25-09-2008, 09:44
Witam.
Nastawiłem winko z wiśni -ok27l soku, z obliczeń wwyszło mi jakieś 10kg cukru i 5l wody na balon jakies 40-litrowy. Planowałem winko mocne .Wszystko pracowało super.Na początku blg na poziomie 21.Cukier dodawałem porcjami (trzy porcje) gdy blg spadło do 2.Po drugim dodaniu roztworu cukrowego trochę się zagapiłem i winko stało jakieś 2 tygodnie z blg jakieś 2,5 .Dodałem ostatnią porcje cukru i winko stanęło. Blg-12 , zero bulgotania (wiem że wg niektórych to nie jest oznaka pracy nastawu) , Ale sprawdzając organoleptycznie (podoba mi się to słowo) nastaw stwierdziłem że jest to słodki sok wiśniowy o BARDZO LEKKIM posmaku alkoholu. Nawodniłem kolejne drożdże aktywne pierwsze też były aktywne (z Biowinu) i dodałem do balona I NIC!!! Balon stoi w ciepłym miejscu w stałej temp.
Czy coś spierdzieliłem ,czy pomyliłem się w obliczeniach .Wg tej samej metody obliczeń nastawiłem czarną porzeczkę w balonie 20l i super pracuje. Nawet teraz jeszcze zabulga raz na jakiś czas a % czuć znacznie bardziej.
Nastawiłem winko z wiśni -ok27l soku, z obliczeń wwyszło mi jakieś 10kg cukru i 5l wody na balon jakies 40-litrowy. Planowałem winko mocne .Wszystko pracowało super.Na początku blg na poziomie 21.Cukier dodawałem porcjami (trzy porcje) gdy blg spadło do 2.Po drugim dodaniu roztworu cukrowego trochę się zagapiłem i winko stało jakieś 2 tygodnie z blg jakieś 2,5 .Dodałem ostatnią porcje cukru i winko stanęło. Blg-12 , zero bulgotania (wiem że wg niektórych to nie jest oznaka pracy nastawu) , Ale sprawdzając organoleptycznie (podoba mi się to słowo) nastaw stwierdziłem że jest to słodki sok wiśniowy o BARDZO LEKKIM posmaku alkoholu. Nawodniłem kolejne drożdże aktywne pierwsze też były aktywne (z Biowinu) i dodałem do balona I NIC!!! Balon stoi w ciepłym miejscu w stałej temp.
Czy coś spierdzieliłem ,czy pomyliłem się w obliczeniach .Wg tej samej metody obliczeń nastawiłem czarną porzeczkę w balonie 20l i super pracuje. Nawet teraz jeszcze zabulga raz na jakiś czas a % czuć znacznie bardziej.