26-10-2008, 19:28
26-10-2008, 19:33
Drożdże wina do czerwonego, jeśli o to pytasz.
A może masz na myśli aktywne, czy na suszu, z których należy zrobić MD?
A może masz na myśli aktywne, czy na suszu, z których należy zrobić MD?
26-10-2008, 20:05
Zanim zacząłem używać drożdży aktywnych to do wina śliwkowego (czyli tarnina również) używałem drożdży do win białych rasy tokay lub scherry... Mogłem się mylić ale kierowałem się mocą i kolorem uzyskiwanego nastawu

26-10-2008, 20:05
Zazwyczaj kupuję na suszu drożdże, aktywnych używam tylko wznowy fermentacji albo jak zwykłe nie ruszą. A nie byłem do końca pewny czy do tarniny można by użyć drożdży do win białych. I konkretnie , gdzieś znalazłem że do tarniny drożdże typu Portwien należy stosować, tylko nie za bardzo wiem gdzie je można kupić i chcę inny gatunek użyć. Czy też mogę sobie wybrać dowolne do czerwonego, np Malaga?
26-10-2008, 20:47
Chyba bardziej niż kolor ważniejsza będzie moc do jakiej dociągną drożdże czyli raczej te gatunki,które dadzą po min. ok 14% alc (np. Malaga,Portwein,Tokay) , bo tarnina 11% i wytrawna? Jeszcze nie słyszałem...
27-10-2008, 00:33
Seal w zeszlym roku, lub dwa lata temu celowalem w 12% wytrawne, pamietam ze bylem bardziej zadowolony niż ze slodkiego. Niestety mimo ze mam jeszcze dwie butelki w piwnicy, to nie mogę sie w chwili obecnej wypowiedziec na temat smaku, poniewaz dostalem szampana
Za słabe siarkowanie bayanusow 

27-10-2008, 19:24
Dzięki za odpowiedź!
Nastawie chyba drożdże Burgund jak do śliwkowego, zastanawiam się tylko czy można zrobić dwa nastawy jak z dzikiej róży? Całe owoce, bez rozdrabniania na 3 tygodnie i drugi nastaw z dodatkami rodzynki i miód?
Nastawie chyba drożdże Burgund jak do śliwkowego, zastanawiam się tylko czy można zrobić dwa nastawy jak z dzikiej róży? Całe owoce, bez rozdrabniania na 3 tygodnie i drugi nastaw z dodatkami rodzynki i miód?
27-10-2008, 21:18
Cytat:Wysłane przez seal69Jedno z najlepszych wytrawnych jakie udalo mi się zrobić to tarnina alk.12%.Chętnie podeślę butelkę do degustacji.Podaj ades na PW.Pozdrawiam.
tarnina 11% i wytrawna? Jeszcze nie słyszałem...
PS.Używałem drożdży bordeaux.
27-10-2008, 23:02
Aleksander raczej to sie nie uda bo tarnina sie rozpada i to znacznie.