Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Klarowanie wina z rokitnika
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nastawiłem winko z rokitnika ok 10l, drożdże+pożywka cukier na ok 14,15% owoce całe, które po pierwszym odlaniu było klarowne. Po czym odstawiłem aby sobie dalej "bulkało". Po ok 1.5 miesiąca przestało i jakież było moje zdziwienie, gdy wcześniej klarowny płyn zmienił się w złotawy nieprzezroczysty, smak i zapach nie zmienił się. Sądziłbym, iż jest to spowodowane garbnikami (lecz mógłbym się mylić0 Ma ktoś jakąś radę na to? Czy wystarczy tylko dalej czekać.
Kociołek,
spróbuj dodać pektopolu. To byłby mój pierwszy ruch.
Jakie to wino jest teraz? Słodkie, wytrawne?