Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Nalewka z PIGWY - relacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Wiem, że tematów na temat nalewki z pigwy jest kilka, ale i tak wiele osób myli Pigwę (Cydonia oblonga) i Pigwowca (Pigwowiec japoński - Chaenomeles Japonia) .
Ogólny pogląd mówi, że nalewka z pigwy lepiej smakuje a z pigwowca lepiej pachnie. Osobiście smakują mi obie.

Ponieważ posiadam własną Pigwę postanowiłem zrobić małą foto-relację.
Przepis na nalewkę z pigwy, który robię od lat jest prosty.

- 1 kg pigwy
- 0,5 l miodu (edycja -można dać 0,45 kg cukru i 2-4 łyżek miodu)
- sok z dwóch cytryn
- 1 l wódki

Tak wygląda pigwa.
Pigwa posiada delikatny nalot (memeszek :diabelek: ), który bez problemu znika w czasie mycia.
Następnie usuwam gniazda i wszelkie przebarwienia na skórce.
Całość przerabiam na wiórki, proponuję pokojową nagrodę Nobla dla gościa, który wynalazł robota kuchennego.
Na koniec rozpuszczam miód w wódce, dodaję sok z cytryn i taką miksturą zalewam pigwę. Całość na pół roku do ciemnego i chłodnego miejsca.
Od czasu do czasy wstrząsam.
Po tym czasie zlewam a pigwę można wykorzystać do ciasta.


Prostszej nalewki z pigwy chyba nie ma. :big:
I teraz już nie będzie wątpliwości jak który owoc wygląda i jak działać z PIGWĄ a jak z PIGWOWCEM :brawo:
No z wiórkami fajny pomysł...spirytusik wyciągnie z owocu wszystko...

A jak Boullii byś określił tą naleweczke w skali od 1 do 10 ? :)

U mnie bida z Pigwą...to znaczy mam ale zieloną :)
Tak gdzieś na 8. Z reguły robię mało nalewek ale tę robię co roku i cieszy się dużym uznaniem znajomych. Wręcz dopytują się o nią.
hura hurra hurrrra ;) szukajac przez google przepisu na nalewke z pigwy trafiam takze i tu. I od razu niespodzianka bom se przypomnial ze jestem juz od dawna uczestnikiem tzn winiarczykiem. No i fajnie ale do rzeczy. w wiekszosci dotad przeczytanych przepisow wystepuje cukier miast miodu czy wiec w tym tu przepisie nie moznaby zastapic miodu cukrem? PoZdro
Można, w każdej niemal nalewce można zastąpić cukier miodem, miód cukrem białym, brązowym, syropem klonowym, czymkolwiek byle słodkie.
W pierwotnej wersji przepisu było 0,45 kg cukru i 2-4 łyżki miodu. Doszedłem do wniosku, że zamienię cukier na miód i tak robię. Tak jak pisała Frida można zamieniać według uznania. Ja przyjmuję, że 1 l miodu równa się 1 kg cukru.
Jakkolwiek nalewka z pigwy jakoś mnie nie zachwyca i zarzekałem się, że ją sobie odpuszczam, to jednak...
Żona przyniosła dorodne owoce pigwy i po drodze kupiła litr wódki i co mam zrobić :niewiem:
Dostała też następujący przepis:

Nalewka z pigwy (Likier)

1 kg owoców pigwy (Cydonia)
1 kg cukru
1 litr wódki
Owocki pokroić drobno, zasypać cukrem i zalać w słoju wódką na 6 tygodni. Po tym czasie zlać do innego szczelnego naczynia.
Pozostawione w słoju owoce zalać:
0,5 litra spirytus 95%
0,5 kg miodu
Po miesiącu zlać i połączyć oba nalewy.

Przepisu tego nie sprawdzałem i robię nalewkę wg podobnego jak podał Boulii, ponieważ przeraża mnie ta ilośc cukru i miodu w podanym powyżej przepisie.
Sawer, z tego przepisu wyjdzie ulepek, aż gęsty od cukru. A przecież pigwa też zawiera cukier. Bardzo słodki, słaby likier.
Sawer proponuję zrobić początek tak jak są moje proporcje (z miodem zamiast cukru), a po pierwszym zlaniu, zalać samym spirytusem. Spirytus wyciągnie (wypłucze) wszystko to co zostało jeszcze w owocach. Po połączeniu obu wyciągów zawsze możesz dosłodzić cukrem bądź miodem. I jeśli wyjdzie za mocne dodać wody. Lub drugie zalanie zrobić od razu wódką.
Dzisiaj zlewaliśmy też nalewkę z pigwowca, dzikiej róży i głogu... . Mateńko! Ależ mocne to pioruństwo :rotfl:. Dać czasowi czas, czy jakoś rozcieńczyć (owoce były zasypane cukrem, a potem zalane 80% spirytusem)?
@ Frida,
Wiem że to będzie bardzo słodki likier, dlatego zrobiłem inaczej.:P
Ale są ludzie co lubią i robią takie ulepki. Dziś np. czytałem gazetowy przepis Pani Krystyny Sienkiewicz na dereniówkę, gdzie na 1 kg owoców daje się 1kg cukru i 1 litr spir. 70%.

@ Boulii,
Owocki już w słoju wg Twoich proporcji z cukrem i miodem, ale sok z 1 cytryny. Jak będzie mało kwaśna to dodam więcej soku cytrynowego.
Generalnie nalewkę z pigwy robiłem już 2 razy wg przepisu , który zamieściłem na stronie głównej.
Ja pigwę robi troszkę innaczej.
1. Zebrane owoce myję gorącą wodą.
2. Przetrajam na ćwiartki.
3. dryluję nożem pestki.
4. kroję te ćwiartki na drobne kawełki i wsysuję do butelki dodając cukier( na spód butelki po kubusiu wsypuję trochę cukru potem garść pokrojonych kawałków pigwyi i cukier pigwa, aż do końca butelki).
5. Po 6-7 dniach wstrząsając codziennie rano i wieczorem zlewam sok do butelki.
6. owoce zalewam spirytusem i odstawiam.
7. Do soku dodaję pozostałą część spirutusu.
Witam.
Mam do Was pytanie, jako że pierwszy raz zrobiłem nalewkę z pigwy.Wcześniej tylko z pigwowca.Nalewka jest bardzo aromatyczna (jednak nie dałem soku z cytryny) i nie jest wcale kwaśna,czy to normalne?Czy kupiłem jakieś trefne pigwy?Dodam tylko że wydawało mi się (doświadczenie z pigwowcem) że i pigwa będzie dość kwaśna.
Nastaw- 1,8kg owocu(owoc zmielony) +2,5L alkoholu 70%+0,5kg miodu
p.s
wiem że zakwaszacie cytryną
Pigwa nie pigwowiec,z natury swojej nie jest kwaśna,dokwaśić cytrynką zawsze możesz - wskazane i skórka (z pół cytrynki)mile widziana w nalewie.
A ja wykorzystuję sok (syrop) z pigwy jako zamiennik cukru i cytryny do herbaty
A ja nie piję herbaty ,bo pije trunki własnej roboty.
Bazyli,
na 1 litr alkoholu dodałem do nalewki z pigwy sok z 1 cytryny. Jest wystarczająco kwaskowa.
Pigwowca oczywiście nie trzeba dokwaszać.
Przepis ciekawy :slinka: zrobiłem podobnie tylko lajcik było superrr ....
Cytat:Wysłane przez Boullii
Na koniec rozpuszczam miód w wódce, dodaję sok z cytryn i taką miksturą zalewam pigwę. Całość na pół roku do ciemnego i chłodnego miejsca.
Od czasu do czasy wstrząsam.
Po tym czasie zlewam a pigwę można wykorzystać do ciasta.


Prostszej nalewki z pigwy chyba nie ma. :big:

i jak wyszło:) ??
Wyszła jak zawsze pyszna, ale już niedługo będą owocki na nową. Chcę w tym roku dodać jakąś przyprawę – może kilka goździków.
Stron: 1 2 3 4