Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Temperatura fermentacji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nastawiłem 20 litrów miodu pitnego. Niestety dysponuję pomieszczeniem w którym temperatura ma wahania od 16 do 22 stopni. Brzeczkę zaszczepiłem drożdżami Bayanus G 995 i dodałem pożywki Activit. Miód ładnie "pyka" ale pomimo to zapytam - czy ta temperatura nie jest za niska ?
Bayanus G995 pracuje od 9 stopni.
Na pewno nie. Mój trójniak naturalny pyka od 20 sierpnia. Pierwszy tydzień w 22st, potem w piwniczce, w której latem było 18st, a teraz około 14-16 st.C. Pyka nadal i bardzo powoli przerabia cukier. Przy miodach, przynajmniej moim zdaniem, im dłużej, tym lepiej.
Dokładnie, pierwszy tydzień było "pykanie" intensywniejsze a teraz jakby wolniejsze. Czyli wszystko OK.
Nastawilem 10 litrów naturalnego 3-niaka "lipniaka" , 5 litrów 4-niaka "Dębniaka" i 5 litrów 2-niaka wiśniowego.
No jak nastawiłeś na Bayanusach to może być,że cukier już został przerobiony w Twoich miodach i teraz "pykanie" znacznie zwalnia. Sprawdzasz poziom Blg cukru? Jaki jest teraz a jaki był przy starcie?
Niestety , nie sprawdzałem bo nie mam czym.
Dobrze by był Andrzeju gdybyś kupił sobie cukromierz (to wydatek paru złotych) i mógł kontrolować poziom cukru w nastawach. Prawdopodobnie w tej chwili wystarczy Ci zwykły cukromierz stosowany w winiarstwie by poznać aktualny poziom cukru w miodach. Niestety nie znając poziomu startowego nie będziemy znać ilości % alc w nastawach.
Dziś poczynię stosowne zakupy. Co jeszcze oprócz cukromierza powinienem kupić?
Powinieneś kupić dwa cukromierze, jeden do miodu z zakresem do 45 Blg, a drugi zwykły do 20 lub 25Blg.
Sorka za wtrącenie ale w jakiej temp. powinien fermentować taki czwórniaczek a potem po zlaniu w jakiej temp powinien dojrzewać w gąsiorku?