Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pomoc dotycząca DR
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Dzisiaj wyprawiłem się zebrać DR, uzbierałem około 9kg, do tego mam na podwórku krzak ale nie wiem jaka to jest odmiana i czy mogę zmieszać tą prawdziwą dziką z pola z tym co mam w ogródku.
Na zdjęciu z prawej owoce dzikiej naturalnie natomiast z lewej jest dzika udomowiona. Proszę kolegów o radę czy nie zrobię głupoty mieszając te 2 rodzaje surowca?
[Obrazek: dzika.jpg]
Robiłam tę "głupotę" nie raz i wino jest ok.
Spotkasz jeszcze o kolorze wpadającym w lekko pomarańczowy, czerwone (prawie purpurowe) kuleczki, owocki posiadające kłujące włoski itd. itp.
Parkuj wszystkie do baniaczka niech bulka i się czyni.
Super! Dziękuję za odpowiedz! Już się nie mogę doczekać efektów, jeszcze tylko pomrożę ją z 2 dni i skolonizuję je drożdżami :)
a ja powiem że na moich dizkich krzakach znajdywałem owoce wyglądające jak te po lewej i jak te po prawej )na jednym karzku oczywiscie) :)
Ja ładuję jak leci, nawet rugose i canine mieszam :)
Askaro mieszaj śmiało ja też nie rozdzielam róży tylko z jednego zbioru wszystkie razem obrane ładuję pierwsze do zamrażarki a potem już fermentator i reszta, i fermentacja w nim ok 3 tyg. no i po tym pozostaje tylko czekać na końcowy etap fermentacji w baloniku :lol:
Właśnie zaszczepiłem mieszankę owoców róży - jeśli wyjdzie pyszne będzie dzięki Wam, a jak wyjdzie niedobre będzie przez Was ;)

Dziękuje za podpowiedzi :spoko: