Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosładzanie nastawu w wiadrze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy warto dodać cukru do nastawu który stoi od wczoraj w wiaderku? Chodzi o wino z czarnych winogron którego moszcz wstępnie miał 18 blg.
Warto.

Maciek OiM

A czy z Łomży do Warszawy warto jechać samochodem osobowym czy busem?
Mam do przewiezienia ileś tam osób.
A czy warto zrobić tak: teraz dodam do wiadra w którym fermentuje 8 kg owoców 1 kg cukru ( w formie syropu) , następną porcję dodam po wstępnej fermentacji do balony wraz z wodą, i po jakimś tygodniu dodam trzecią ostatnią porcję. Chcę wino mocne słodkie.
Bez dwóch zdań warto!
Proponuję przenieść ten post do działu ..Krotochwile