Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosłodzenie...sokiem ananasowym?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co wy na to? Winko jest z winogron, po pierwszym obciągu, ma 17 %. zasiarkowane i klaruje się dosc szybko - przewiduję zupełne wyklarowanie za ok. 2 tyg. Czy wówczas mógłbym dodac soku z ananasów ( z puszki - skład: ananasy, woda, cukier - zadnych E500 )? Tak na smak to powinno raczej pasowac...:slinka:
Cytat:Tak na smak to powinno raczej pasowac...
Skoro tak twierdzisz. Jak dla mnie ananas jest tak charakterystyczny że będzie od razu wyczuwalny.
A szkoda pozbawiac się lini smakowej winogron
myslałem o dodaniu ok. 250 ml soku do 10 L wina, więc chyba nie zmieni zupełnie smaku a raczej delikatnie się przebije..czy nie?
pozdro z rataj/piastowskie
Czołem ACHU
Te 250ml to szkoda tylko ryzykowac zburzenie smaku, a dosłodzic nie dosłodzisz taką iloscią. Ja osobiscie bym się bał, ale zawsze możesz wziąc 1L wina i zmieszac z 25ml soku i będziesz miał próbkę. W razie czego nie zepsujesz całego winka
Pozdrawiam z os. Rusa;)