Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Który rodzaj wybrać?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Za klasykiem: "drożdży było wielu, ale..." Właśnie, ale!
Są drożdże do win białych i czerwonych, słabszych i mocniejszych. O ile rozumiem, że różne gatunki mają różną tolerancję na stężenie alkoholu, o tyle nie pojmuję, dlaczego jedne nadają się tylko do win białych, inne do czerwonych?

Weźmy na ten przykład Tokay (białe, 11-16%) i Burgund (czerwone, 11-16%). Pytania brzmią:

1. Czy wino czerwone zrobione na Tokaju będzie gorsze od tego na Burgundzie? (I odwrotnie). Inny smak, kolor?
2. Czy w jednym nastawie można mieszać różne szczepy drożdży? Np. gdy robimy wino z czerwonych i białych winogron. Jeśli nie, to który gatunek wybrać - ten od czerwonych, czy białych?

Nastawiłem sobie z białych i czerwonych (50/50) na Tokaju i choć jeszcze młodziutkie, to już smakuje wyśmienicie, a jest czerwone, czyli powinienem użyć Burgunda. Teoretycznie ;)
Teoretycznie, to masz rację. Jeśli są drożdże do konkretnego rodzaju wina, to należałoby je stosować. Jednak konia z rzędem temu, kto odróżni i nazwie w winie rodzaj użytych drożdży. Mam na mysli przeciętnego spijacza wina.
O szczegółach zapewne wypowiedzą się specjaliści drożdżowi.