Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trzecie winko: Jeżyna, Rabarbar, Winogrono.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pora przedstawić trzeci eksperyment z mojej stajni..

W ogrodzie zagościła jesień, w związku z czym przyszła pora na zbiory..

Zerwałem ze 20 litrów białego winogrona ( chyba labrucha, ale słodka :), michę jerzyn i w diabły rabarbaru z 2 rozrośniętych korzeni..

Z winogronka potraktowanego pektopolem razem z jeżynami wyszło cuś koło 10-12 litrów soczku

Rabarbar potraktowałem szybkowarem z literkiem wody i 20 minutami czasu na gazie.

Wszystko do fermentatora z rurką i postało ponad tydzień.

Później przez sitko i sporwotem do fermentatora.

Na początek 3 kg cukru i bayanusy od euro-win ( rozsypywane w małe torebeczki chyba z kilograma bo opakowania mocno amatorskie , ale działają jak wściekłe ).

Potem kolejne 4 kg cukru i do pełna wody ( do 27 litrów ).

Po 3 tygodniach blg = 7 ( żrą jak wściekłe te bayanusy ), soczek słodkawy, lekko cierpki od jeżyn, więc w miarę przyjemny :)

Zobaczymy co wyrośnie :)
Do rabarbaru dodaje sie kredy zeby zneutralizowac cos tam.