Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wątpliwości w obliczeniu ilości wody
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ,

Moje winogrona zawierają 13BLG cukru po odliczeniu ( 4 BLG )
oraz 20g/l kwasów.
Po odciśnięciu moszczu wyszło mi 20 l soku.
Dla tej ilości przyjąłem 20 l wody i 8,14kg cukru + 2,74kg cukru zawartego w owocach ( 32kg czerwonej labruski ) . Chcę z tego otrzymać wino półsłodkie o mocy ok 16%.
I tu mam pytanie które dotyczy ilości dodanej wody.
Woda dla 20l soku o tej kwasowości to 20l. ( stosunek 1:1)
Cukier potrzebny dla tej ilości - 8,14kg , co zwiększa objętość o
8,14 x 0,6 = 4,88l
Czy powinienem od zaplanowanej ilości wody odliczyć te 4,88l ?
Czy to nie spowoduje ,że kwasowość w winie będzie za duża?
Wątpliwości powstały , gdy próbowałem określić kwasowość moszczu , który już fermentował dwie doby.
Podobnie jak ktoś już to pisał nie mogłem uzyskać zmiany barwy i zadzwoniłem do Biowinu dlaczego tak się dzieje. Odpowiedziano mi ,że w przypadku win czerwonych nie uzyska się kolorów zielonego i niebieskiego lecz trzeba uzyskać trwałą zmianę zabarwienia , inną niż początkowa. Gdy zapytałem , czy nie miał na to wpływu moment pomiaru i ewentualny dodatek cukru do moszczu , Pani z którą rozmawiałem powiedziała ,ża na zmianę kwasowości nie ma wpływu dodawanie cukru.
Dlatego obawiam się , że odliczenie od ilości wody , objętości powstałej z dodania cukru może spowodować ,że wino będzie za kwaśne. ( 4,88l od 20l wody).
Czy moje obawy są słuszne ?
Jak to jest faktycznie?
Jak mam postąpić w takim przypadku...?
No ale w ogóle to podstawowe pytanie: jaką chcesz mieć kwasowość wina?

Jeżeli 10g/L to musisz dodać 20L PŁYNU (woda + cukier).
Cytat:Wysłane przez moonjava
No ale w ogóle to podstawowe pytanie: jaką chcesz mieć kwasowość wina?

Jeżeli 10g/L to musisz dodać 20L PŁYNU (woda + cukier).


Tak właśnie chciałbym - ok. 10g/l , bo gdzieś wyczytałem , że wino półsłodkie to 8-10g/l