09-11-2008, 17:04
Witam szanownych forumowiczów. To mój pierwszy post, choć forum czytam od kilku tygodni
Przymierzam sie do zrobienia swojego pierwszego wina z dzikiej róży. Owoce, wczoraj uzbierane, leżą już w zamrażarce. Jutro jade po zakupy, bo oprócz chęci, owoców i odrobiny miejsca pod biurkiem, nie mam w domu nic co mogłoby sie nadawać do zrobienia wina.
mam zamiar zrobić wino na całych owocach, przez 2-3 tygodnie fermentować w miazdze, a potem zlać do balona i ew. zrobić drugi nastaw.
zamierzam skorzystać z tego przepisu (ze strony winiarze.pl)
Moc wina 14%
Owoce [kg] 2,5
Woda [l] 8,6
Cukier [kg] 2,3
Kwasek [g] 10
Drożdże: Madeira, Malaga, Samos, Steinberg, Tokaj
Pozostałe składniki # 4g pożywki
Są to proporcje na 10 litrów wina, ale - tu pierwsze pytanie - chyba jednak nie wyjdzie mi z tego ostatecznie 10 litrów gotowego trunku, dobrze myślę? W takim razie ile wyjdzie?
Pytanie drugie - jakie naczynia polecacie kupić na taką ilość?
- pojemnik fermentacyjny
- balon 15l do fermentacji burzliwej
- balon 10l czy mniejszy do zlania po pierwszym obciągu?
Przeczytałam całe mnóstwo postów, ale brak doświadczenia robi swoje i wszystko to dla mnie trochę abstrakcja.
Pytanie trzecie - jakie wino powinno mi wyjść przy tej ilości cukru - słodkie, półsłodkie, wytrawne? Jeśli chodzi o mój projekt, chciałabym otrzymać półsłodkie, umiarkowanie mocne (tak 14-15%). Oczywiście, mam zamiar kupić cukromierz i kontrolować Blg na bieżąco, zeby w razie czego dosłodzić, ale orientacyjnie, te 2,3kg to będzie dość na tą ilość owoców i wody?
Pewnie więcej pytań wyjdzie mi w trakcie robienia, ale póki co, byłabym wdzieczna, gdyby ktoś odpowiedział na te
Pozdrawiam, Agata

mam zamiar zrobić wino na całych owocach, przez 2-3 tygodnie fermentować w miazdze, a potem zlać do balona i ew. zrobić drugi nastaw.
zamierzam skorzystać z tego przepisu (ze strony winiarze.pl)
Moc wina 14%
Owoce [kg] 2,5
Woda [l] 8,6
Cukier [kg] 2,3
Kwasek [g] 10
Drożdże: Madeira, Malaga, Samos, Steinberg, Tokaj
Pozostałe składniki # 4g pożywki
Są to proporcje na 10 litrów wina, ale - tu pierwsze pytanie - chyba jednak nie wyjdzie mi z tego ostatecznie 10 litrów gotowego trunku, dobrze myślę? W takim razie ile wyjdzie?
Pytanie drugie - jakie naczynia polecacie kupić na taką ilość?
- pojemnik fermentacyjny
- balon 15l do fermentacji burzliwej
- balon 10l czy mniejszy do zlania po pierwszym obciągu?
Przeczytałam całe mnóstwo postów, ale brak doświadczenia robi swoje i wszystko to dla mnie trochę abstrakcja.
Pytanie trzecie - jakie wino powinno mi wyjść przy tej ilości cukru - słodkie, półsłodkie, wytrawne? Jeśli chodzi o mój projekt, chciałabym otrzymać półsłodkie, umiarkowanie mocne (tak 14-15%). Oczywiście, mam zamiar kupić cukromierz i kontrolować Blg na bieżąco, zeby w razie czego dosłodzić, ale orientacyjnie, te 2,3kg to będzie dość na tą ilość owoców i wody?
Pewnie więcej pytań wyjdzie mi w trakcie robienia, ale póki co, byłabym wdzieczna, gdyby ktoś odpowiedział na te

Pozdrawiam, Agata