19-09-2008, 20:10
Witam,
Długo czekałem aż śliwka dobrze dojrzeje, a owoce zerwałem z samego czubka. Miałem zamiar zrobić 15 litrów 15% wina Zerwałem 11 kg śliwek. Usunąłem pestki, dodałem około 2g pektopolu i 2 litry ciepłej wody. Po dwóch dniach dodałem 2 litry wody z 2 kg cukru. Dodałem matkę drożdżową i 5g pożywki.
Cały problem polega na tym ze wiadro 20 litrowe do fermentacji jest już prawie pełne. Tak na oko to jest już tego na pewno więcej niż 15 litrów, myśle że jakieś 18 litrów a gdzie reszta wody .
Pytanie co robić dalej. Mam butle 45 litrów, ale nie wiem czy moge dolac az tyle wody i czy starczy tylko 5 gram pozywki.
Prosze o jakies podpowiedzi.
Pozdrawiam
Długo czekałem aż śliwka dobrze dojrzeje, a owoce zerwałem z samego czubka. Miałem zamiar zrobić 15 litrów 15% wina Zerwałem 11 kg śliwek. Usunąłem pestki, dodałem około 2g pektopolu i 2 litry ciepłej wody. Po dwóch dniach dodałem 2 litry wody z 2 kg cukru. Dodałem matkę drożdżową i 5g pożywki.
Cały problem polega na tym ze wiadro 20 litrowe do fermentacji jest już prawie pełne. Tak na oko to jest już tego na pewno więcej niż 15 litrów, myśle że jakieś 18 litrów a gdzie reszta wody .
Pytanie co robić dalej. Mam butle 45 litrów, ale nie wiem czy moge dolac az tyle wody i czy starczy tylko 5 gram pozywki.
Prosze o jakies podpowiedzi.
Pozdrawiam