Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jakie kwasomierze uzywacie/ polecacie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
jak w temacie :)
u... czemu w dziale Miody pitne :niewiem:
Chyba nie ma na rynku aż tak dużego wyboru jeśli chodzi o kwasomierze ?
Ja stosuję metody organoleptyczne. Cukier lubię sobie pomierzyć ale z tą kwasowością zbyt dużo zabawy. A ponieważ i tak dużą część rzeczy robię "na smak" nie przeszkadza mi to zbytnio.
w miodach dlatego ze kguser zauwazyl ze jezeli pH w brzeczce spadnie ponizej 3,5 to moze to wplywac negatywnie na fermentacje, chodzi o ryzyko jej zatrzymania gdziec w okolicach 15-20 Blg a takich slodkich trojniakow bysmy nie chcieli