Mam pytanko czytałem, że miód jest tym gęstszy im większy jest stosunek patoki do wody. A czy można zagęścić czwórniaka czy trójniaka(gdy już go mamy)? Jeżeli tak to jak? Syropem z cukru? A jeżeli przy produkcji cz. miodu można zastąpić cukrem to w jakich proporcjach?
Patoka to stan miodu - płynny. Miód ma tym większą gęstosć im mniej ma wody. Dobry miód nie powinien jej mieć więcej niż 20%.
Jeśli masz gotowy miód pitny to go zostaw w spokoju. Dolewając miodu zmniejszysz ilość procentów. Jeśli masz brzeczkę przygotowaną do fermentacji np. czwórniaka to możesz ją wygotować tak by odparowało część wody i stała się brzeczką np. trójniaka. Mam nadzieję, że to jasne
Paweł
ps. cukier sobie daruj, w końcu robisz miód pitny a nie tanie wino.
Masz racje, dzienks za wskazówki
Wygotować tak znaczącą ilość wody może być ciężko, a przy okazji w wysokiej temperaturze straci się część aromatów od miodu. Ja bym zagęszczał brzeczkę przez dodanie dodatkowej ilości Miodu.
Zdecydowanie daruj sobie dodawanie cukru a zagęszczanie czyli dosłodzenie wykonaj przez dodanie dodatkowej ilości miodu bez względu czy to zrobisz podczas sycenia czy już w czasie fermentacji a nawet po niej...