tego typu produkty??
O matko jaki przypadek podobny. W niedzielę też przemieliłam 30 kg śliwek, dodałam pektopolu, zafermentowałam 3 dni w miazdze i odcedziłam sok i bulka aż miło.
Niestety dodałam wpomagacze typu drożdże tokay.:eyes:
Cytat:Wysłane przez Jump0ncash
No mój dziadek robił wino, mój ojciec, i nigdy nikt nie kupowal drożdży ze sklepów naturalnie byly one w owocach winka zawsze były mocne i 100% naturalne no ale jak mus to mus


Gdzie moge dostać tego typu produkty??

No tak, rozumiem. Mimo wszystko - to wino również będzie naturalne. Drożdże kupne, to dalej naturalne drożdże. Tyle że będzie to specjalnie wyselekcjonowana rasa, doskonale nadająca sie do wyrobu win. Dzikusy czasem nie startują, a dość często zatrzymują się przy niskim poziomie % i wysokim cukru, wino często nie klaruje się samoczynnie. Dobrzy znajomi też robili do niedawna wina na dzikusach, no i miewali takie właśnie problemy.

Przeczytaj sobie tutaj - troszkę informacji o drożdżach

A zakupić je można chyba w każdym markecie - tesco, auchan, practiker, lerua merlen(nie wiem jak sie pisze;-) ), castorama i zapewne wiele innych.
Zamówić można również w sklepach internetowych, ale na to w tej chwili nie bardzo jest już czas.
Cytat:Wysłane przez Jump0ncash
No mój dziadek robił wino, mój ojciec, i nigdy nikt nie kupowal drożdży ze sklepów naturalnie byly one w owocach winka zawsze były mocne i 100% naturalne no ale jak mus to mus


Gdzie moge dostać tego typu produkty??

Powiem tak. Różnica pomiędzy dzikimi drożdżami i tymi kupowanymi jest taka jak pomiędzy dzikimi śliwami rosnącymi w polnych kępach a odmianami w przydomowych sadach. Jedne i drugie są w 100% naturalne.

Skrzych

Obawiam się jedynie, że 30kg śliwek pójdzie w kanał. Zwróćcie uwagę lejdiz end żentelmeny, że miazga stoi już 4 dni... Mogło sie jakieś paskudztwo zalęgnąć...

Brak bulkania może być też skutkiem nieszczelności na styku dymion-korek-rurka.

Krzysztof
Cytat:Wysłane przez Boullii


Powiem tak. Różnica pomiędzy dzikimi drożdżami i tymi kupowanymi jest taka jak pomiędzy dzikimi śliwami rosnącymi w polnych kępach a odmianami w przydomowych sadach. Jedne i drugie są w 100% naturalne.

o jak pięknie to ująłeś:)
Postaram się krótko:
selekcjonowaniem drożdzy i ich optymalnych warunków, usposobnien, a głównie możliwoścaimi.. zajmuje się kilkaset osób o co walczą by były najlepsze, doskonałe, idealne, i to ludzie światy, badacze itp.. drożdże szlachetne ;) .. technologia.. dostowanie do fizjologicznych warunków pracy.. normalnie.. ergonomiczne podejście.. nauka rozwój ewolucja, a nie dzicz..
edit:
..kontrola, przewidywanie, bodźce, reakcje na działanie związków, rozwój, systematyka, analiza, dokładność, precyzja, systematyka, powatrzalność, intensyfikacja, ożywienie, rozkwit, rozrost, ewolucja, nowoczesność, postęp, przebieg, wzrost, rozbudowa..


już mi się nie chce :diabelek::hahaha:.. no lepiej ująć nie mogłem..
Witam
Jestem ciekawy ile soku uzyskaliście z 30 kg śliwek przy użyciu pektopolu i ile winka chcesz uzyskać i jakiego %.
Jump0ncash

Jak najszybciej miazgę w chłodne miejsce, zaopatrzyć się w drożdże aktywne, postąpić z nimi zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać do nastawu, a potem trzymać mocno kciuki.

A w czasie oczekiwania na start fermentacji możesz zastanowić się, czy na pewno warto być takim ortodoksem w kwestii drożdży i pożywki, nie wszystko co starsze musi być lepsze, to, że kiedyś leczono się sokiem z malin i modlitwą, nie oznacza, że my też powinniśmy tak robić, a leków unikać jak ognia, bo to "nienaturalne".
Cytat:Wysłane przez pgrzes

Jestem ciekawy ile soku uzyskaliście z 30 kg śliwek przy użyciu pektopolu

około ( ponad) 20 litrów. Z trzech wiaderek 10 lirowych miazgi, zostało 1/3 wiaderka resztek.
Podobnie jak Natka z okolo 30 litrow miazgi teraz okolo 5kg fusow i reszta płyn piekny kolorek bordowy.

Uwaga uwaga wsadziłem wężyk wczoraj do balona zaczołem dmuchać az wszystko sie wymieszalo i juz po 8 godzinach co 8sekund bombelek teraz juz mozna powiedziec bardzo intensywna fermentacja, a drożdże "rasowe" nastawilem dziś rano i tez mam zamiar je dodać.

Mam pytanie co by sie stalo jak bym te fusy wywalil za kilka dni i dodal jeszcze okolo 10litrow moszczu z winogronu??

Maciek OiM

Cytat:Wysłane przez Jump0ncash
...
Mam pytanie co by sie stalo jak bym te fusy wywalil za kilka dni i dodal jeszcze okolo 10litrow moszczu z winogronu??

Będziesz miał bazę do wina śliwkowo-winogronowego.